Powered By Blogger

četvrtak, 10. srpnja 2014.

Događanja u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica od 14. do 18. srpnja



LJETO U KNJIŽNICI

Događanja u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica od 14. do 18. srpnja

Od ponedjeljka 7. 7. 2014. pa sve do kraja kolovoza na terasi ispred Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica svakodnevno će se održavati čitaonica na otvorenom te prodaja otpisanih knjiga iz fonda Knjižnice.

U ponedjeljak 14.7.2014. od 17.30 do 18.30 sati u Dječjem odjelu očekuje Vas Pričaonica za djecu predškolske dobi i priča Mrav dobra srca koju će ispričati odgajateljica Marta Jagušić.
 
U srijedu 16. 7. 2014. u 10.00 sati na terasi ispred Knjižnice (ili u slučaju kiše u Čitaonici tiska) bit će održana kreativna radionica „Ribice duginih boja“. Radionica se provodi u suradnji s Kreativnom udrugom “Cvrčak i mrav” Koprivnica, a pod vodstvom članica Udruge Kornelije Blažeković Šenvald, Maje Ferlindeš i Danijele Zrakić izrađivat će se skulpture u pokretu od recikliranog materijala na temu ribica. Radionica je namijenjena i djeci i odraslima, a svi su materijali  osigurani.
 
Četvrtkom u 13.00 sati u Dječjem odjelu održava se radionica „Bonton na mreži“ namijenjena učenicima osnovnih škola u kojoj je naglasak na pravilima ponašanja u digitalnom okruženju.
 
U petak 18. 7. 2014. u 10.00 sati na terasi ispred Knjižnice (ili u slučaju kiše u Čitaonici tiska) nastavljamo s predavanjima iz ciklusa Zdravstveni susreti pod suncobranima. Na trećem Zdravstvenom susretu prisutnima će o zdravom spavanju govoriti mr. Milan Čapalija, prof. psihologije, Tihana Kosi, prof. psihologije i Tina Majdak, mag. psihologije.  Stručnjaci će govoriti o funkcijama spavanja, najčešćim smetnjama spavanja i važnosti kvalitetnog spavanja za mentalno zdravlje i zdravlje općenito. Zdravstveni se susreti provode u suradnji s Općom bolnicom dr. Tomislav Bardek Koprivnica, Zavodom za javno zdravstvo, Zavodom za hitnu medicinu te Domom zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Kako uvesti dijete predškolske dobi u svijet novih medija te koji su to korisni sadržaji namijenjeni toj dobnoj skupini, roditelji mogu saznati na radionici „Moja prva kompjutorska radionica“. Radionica je namijenjena djeci predškolske dobi i njihovim roditeljima, a održat će se u petak 18. 7. 2014. od 10.00 do 10.45 sati u Dječjem odjelu. Voditeljica je knjižničarka Ida Gašpar.

Ljetno radno vrijeme knjižnice od 23. 6. do 29. 8. 2014. je ponedjeljkom i utorkom od 12.00 do 19.00 sati, srijedom, četvrtkom i petkom od 8.00 do 15.00 sati.

 

Maja Krulić Gačan

ponedjeljak, 7. srpnja 2014.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica primila priznanje Američkog knjižničarskog društva


Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica primila priznanje Američkog knjižničarskog društvo za projekt pokretanja i organiziranja lokalne mreže podrške romskoj zajednici

Na posebnoj svečanosti koja je 30. lipnja 2014. godine održana u okviru Godišnje konferencije Američkog knjižničarskog društva (American Library Association - ALA) u Las Vegasu, SAD, Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica uručeno je priznanje The 2014 American Library Association (ALA) Presidential Citation for Innovative International Library Projects. Koprivnička knjižnica prva je iz Hrvatske kojoj je dodijeljno ovo prestižno priznanje i to za projekt pokretanja i organiziranja lokalne mreže podrške romskoj zajednici putem stručnog usavršavanja, dijeljenja znanja i iskustava stručnjaka različitih profila u suradnji s romskim udrugama i predstavnicima lokalne uprave i samouprave. Koprivnički projekt In-house library training program supporting Roma people – the power of networking in local community (Potpora Romima putem stalnog stručnog usavršavanja – snaga umrežavanja u lokalnoj zajednici) jedan je od četiriju nagrađenih projekata ove godine, uz one iz Srbije, Australije i Njemačke, koje je putem procesa nominacije izabralo tijelo ALA-e za međunarodne odnose. Priznanja je ravnateljici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica mr.sc. Dijani Sabolović-Krajina uručila  predsjednica Američkog knjižničarskog društva gospođa Barbara Stripling,

Kako u obrazloženju stoji, koprivnička knjižnica je priznanje Američkoga knjižničarskog društvo, najstarijeg i najvećeg udruženje knjižničara u svijetu, dobila za:

·        Organiziranje programa stalnog stručnog usavršavanja u kulturalnim i obrazovnim kompetencijama i znanju o Romima, kako bi se prevladao institucionalni jaz između legislative i njezine implementacije u institucije na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Cilj je izgradnja tolerancije i rušenje predrasuda spram romske populacije i potpora boljoj kvaliteti životnih mogućnosti romskoj djeci kroz formalne i neformalne načine obrazovanja.

·        
kreiranje sustavnijeg i organiziranijeg pristupa u radu s romskom djecom i stručnjacima u lokalnim dječjim vrtićima, školama i Pučkom otvorenom učilištu, socijalnim radnicima, članovima romskih udruga i predstavnicima lokalne uprave i samouprave u cilju dijeljenja znanja i prakse stručnjaka iz različitih područja.

·        informiranje zajednice o načinu života, problemima i potrebama Roma kao put prema  suzbijanju predrasuda i stereotipa o romskoj populaciji.

 

D. Sabolović-Krajina

 

ponedjeljak, 30. lipnja 2014.

Na Podravskim motivima kuhao i pjevao prvi hrvatski Celebrity Masterchef Luka Nižetić


Brojnim posjetiteljima 20. Podravskih motiva, Podravka je pripremila niz kulinarskih iznenađenja, a na svečanom otvorenju jubilarne manifestacije prisutne je počastila velikom slavljeničkom Dolcela tortom.

Posebno za Podravske motive osmišljeno je i zanimljivo kulinarsko natjecanje čiji pobjednik se u Podravkinoj kuhinji okušao u kulinarskom izazovu s prvim hrvatskim Celebrity Masterchefom Lukom Nižetićem. Posljednji dan manifestacije, poznata spisateljica Milana Vlaović otvorila je prodajnu izložbu najpoznatijih podravskih kolača.

U okviru Podravskih motiva, jedne od najvećih kulturnih manifestacija u ovom dijelu Europe, koja je okupila 56 eminentnih slikara i kipara naive, četrdesetak majstora starih zanata, nekoliko stotina članova kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske i inozemstva te privukla više od 10. 000 posjetitelja, Podravka je pripremila zanimljiva iznenađenja.
Ono posebno bilo je kulinarsko natjecanje s prvim hrvatskim Celebrity Masterchefom Lukom Nižetićem. Naime, osam odabranih natjecatelj iz Zagreba, Velike Gorice, Osijeka, Zadra, Koprivnice i Sigeca natjecalo se međusobno u pripremanju podravskih jela, a najspretnija od njih, Marina Obšivač iz Osijeka okušala se u kulinarskom natjecanju upravo s Celebrity Masterchefom Lukom Nižetićem. Poznati hrvatski pjevač potom je, u večernji satima, za sve okupljene posjetitelje Podravskih motiva održao koncert.
- Moram priznati da sam danas stvarno imao jaku konkurenciju. Svi natjecatelji jako su ozbiljno prihvatili priliku da iskažu vještinu u kuhanju, a s obzirom da sam ja Dalmatinac, ovo mi je bila i odlična prilika da u sklopu kulinarskog natjecanja, ali i cijele manifestacije Podravskih motiva naučim više o podravskoj kuhinji i njenim specijalitetima, rekao je prvi hrvatski Celebrity Masterchef Luka Nižetić.

Spisateljica Milana Vlaović otvorila je prodajnu izložbu najpoznatijih podravskih kolača. Članice 24 udruga žena iz cijele Podravine zadivile su Milanu svojom maštovitošću i kreativnošću u pripremi slastica,a izloženi kolači vrlo su brzo u slast i pojedeni.
Posljednjeg dana manifestacije predstavljena je i knjiga recepata „Za Podravskim stolom“, zajednički projekt Podravke i Muzeja grada Koprivnice, a svi posjetitelji su imali priliku i degustirati tradicionalna jela spremljena upravo po receptima iz knjige.

Promocija je imala i humanitarni karakter jer su posjetitelji za degustaciju pedesetak jela donirali novac namijenjen pomoći stanovništvu stradalom u poplavi u istočnoj Slavoniji.

Cool druženje u Beogradu


Ljubitelji Coolinarike i Vegete došli su iz različitih dijelova Srbije na „Cool Vegeta druženje" organizirano na obali Dunava u Beogradu.

Poseban gost bio je poznato lice kulinarske TV scene Nenad Gladić (Lepi Brka), koji je prisutne oduševio svojim receptima.

Druženje je proteklo u opuštenoj atmosferi uz odličnu hranu i ugodan ambijent, a ujedno je bila prilika da kulinarski fanovi degustiraju novi ukus Vegeta Marinade s pivom.

Stanarka godinama baca smeće kroz prozor!

Stanari zgrade trga kralja Zvonimira 22, iz Koprivnice, ogorčeni su ponašanjem stanarke koja godinama baca smeće kroz prozor ili niz stepenica i pitaju se kako stati na kraj takvima  koji bezobzirno zagađuju okoliš i prostor zgrade.
Uvijek se ispod zgrade može naći cijela zbirka raznovrsnog smeća: kruha, peciva, kutija, plastike, vrećica, raspadljivog mesa.. Sve su to smeće trpjeli i godinama skupljali stanari istoimene zgrade ili komunalni čistači i tako godinama šutjeli, jer se sasvim sigurno ne zna čije je smeće?!
Par puta se dogodilo da je smeće palo na glavu šetačima, a poznato mi je kako je jednom djetetu pao tvrdi kruh na glavu koje se vozilo biciklom pored zgrade, te je prošlo samo s lakšim ozljedama, a moglo je biti ne daj bože i gore!
Bacanje smeća potencijalne vandalistice predstavlja dvostruku opasnost i štetu!

Naime, stanarka s 4. kata navedene zgrade i adrese, svoje vlastito smeće izbacuje kroz prozor na zelenu površinu, već godinama. Iako postoje očevici i dokazi da je To baš njezino smeće, prijavljena je nadležnim institucijama, no do sada problem nije riješen. Ne zna se radi čega.
Ne vjerujem da se u današnje vrijeme 21. Stoljeća i napredne tehnologije ne može  stati na kraj  počiniteljima, a poznato je da se baš po smeću, najlakše otkriju kriminalci i zločinitelji
. No, stanari su odlučili ipak stati tome na kraj i dati slučaj u javnost.
U krajnjem slučaju ako zataje naše lokalne institucije, problem će se morati dati na rješavanje u Ministarstvo zaštite okoliša RH.
Neka se ne zaboravi da svi mi porezni obveznici plaćamo nadležne Institucije kako bi radile svoj posao u korist naroda, odnosno svih nas.
Svima je dosta njenog ponašanja te je ovo javni apel na institucije da se uključe u ovaj slučaj kako bi se što prije riješilo pitanje zaštite okoliša i javne površine te adekvatno sankcioniralo počiniteljicu!


 

 

utorak, 17. lipnja 2014.

Ponoćna utakmica u pivnici Kraluš


I ove srijede pratite naše Vatrene u ponoćnoj utakmici s Kamerunom u Pivnici Kraluš!
Ovoga puta u pivnici vas čekaju odlične Kviki grickalice i gratis klipić!
Ljubazno osoblje pivnice Kraluš ponovno se pobrinulo za pravu navijačku atmosferu i dobru zabavu za sve ljubitelje nogometa (i one koji će to tek postati).

Vidimo se sa srijede na četvrtak - točno u ponoć!

ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

Jubilarni Podravski motivi spajaju tradiciju, kulturu, gastronomiju i sport

Na 20. Podravskim motivima koji će se na koprivničkim trgovima i ulicama održati od 27. do 29. lipnja, Podravka će ispričati Priču o nedjeljnom kolaču by Dolcela, ponuditi tradicionalna jela s podravskog stola spravljena na suvremeni način, svim posjetiteljima zasladiti subotnje prijepodne s maxi palačinkom, a mališane pozvati da uz Lina u njegovoj igraonici budu pobjednici.
Kao višegodišnji partner Turističke zajednice grada Koprivnici u organizaciji značajnih turističkih manifestacija, podržat će i kulturne sadržaje Podravskih motiva među kojima će biti i nastupi svih sekcija KUD-a Podravka.
Dvadesete Podravske motive najavljuju plakati sa slikom velikog majstora naive Ivana Generalića. Svojevrsni je to homage doajenu naivne umjetnosti čija se godišnjica rođenja obilježava ove godine. Dio djela iz bogatog opusa bit će izložen u Sinagogi, a kao posebna zanimljivost na Podravskim motivima spojit će se dvije velike Generalićeve ljubavi - slikarstvo i nogomet. Naivni slikari obući će nogometne dresove i s replikom omiljene Generalićeve krpenjače zaigrati na prvom svjetskom prvenstvu naivcov u nogometu. Uz ovaj neobični spoj sporta i umjetnosti, logičan u vrijeme odigravanja svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu i svjetskog juniorskog prvenstva u rukometu u Koprivnici, Podravski motivi ponudit će brojne kulturne, gastronomske i folklorne sadržaje te predstaviti bogatstvo tradicijskih obrta.
Predviđene izložbe zasigurno će izazvati veliku pažnju kulturne javnosti, a gostovanja kulturno umjetničkih društava iz zemlje i inozemstva omogućit će zabavu svih onih koji cijene narodnu baštinu. Za dobro raspoloženje na jubilarnim Podravskim motivima pobrinut će se i Kraljevi ulice, glazbeni sastav Zadruga, Gruntovec bend, te Žiga i Maronić. (J.L.)

petak, 13. lipnja 2014.

Promovirana Kuharica za male i velike


Proso, ječam i leća baš su fini kad ih skuhaju stričeki kuhari iz Podravke – jednoglasno su se složili mališani iz dječjeg vrtića Tratinčica.
Svoje tanjuriće napunili su raznovrsnim jelima koje su pripremili Podravkini promotori kulinarstva, a posebno je bila tražena zlevanka od prosa koju će tete kuharice iz vrtića morati uvrstiti na redovni jelovnik. U spremanju jednostavnijih obroka djevojčice i dječaci opremljeni kuharskim kapama i pregačama okušali su se i sami te prepuni ponosa roditeljima i bakama pokazali svoje kulinarsko umijeće. Svima su rekli da vole zdravu hranu, a kako bi svojim roditeljima i bakama olakšali kuhanje kućama su ponijeli knjižicu recepata „Kuharica za male i velike“ koju je priredilo Društvo naša djeca Koprivnica.

Mala kuharica izašla je u okviru projekta Prevencija pretilosti podržanog od akcije „Zdravi grad Koprivnica“, koja se provodi već 3 godine. Autor recepata je Zlatko Sedlanić specijalist kulinarstva Podravke, a fotografije jela potpisuje Ivan Brkić. Knjižica recepata će biti podijeljena roditeljima predškolaca u Koprivnici, a već sada postoje zahtjevi vrtića iz raznih dijelova Hrvatske da se kulinarske radionice s pripremom jela iz knjižice recepata prirede i kod njih.

petak, 6. lipnja 2014.

Podravka zasladila Zagreb s tortom od 600 kg

 

Podravkina torta teška 600 kilograma bila je najveća atrakcija Festivala slastica Slatki gušti održanog u Zagrebu.
U park Zrinjevac privukla je više od tisuću ljudi koji su željeli vidjeti ukrašavanje najveće torte u Hrvata, okušati iznimnu slasticu u čijoj je pripravi sudjelovalo 15 vrsnih kulinarskih stručnjaka te dati doprinos prikupljanju donacija za stanovništvo poplavljene Slavonije. Naime Podravka je i ovom „slatkom“ akcijom željela poslati poruku napaćenom stanovništvu da nisu sami i da i dalje imaju podršku kompanije sa srcem. U humanitarnoj akciji Podravki su se pridružili i pjevač Luka Nižetić, glumac Amar Bukvić i spisateljica Milana Vlaović.
Tortu na tri kata ispekli su Podravkini kuhari i promotori kulinarstva, a u ukrašavanju šlagom i voćem te podjeli pridružili su im se kolege iz Hrvatskog kuharskog saveza. Za pripremu torte utrošeno je 6o kg Čokoladnog muffinsa,60 kg Muffinsa, 20 kg nadjeva od višnje, 20 kg Lino lade, 5 kg Kompota od višnje, 50 l tekućeg šlaga Dolcela, 60 kg Kreme od vanilije, 20 kg šlag pjene, 500 komada jaja, 20 l mlijeka, 50 l ulja, 60 kg voća te 40 ruža za ukrašavanje
Uz okupljeno mnoštvo ljubitelja slatkog, u Podravkinoj torti uživalo je i stotinjak štićenika Samostana sestara milosrdnica koje su Podravkaši ugodno iznenadili dopremivši im veliki komad mega slastice. (J.L.)

Dan polja pšenice u Hlebinama


Edukativno promotivna manifestacija Dan polja pšenice održat će se u srijedu 11. lipnja u Hlebinama.
Dan polja pšenice je edukativno promotivna manifestacija čiji je osnovni cilj upoznati lokalne proizvođače pšenice s dostignućima u razvoju tehnologije proizvodnje naše najvažnije krušarice, posebice s aspekta sortimenta i uspješne zaštite od bolesti.
Manifestacija se sastoji iz dva dijela, stručnog skupa koji će se održati u Društvenom domu galerija u Hlebinama te obilaska pokusnih i proizvodnih površina pod pšenicom. Na stručnom će se skupu govoriti o veoma aktualnoj temi, zaštiti pšenice od bolesti koje će ove godine imati izuzetno velik utjecaj na prinos i kvalitetu pšenice te o suvremenom sortimentu i sjemenarstvu pšenice.
Nakon stručnog skupa slijedi obilazak polja na kojem je zasijano tridesetak, uglavnom najnovijih sorti pšenice svih hrvatskih i određenih stranih oplemenjivačkih programa.
Organizator Dana polja pšenice je Podravka, jedan od vodećih organizatora proizvodnje i otkupljivača pšenice na lokalnom području.

utorak, 13. svibnja 2014.

Halal certifikat Podravkinim tvornicama

Centar za certificiranje Halal kvalitete uručio je danas u Koprivnici Halal certifikate za četiri Podravkine tvornice. Riječ je o tvornicama Vegeta i juhe, Dječja hrana i kremni namazi, Voće te Kalnik kojima se ovim certifikatom potvrđuje da su proizvodi u spomenutim tvornicama proizvedeni sukladno zahtjevima i mjerama Halal normi te su primjereni za konzumaciju osobama muslimanske vjeroispovijesti.

Delegaciju Centra za certificiranje halal kvalitete koju su predstavljali Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra, Nermin Merdžanović, predsjednik Uprave Centra, Nedim Omerović, voditelj edukacijskog odjela Centra te Avdo efendija Imsirović, glavni imam Varaždinski ugostio je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić zajedno s direktorima certificiranih tvornica.

„Prošle godine povećali smo izvoz za 6 posto i napravili iskorake na tržišta gdje je preduvjet da bi se naši proizvodi prodavali upravo Halal certifikat. Riječ je o tržištima koja su u porastu, a i struktura potrošača je poželjna za kompaniju poput Podravke. Želimo postati značajan ponuditelj na tim tržištima, unaprijediti kvalitetu života kroz prehranu te dati neke nove okuse i načine pripreme, ponuditi raznovrsnost marki proizvoda i učiniti Podravku u cjelini prepoznatljivu na tim tržištima“ – istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

O kakvom potencijalu je riječ govori činjenica da čak 70 posto muslimanske zajednice širom svijeta živi i hrani se u skladu sa Halal standardom tako da svjetsko Halal tržište čini populacija od 1,6 milijardi muslimana u svijetu.

„Vrlo dobro znamo što Podravka znači na ovim područjima i koliko je značajno da se Podravkini proizvodi plasiraju na Halal tržišta. Asortiman Podravkinih proizvoda koji je ušao i uspješno završio Halal proces je vrlo velik. Naš Centar nastoji biti most između naših proizvođača, turizma i investitora sa novim tržištima te smo zbog toga i pokrenuli Halal certificiranje u Republici Hrvatskoj te želimo od nje napraviti Halal trajnu destinaciju“ – naglasio je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje Halal kvalitete čestitajući Podravki na osvojenim certifikatima.

Halal proizvodi certificiraju se i periodički provjeravaju od strane Centra za certificiranje Halal kvalitete koji djeluje u sklopu Islamske zajednice u Hrvatskoj, a certifikati koje izdaju vrijede za čitav svijet.

Priznanja Podravkinim darivateljima krvi


Gotovo svaki peti Podravkaš dobrovoljni je darivatelj krvi, a kada se tome pridoda još 739 umirovljenika Podravke dolazi se do brojke od 1844 ljudi čija plemenitost i nesebičnost zaslužuje sve pohvale.
Svi oni članovi su Društva dobrovoljnih darivatelja krvi Podravke koje djeluje još od 1960 godine i koje se zbog postignutih rezultata ubraja među najuzornije u zemlji. Samo u 2013. godini dobrovoljni darivatelji prikupili su 2.046 doza krvi, a ruku solidarnosti po prvi puta je pružilo 67 darivatelja.

Čestitke na humanosti i velikom doprinosu spašavanju ljudskih života na godišnjoj skupštini društva darivateljima su uputili zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica dr. Dražen Sačer.
Na svečanosti, održanoj u Štaglju, podijeljeno je ukupno 221 priznanje za jubilarni broj darivanja krvi. Priznanja je primilo 69 žena za 5, 10, 20 i 25 darivanja te 152 muškarca za 10, 20, 30 i 40 darivanja krvi.

Predavanje o razvoju kategorije meal makersa pod markom Fant



U okviru pilot projekta „Znamo, dijelimo, rastemo“ manager kategorije Igor Šulj održat će predavanje na temu „Fant“.
Svi zainteresirani mogu se odazvati uz prethodnu prijavu, u ponedjeljak 12. svibnja u 13 sati u Podravkinoj kino sali.
Igor Šulj rođen je u Koprivnici, gdje je završio i opću gimnaziju te Ekonomski fakultet u Zagrebu (smjer Trgovina). U Podravki se zaposlio 2001. godine kao pripravnik u Marketingu (dodaci jelima) gdje je od product managera s vremenom došao do radnog mjesta marketing managera za tržišta Zapadne Europe i Prekomorskih zemalja. Također je vodio brigu o kategoriji meal makersa. 2010. godine prelazi na radno mjesto direktora Marketinga za kondimente, rajčicu, priloge jelima i umake, a tri godine kasnije vraća se u tim za Dodatke jelima na radno mjesto managera kategorije za Mješavine za pripremu jela (meal makersi – Fant, umaci, pire krumpir).
Cilj njegovog predavanja je kroz približavanje kategorije meal makersa pod markom Fant prikazati primjer razvoja kategorije u skladu s tržišnim trendovima s ciljem zadovoljavanja potreba.

Podsjetimo, poželjna je svaka konstruktivna rasprava koja vam može pomoći u boljem razumijevanju teme te shodno tome molimo sve zainteresirane da prije dolaska na predavanja ispune PREDANKETU (http://intranet/org/ULjP/Razno/ankete/Lists/PILOT%20PROJEKT%20%20FANT/overview.asp).
http://intranet/org/ULjP/Znanje/INTERNI%20PRIJENOS%20ZNANJA/Stranice/PRIJAVE.aspx
Predavanje je otvorenog je tipa i svi zainteresirani mogu se prijaviti ovdje:

petak, 9. svibnja 2014.

Prva gastro prezentacija Podravke u Crnoj Gori

U organizaciji Voli kompanije, važnog poslovnog partnera Podravke u Crnoj Gori, održana je gastro prezentacija Podravkinih i Vindijinih gastro proizvoda u restoranu koji se nalazu u sklopu hipermarketa Super Voli u Podgorici.
U sklopu prezentacije organizirana je i degustacija slatkih i slanih jela koja su pripremali gastro promotori Podravke i Vindijini kuhari. Predstavnici horeca kanala u Crnoj Gori imali su priliku uživati u raznovrsnim jelima pripremljenim na brz i jednostavan način. Također, prezentacija i degustacija bili su odlična prilika za razmjenu poslovnih iskustava.

 Od kada Podravka posluje na tržištu Crne Gore, ovo je prvi put da je organiziran ovakav način prezentacije, a kao što je istaknuo direktor Podravke Podgorica David Habijan, namjera je da ovakve događaje u budućnosti Podravka organizira u kontinuitetu.

Uz predstavnike kompanija - Podravka, Voli i Vindija, na gastro prezentaciji je bila i ambasadorica Republike Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Sutlić-Perić te brojni predstavnici medija.

Podravka na 19. Međunarodnom sajmu vina, rakija i ruralnog turizma


Podravka se svojim proizvodima i kulinarskim umijećem predstavila na 19. Međunarodnom sajmu vina, rakija i ruralnog turizma Slavin 2014.

Naši su promotori kulinarstva pripremali jela s temeljcima pa su posjetitelji sajma mogli kušati ječam s povrćem i šunkom, jelo koje je pripremljeno s povrtnim temeljcem, pileći file s nadjevom od jegera i ajvara u umaku koji je bio pripremljen s kokošjim temeljcem i juneće roladice u umaku od vina pripremljene s goveđim temeljcem. Za prilog je bila ponuđena tjestenina, riža, prosena kaša i ječam.

Iskazan je veliki interes i puno pitanja vezana uz temeljce te pohvale za proizvode koji omogućavaju brzu i jednostavnu pripremu jela i pružaju okuse domaćih tradicionalnih jela. Na izložbenom stolu istaknuti su bili mono začini od kojih je najviše zanimanja bilo za crvene začinske paprike… pa nađe li svoje mjesto u kulenu, fišu ili čobancu, zasigurno će se naći i u većini domaćinstva jer Slavonci su ljubitelji dobrih paprika u pripremi jela.

Posjetitelji su također mogli kušati Lino pilowse i vafelade.

Ove godine uz posvećenost vinu, na sajmu je organizirana i 1. Kulenijada kako bi upravo kroz vino i kulen prezentirali najveća bogatstva ovoga kraja i cijele Slavonije. Također, održano je i natjecanje u pripremi gulaša kojega su natjecatelji kuhali s Podravkinim proizvodima: Vegetom, goveđim i povrtnim temeljcem, crvenom mljevenom slatkom i ljutom paprikom, paprom, lovorovim listom, češnjakom i feferonima.

