Powered By Blogger

petak, 11. lipnja 2010.

Čudovišta i nakaze, Gilbert & George u MSU u Zagrebu

Možda za naše društvo neprihvatljivi, meni su prava atrakcija, divim im se i baš ih volim. Oni su dva stara coolera. Nameće mi se pitanje tko su zapravo oni? Savršena dva bića iz Svemira sa savršenom harmonijom u svakodnevnom životu i slikarskom izričaju. Krasi ih simetrična stvaralačka snaga i energija. Nisu blizanci. Oni su slobodni i vole se, vode ljubav i rat. Iz njihove karisme nastaju savrešna slikarska djela koja ni jednoga posjetitelja ne ostavljaju ravnodušnim. Nameće mi se misao i saznanje, da svaki čovjek na zemlji ili u Svemiru ima svoga dvojnika. 'Zvijezde' su ih sjedinile u jedno biće.


                                                                    Gilbert & George

Dva ekstravagantna umjetnika Gilbert & George, koji svojom neverbalnom komunikacijom najviše govore o sebi i svome stvaralaštvu. U nekom su neobičnom savezu, stari, simpatični, nerazdvojivi, neopterećeni modernom tehnologijom, ne služe se internetom, već šapirografom, zaista nezamislivo u 21. Stoljeću!? Hodaju zajedno jedan uz drugoga, poput sijamskih blizanaci i u korak. Vele s razloga da, slučajno neki od njih ne padne i da ga ne pregazi auto. Nose istu boju i kroj odijela , cipela, kravata, gaća, čarapa i naočala. Hrane se u istom restoranu, vole ista jela, žive skromno i neopterećeno. Drugim riječima poručuju da promoviraju snagu zajedništva između partnera i u društvu.


Stari dvojac koji za sebe kaže da imaju mlade fanove, i ja sam jedna od njih, izložio je svoja impozantna djela u MSU u Zagrebu, tom prigodom prerezali su i tortu te zaplesali na terasi hotela Regent kao pravi mladenci, u čast rođendana britnaske Kraljice. Umjetnici zasebnih stavova i prustupa izričaju u svojim djelima koriste gotovo uvijek simboliku britanske zastave, te svakodnevne i nezanimljive patetične teme u društvu bez kojih je nezamisljiva današnja egzistencija, teme kojima se bave su  novac, sex, nada, ljubav, nasilje, AIDS-a, razvod... Sve to obrađuju na jedan sofisticiran način, pretapajući osjećaje u apstraktne sfere, koje imaju svoju priču. Promatrača dovode do situacije da u cijelosti aktivira mozak. Izložba naziva 'Jack Freak Pictures' što ona zapravo i jest, izaziva mnoga pitanja  posjetitelja, te nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Opsjedniti su simbolikom britanske zastave, što me fascinira, jer se zastava sastoji od grafičkih ispisa više ukomponiranih križeva u jedinstven odnos koji ima snažnu simboličku poruku na geometrijskom naglasku. Ustvari križevi predstavljau simbol križarskih ratova, oni su ujedno simbol patnje i boli u kršćana. Ustvari oni predstavljau nešto dobro i loše, sve zavisi kojemu vremenu i društvu pripadaju i s kojega stava im se prilazi. Ista stvar je i sa svastikom, koja je simbol istočnjačkih kultura koje predstavljajuu mirnodopski simbol, a dok je u nacističkoj Njemačkoj pripadala Hitleru kao simbol i oružje za uništenje naroda, te tako postala zloglasni i omraženi simbol u doba drugoga Svjetskog rata. Hitler je iz dobroga ili dobro, pretiočio u loše, dok Gilbert & George loše pretapaju u dobro. Nije za usporedbu.
                     
Prpošni dvojac poručuje, kako je starost genijalna stvar jer se možeš seksati s nekim trostruko mlađim od sebe, a da ipak ne završiš u zatvoru. Zato smo aktivni kao nikad prije. Neopterećeni radom. Rekla bih da je to dvojac koji prošlost uspješno prenosi u budućnost, i tu ostaje.



FREE Standard Shipping on $49+       

 On Sale for Men at DrJays.com         FIFA World Cup Logo - 135x135      

1 komentar: