Powered By Blogger

subota, 29. siječnja 2011.

Miris cimeta i miris muzeja u 'Noći Muzeja'

Kulminacija nodoljivih mirisa cimeta, kuhanog vina, čajeva i kolača, dogodila se uz svjetlosne i zvučne efekte DKSOUND Event Inžinjeringa iz Koprivnice  iz Starog magistrata Muzeja grada Koprivnice, s porukom : ''Kapa šal, rukavice i trk u Muzej grada Koprivnice!'' Pa, evo nas tu smo!

Zložba pijevaca u Galeriji Hlebine

Naime, međunarodna kulturna manifestacija 'Noć muzeja' nastanila se i u našu Koprivnicu. Svijet je postao svekoliko Globalno selo, a mi dio Europe. Tako se 28.1.2011 održala uzbudljiva i neobična večer, koja je pružala pravu priliku za cjelonoćno lutanje i druženje  u Muzejskim prostorima. Posjetitelji su imali prigode vidjeti i doživjeti na svojstven način vrijedne zbirke i umjetnine minulih i sadašnjih vremena.
Na više lokacija u Koprivnici i okolici bila su otvorena vrata muzejskih zbirki i postava. Tako je s početkom u 18:00 sati, započela manifestacija otvorenjem izložbe slika ''Podravkini pevci u Noći muzeja'' u Galeriji Hlebine. Uz prisustvo mnogobrojne publike,  otvorenju izložbe  su nazočili, Mijo Kovačić, legenda hrvatske naivne umjetnosti, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Zvonimir Mršić,  predsjednik Uprave ''Podravke'' Miroslav Vitković, ravnateljica i viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić, Hrvoje Gaži, načelnik Općine Hlebina, te Pavle Gaži nekadašnji osporavani i priznati prvi čovjek uprave Podravke, koji je ujedno i otvorio izložbu Pijevaca. Mogli bismo reći da je kukuriknuo zajedno s pijevcima nakon zamračenog rzdoblja 'nečije' umotvorine. Na izložbi su bili predstavljeni pijevci iz podravkine Sobe pijetlova, naših poznatih slikara naivaca: Ivana Generalića, Ivana Večenaja,  Mije Kovačića, Dragana Gažija, Nikole Večenaja Leportinova, Josipa Gregurića, Zvonka Sigetića i Biserke Zlatar Milinković. Također su bile predstavljene i ostale umjetnine iz Podravkine zbirke, čija djela nose potpise također poznatih slikara hrvatske umjetnosti kiparstva i slikarstva:  Ivan Lacković Croata, Josip Generalić, Milan Generalić, Dragan Gaži, Josip Turković, Zdravko Tišljar, Jure Labaš, Eleonora Grgac, Ana Belšić, Alojz Fuker, Mijo Kuzman, Krešimir Trumbetaš, Sofija Naletelić Penavuša.  

Otvorenje izložbe Pijevaca u Galeriji Hlebine


Druženje uz muzejsku izložbu slika i skulptura iz Zbirke umjetnina Prehrambene industrije Podravke d.d. Koprivnica uz vruće 'Podravkine' čajeve i kuhano vino, kraljevski kuhar i promotor kulinarstva Zlatko Sedlanić iz Podravkinog kulinarskog tima u 'Noći muzeja' predstavio je  posjetiteljima izložbe tradicijske i nacionalne delicije na temu pijetla, odnosno Podravskog pevca. Bila je to prava pevčeva gozba, koje se  ne bi posramio niti jedan kralj minulih epoha, a gospodina Sedlanića bi sigurno nominirao za glavnog dvorskog kuhara.