Sajam su organizirali Grad Orahovica i turistička zajednica grada Orahovice, pod visokim pokroviteljstvom predsjednik RH Ive Josipovića te pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i gospodarstva RH. (Z.S.)

Podravka obogatila program proslave Praznika rada


Podravkin grah, specijalitet je bez kojeg je teško zamisliti proslavu Praznika rada u Koprivnici - potvrdilo se i ovog 1. svibnja.

U red za grah kojeg su dijelili gradski vijećnici predvođeni gradonačelnicom Vesnom Želježnjak, stali su i stari i mladi i studenti i umirovljenici, a nakon objeda svi su imali riječi pohvale za jelo koje su pripravili Podravkini promotori kulinarstva i kuhari Društvene prehrane.

Zadovoljna lica vidjela su se i u Lino igraonici gdje su najmlađi oslikavali lik medvjedića i njegovih prijatelja te igrali društvene igre. Mnoga od njih bila su zamrljana Lino ladom jer većina mališana nije odoljela mogućnosti da u igraonici isproba nove wafelade i Lino pillowse. Radost druženja s medvjedićem Linom i njegovim prijateljem Kvikijem malo je omela kiša, ali brojne fotografije snimljene u igraonici svjedoče o odličnoj atmosferi. (J.L.)

utorak, 29. travnja 2014.

Održana druga Korporativna konferencija Podravke


​U Umagu je od 23.-25. travnja održana 2. Korporativna konferencija Podravke, kojoj su prisustvovali Uprava i menadžment Podravke domaćih i internacionalnih tržišta.
Dvodnevna konferencija obilježena je temom „Sanja li Podravka veliko“ te što ćemo učiniti kako bismo rasli kao pojedinci i organizacija. Uz stručnu pratnju, za sudionike konferencije organizirane su kreativne radionice koje su iznjedrile brojne poslovne ideje i projekte na kojima će Podravka dalje raditi i razvijati ih u okviru svog poslovanja.
Konferencija je zaključena predavanjem prof. Gavina Wallbridgea, stručnjaka s područja menadžmenta i osobnog razvoja.
 
Valja istaknuti kako su osnovno obilježje i poveznica između sudionika ovogodišnjeg druženja u Umagu Podravkine vrijednosti definirane na prošlogodišnjoj korporativnoj konferenciji: Povjerenje, Strast, Kreativnost, Zadovoljstvo potrošača i Izvrsnost.
Na ovogodišnjoj konferenciji fokus je bio na implementaciji i komunikaciji vrijednosti koja će se nastaviti unutar cijele kompanije u narednom periodu kako bi vrijednosti zaista zaživjele u korporativnoj kulturi i postale poveznica među svim zaposlenicima.

Belupo dokapitaliziran s 86 milijuna kuna dobiti


​Odlukom Uprave Podravke, koja ujedno predstavlja i Skupštinu Belupa, na danas održanoj sjednici u Koprivnici, odlučeno je da će Belupo s reinvestiranjem 86 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti biti dokapitaliziran, tako da će temeljni kapital biti gotovo dvostruko uvećan u odnosu na 2011. godinu. Tada je, naime, temeljni kapital kompanije iznosio 154 milijuna kuna da bi 2012. bio uvećan za dobit od 50 milijuna kuna dok se za 2013. temeljni kapital povećava za dodatnih 86 milijuna kuna i ukupno iznosi 290 milijuna kuna.
„Značajnim povećanjem temeljnog kapitala farmaceutske kompanije Belupo naglašavamo važnost ovog dijela naše Grupe. Reinvestiranjem dobiti, kao i planiranim investicijskim ciklusom, stvaramo pretpostavke za daljnji rast Grupe Podravka, osobito na inozemnim tržištima.“ – istaknuo je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke nakon usvojene odluke o novoj dokapitalizaciji Belupa.
Ova odluka će najvećoj hrvatskoj farmaceutskoj kompaniji, uz rast prodaje, stvoriti i dodatne uvjete za ulazak u najavljeni investicijski ciklus – gradnju dviju novih tvornica - polukrutih i tekućih te krutih oblika lijekova, koje će zapošljavati nekoliko stotina radnika.

Podsjetimo, Nadzorni odbor Podravke, odobrio je na svojoj posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici ovu vrijednu investiciju od 390 milijuna kuna u naredne tri godine, koja će se financirati vlastitim sredstvima te kreditom poslovnih banaka.

Poslovi oko izgradnje ovih dviju tvornica odvijaju se u skladu s terminskim planom koji je i sastavni dio projekta. Fizički radovi na izgradnji tvornica započet će u prvom kvartalu 2015. godine, a kompanija je trenutno u fazi ugovaranja glavnog i izvedbenih projekata. Poznato je da će, prema izračunima i projekcijama budućih prodaja, kapaciteti proizvodnje biti gotovo dvostruko veći.

Grupa Podravka, i ovim primjerom pokazuje da neće zaboraviti zajednicu u kojoj posluje i iz koje je izrasla, ulažući „svaku kunu“ koju zaradi u – otvaranje novih radnih mjesta doprinoseći gospodarskom rastu, ali i rastu bruto domaćeg proizvoda.

Održano 6. „Cool okupljanje“


Podravka je već šestu godinu za redom u svojem gastronomskom centru "Štagelj" bila domaćin "Cool okupljanja". Događaj je to kojeg korisnici Coolinarike željno iščekuju cijele godine te prilika za susretom sa svojim online prijateljima.
 
Na ovogodišnjem okupljanju sudjelovalo je oko 150 gostiju iz raznih zemalja. Dio bogatog cjelodnevnog programa bile su i natjecateljske aktivnosti tijekom kojih su gosti imali prilike okušati svoje kulinarsko umijeće u pripremi jela s Podravka temeljcima, mariniranju jela s Vegeta marinadom, ukrašavanju Dolcelinih Cupcakesa i Muffina te izboru najbolje fotografije slastica.

Tijekom ugodnog druženja korisnici su mogli uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi koja je ove godine bila tematski vezana upravo za jela Podravine i Slavonije.

Većina ovogodišnjih gostiju redoviti su posjetitelji „Cool okupljanja“, a valja istaknuti da korisnici Coolinarike tijekom godine i samostalno organiziraju manja "Cool okupljanja" diljem svijeta.

„Kada se netko toliko puta vraća na Coolinariku ili na Coolinarikino godišnje okupljanje onda je to dokaz da radimo dobar posao. To znači da brinemo o našim korisnicima i njihovim potrebama jer im upravo dajemo proizvod kakav žele. Vodi nas ista strast, a to je strast prema kreativnom kulinarstvu i dobroj hrani“, istaknula je članica Uprave Podravke Jadranka Ivanković na ovogodišnjem „Cool okupljanju“.

Dugogodišnji član Coolinarike, poznat po nadimku Pinac, dojmove s „Cool okupljanja“ podijelio je na svom blogu na Coolinariki: „Trebao sam čekati šest godina, da konačno i ja budem u našoj velikoj obitelji i apsolutno me ništa nije iznevjerilo, dogodilo se ono što sam mislio da se događa, kad sam sa čežnjom iz New Yorka pratio vaša predivna druženja.“

Coolinarika.com

Podravkina kulinarska web stranica Coolinarika.com objavljena je 2003. godine, a prošle godine obilježila je desetu godina postojanja. Coolinarika.com prva je hrvatska, ali i regionalna društvena mreža na temu hrane i kuhanja sa 6,7 milijuna posjeta mjesečno, više od 120.000 registriranih korisnika, a raspolaže s bazom od preko 136.000 recepata. Ova popularna internetska stranica Podravki omogućuje izravnu komunikaciju sa svojim potrošačima, koji su ovdje pronašli svoj virtualni kutak za razmjenu recepata, slika hrane i kulinarskih iskustava.

petak, 25. travnja 2014.

U tijeku je edukacija namijenjena poslovnim tajnicama pod nazivom Razvojni program za tajnice.


U tijeku je edukacija namijenjena poslovnim tajnicama pod nazivom Razvojni program za tajnice.
 
Edukacija za 26 polaznica započela je nakon uvodne radionice u okviru mjere ADM 1 koja se odnosi na optimalizaciju i standardizaciju administrativne podrške unutar LeanCo projekta.

Cilj razvojnog programa je usvajanje novih znanja i nadogradnja već postojećih sa svrhom profesionalizacije i standardizacije radnog mjesta poslovne tajnice. Razvojni program svojom strukturom obuhvaća četiri područja: poslovna znanja, razvoj soft vještina i kompetencija, stručna znanja i opća znanja.

Osim navedenih znanja, planirana je i nadogradnja informatičkih znanja i znanje engleskog jezika, a program obuhvaća i dva e-tečaja : „Poslovno dopisivanje“ i „Sigurnost hrane“ , koje je osmislio i izradio tim za upravljanje znanjem.
Razvojni program pripremio je odjel Edukacija i razvoja pod vodstvom Tatjane Jukić u suradnji s projektnim timom ADM 1 i voditeljicom tima Karmen Vondraček.