Powered By Blogger

četvrtak, 11. ožujka 2010.

Andy Warhol i automobili

Automobili iz zbirke Daimler Benza


Andy Warhol i automobili naslov je izložbe otvorene u četvrtak navečer u bečkom muzeju Albertina na kojoj su prikazani umjetnički radovi Andya Warhola, Siylvie Fleury, Roberta Longa i Vincenta Szareka iz umjetničke zbirke Daimler Benza u kojima se umjetnici razračunavaju s poviješću tipovima i dizajnom prikaza automobila Mercedes Benz. Izloženi su radovi i i crteži Roberta Longa video filmovi Siylvie Fleury i dizajnerski elementi Mercedes Benza kao polazište za skupine skulptura Vincenta Szareka.


U toj postavi izložba se pokazuje prvi put javnosti, a prikazuje autmobile kao uzrok katastrofe, kao metaforu za razaranje i sudbinu rekao je prigodom otvaranja izložbe direktor Albertine Klaus Albrecht Schroeder. U središtu izložbe je 35 radova automobila Andya Warhola (1928.-1987.). Umjetnik se bavi poviješću automobila, a napravio ih je godinu dana pred njegovu iznenadnu smrt. Svi radovi su nastali 1986. po nalogu tvrtke Daimler u povodu stote obljetnice njezina rada. Od 80 planiranih skica Andy Warhol je završio 35 radova koji se nalaze u zbirci umjetnina Daimler. Svi radovi su nastali 1986. po nalogu tvrtke Daimler u povodu stote obljetnice njezina rada. Od 80 planiranih skica Andy Warhol je završio 35 radova koji se nalaze u zbirci umjetnina Daimler. Zista fascinantno i zadivljujuće.

Obožavam tog šašavog i intelegntnog umjetika. Divim se njgovoj hrabrosti i on mi je jedan od uzora moderne umjetnosti. Warhol je u posljednjem razdoblju svog umjetničkog stvaralaštva godinu dana pred njegovu smrt pretvorio automobil u ikonu stoljeća - rekao je Schroeder. Izložba će biti otvorena do 16. svibnja 2010. u bečkom muzeju Albertina na kojoj su prikazani umjetnički radovi Andya Warhola, Siylvie Fleury, Roberta Longa i Vincenta Szareka iz umjetničke zbirke Daimler Benza u kojima se umjetnici razračunavaju s poviješću tipovima i dizajnom prikaza automobila Mercedes Benz.

Nema komentara:

Objavi komentar