Hrvoje Gaži, Zvonimir Mršić, Pavle Gaži, Mijo Kovačić, Draženka Jalšić Ernečić 
U 'Noći muzeja' predstavila se Sekcija cvjećara Udruženja obrtnika Koprivnica koja je priredila drugu  izložbu cvijeća u koprivničkom Starom magistratu kojom su cvjećari predstavili  ponudu svojih cvjećarnica, ali i dosege, umijeće i znanje cvjećarskog obrta i aranžerstva u Koprivnici. Svoje umijeće aranžiranja predstavili su: Tihomir Koščak (Cvjećarna ''Luna''), Anita Harambašić (Uzgoj cvijeća, trgovina i usluge ''Pušlek''), Irena Kovačić (Cvjećarsko aranžerski obrt ''Svijet mašte''), Kristinka Galović i Tatjana Habajec-Imbrišević (Cvjećarna ''Tara''), Vesna Ravenski (Cvjećarna ''Vesna''), Erika Borovac (Cvjećarna ''Erika'') i Slobodan Tintor (Cvjećarna ''Ruža'') iz Koprivnice.
Druženje uz izložbu cvijeća i stalne muzejske postave bilo je upriličeno uz tradicijsku muzejsku okrjepu,  vruće 'Podravkine' čajeve, kuhano vino vinoteke 'Bonum' i voćne rakije Obiteljskog obrta ''Tepka'' Koprivnica, dok su koprivnički muzealci, obrtnici i udruge žena Grada Koprivnice pripremili domaće tradicijske kolače, štrukle i ''prkače''.

Kraljevski domjenak

Izložbom akvizicija od 2005. - 2010. Galerija Koprivnica započela je ovogodišnju izložbenu sezonu. Bili su izloženi radovi koje su autori darovali koprivničkom muzeju i Galeriji Koprivnica. Uz nove slike iz zbirke Galerije Koprivnica Hello English Language Club Koprivnica podsjetili  su nas na psihodelični rock grupe The Doors, četrdeset godina smrti Jima Morrisona (1943 – 1971) i njegovu poeziju koju su čitali učenici Gimnazije:  Ivan Gundić, Izabela Andrašić, Antonela Ljubić i Jurica Vitković. U 23.00 sata u Muzeju  grada Koprivnice podijeljene su prigodne Zahvalnice donatorima, a kao kulminacija Noći muzeja u 'Galeriji Koprivnica' dodjeljena je  počasne zahvalnice donatoru, talijanskom umjetniku Ugu Maffiju, te zajedničko potpisivanje grafičko – poetske mape ''Obale'' koju je objavio Muzej grada Koprivnice kao rezultat međunarodne kulturne suradnje hrvatske književnice Enerike Bijač i talijanskog slikara Uga Maffija Uz čitanje poezije na hrvatskom i talijanskom jeziku. Druženje uz izložbu slika i skulptura iz Zbirke Galerije Koprivnica, donatore, autore i prijatelje muzeja upotpunila je prigodnim okusima i mirisima koprivnička kuharska zvijezda Nikolina Lončar iz Restorana Zlatan u Močilama,  te uz vruće ''Podravkine'' čajeve i kuhano domaće vino iz Sunny Vilage Jagnjedovec

 Svakog stotog posjetitelja Galerije Hlebine, Starog magistrata i Galerije Koprivnica Podravka je u ''Noći muzeja'' darivala prigodnim poklon-paketima, dok je svaki tisućiti posjetitelj dobio na poklon reprodukciju slika s posvetom i originalnim potpisom starih majstora hrvatske naivne umjetnosti Ivana Večenaja i Mije Kovačića.
Grad Koprivnica i Prehrambena industrija Podravka d.d. Koprivnica osigurat su besplatne autobusne linije u ''Noći muzeja u Koprivnici'' koje su svakih sat vremena vozile na relaciji javna skulptura ''Pijetla'' Zvonimira Lončarića ispred Poslovne zgrade Podravke – Galerija Hlebine – Stari magistrat – Galerija Koprivnica.
Posjetitelji su zaista mogli uživati u bogatom i rznolikom sadržaju, kojega su osmislili i dizajnirali organizatori i predstavnici Muzeja i Galerija grada Koprivnice, te prehrambene industrije Podravke d.d. Sudeći po odazivu posjetitelja spomenuta mjesta više su podsjećala ne meku' poštovatelja umjetnosti i kulture, tako da su svi prostori bili ispunjeni do zadnjega centimetra.



Diabetic & Low-Carb Gift Baskets - A Great Holiday Gift For People with Diabetes and Low-Carb Dieters


FootwearETC.com

Free Shipping on clothes, footwear, surfboards at KillerDana.com


StemCell_250x250


Free Shipping On Orders Over 150$- Styup.com


300x250dining


Everything a Woman needs to Shop for. Shoes, Bags, Eye Fashion, Accessories and Clothes - Styup.com


1 komentar: