Powered By Blogger

petak, 5. ožujka 2010.

Seljačka buna u nastavku

U isčekivanju Godota

Krivi su svi. Vlada svojom lošom gospodarskom politikom, banke koje su im olako davale skupe kredite, seljaci koji su pogrešno raspolagali s novcima i olako sve to prihvatili..

Ovaj prosvjed koji se događa našim seljacima je zapravo uzrokovan dobivenim poticajima od Valde, koja im je novac davala „namjenski“ da utroše u što hoće. To su sve dobro iskoristile banke, svojim primamljivim ponudama dajući seljacima skupe kredite za koje su oni nakupovali zavidnu ergelu skupocjenih traktora, tako da svako domaćinstvo ima po dva ili tri u dvorištu. Sada kada je Vlada prisiljena zatvoriti slavinu dotoka novaca za poticaje seljacima, oni su došli u problem s bankama, odnosno banke s njima. Tako će uskoro ako ova konfuzija potraje banke biti okružene skupim traktorima sa svojim logotipom.
                                                     
Znamo da su naši Hrvatski proizvodi veomo cijenjeni u svijetu, zbog svoje kvalitete i ekološkog stava, pogotovo oni iz nekog poljoprivrednog uzgoja, bilo da je u pitanju meso mlijeko ili proizvodi. Hrvatska je u deficitu što se izvoza tiče, a u suficitu uvoza, što stvara negativnu ino platnu bilancu time uzrokuje smanjene porasta BDP-a. Ne možemo se baš pohvaliti niti zakonodavstvom koje bi trebalo optimalno popratiti taj cijeli sustav. A da ne spominjem lošu gospodarsku politiku i  situaciju u kojoj se nalazi cijela Hrvatska.

Ustvari  sve se tu vrti u krugu iz kojega nema izlaza, a najgore u cijeloj toj globalnoj priči je to da se ne ostvaruje profit. Naime, da je vlada odnosno Ministarstvo prije nego je odlučila dati poticaje seljacima , organizirala izvoz roba na inozemo tržište na koje bi se mogli plasirati poljoprivredni proizvodi, do ovoga ne bi sada došlo, odnosno seljacima ne bi trebali poticaji jer bi imali prihod iz kojega bi mogli podmirivati svoje obveze, te imati daljnji  motiv za razvoj poljoprivrene proizvodnje. Ovako nam je agrar kao i ostale djelatnosti hrvatskog gospodarstva na koljenima .
                                                      
Seljaci krivo rade, oni blokiraju ustvari sami sebe, umjesto da se otvore izvan granicama Hrvatske i  da se organiziraju  zajedno s ministrom na čelu te potraže tržište van lijepe naše koje će im zasigurno osigurati profit. Od čekanja novaca koje nema, nema koristi, isto kao i o čekanju Godota.

1 komentar: