Powered By Blogger

ponedjeljak, 31. ožujka 2014.

Zapaženo predavanje Nine Puhač Bogadi o zaštiti hrane


Pozdravljajući suradnju s američkim vlastima na području sigurnosti i prvenstveno zaštite hrane, ministar poljoprivrede RH Tihomir Jakovina otvorio je radionicu „Zaštita hrane: prevencija namjernog zagađenja“ u zagrebačkom hotelu International.

Nina Puhač Bogadi predstavila je hrvatsku perspektivu, pogled hrvatske industrije. Pojasnila je principe zaštite hrane, pri čemu je upoznala američke kolege da polazimo iz različitih perspektiva. Američko iskustvo je bilo tragično i zaštita hrane se počela razvijati nakon napada 11. rujna 2001. g. S druge strane, hrvatski počeci su inicirani uslijed zahtjeva trgovačkih lanaca, u prvom redu preventivno. Proizvođači prehrambenih proizvoda koji žele opstati na globalnom tržištu moraju poštivati jedan od osnovnih zahtjeva, a to je implementacija pojedinih standarda sustava sigurnosti hrane (IFS, BRC, FSSC 22000, NSF ...). Upravo ti standardi tržišta sadrže i područje zaštite hrane, koje spada u preduvjetne programe sustava sigurnosti hrane. Zahtjevi dolaze i od strane zakonske regulative zemalja gdje je zaštita hrane ugrađena u zakonodavstvo (npr. USDA/FSIS/FDA).
Također, Nina Puhač Bogadi pojasnila je glavnu razliku u odnosu na sigurnost hrane (Food Safety) gdje se radi o zaštiti od nenamjerne kontaminacije i zaštite hrane (Food Defense) koja se bavi zaštitom hrane od namjerne kontaminacije.

Sudionici su upoznati s načinom implementacije zaštite hrane u postojeći sustav Podravke i metodologijom koja se koristi kod definiranja Plana zaštite hrane. Podravka koristi metodu procjene rizika, pomoću procjene ranjivosti. Za završnicu predavanja je istaknuto da je za provedbu zahtjeva zaštite hrane potrebna suradnja svih razina u državi, od Vlade, Ministarstava, pravnog sektora, prehrambenih proizvođača, trgovačkih lanaca itd. U Hrvatskoj je potrebno još poraditi na povezanosti svih razina kako bi timskim radom i suradnjom zajedno mogli omogućiti širenje svijesti o zaštiti hrane.
Predstavljajući Hrvatsku, Nina Puhač Bogadi pridonijela je i širenju pozitivnog iskustva o hrvatskoj prehrambenoj industriji uopće, pogotovo gledajući na to kroz skori posjet FDA inspekcije mnogim hrvatskim tvrtkama.
Radionicu je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede SAD-a (USDA), Federalnim istražnim uredom (FBI) i Veleposlanstvom SAD-a.

Nema komentara:

Objavi komentar