Powered By Blogger

ponedjeljak, 15. studenoga 2010.

Multikulturalna večer u Galeriji „Stara škola“ u Goli

Mnogobrojna publika, te brojni izvođači okupili su se u galeriji „Stara škola“ 13. Studenoga u Goli, kako bi svojim prisustvom uveličali otvorenje izložbe slikarice naive, Slave Blažeković, i promociji zbirke „Pjesama hrvatskim braniteljima“, autora Ivice Jurjevića iz Zagreba.
Slikarici je ovo dvanaesta samostalna izložba, na kojoj se predstavila sa 30-ak slika ulja na, staklu, platnu i na lesonitu. Slava njeguje naivni izričaj te pripada trećoj generaciji slikara nivaca.  Aktivna je članica likovne sekcije „Podravka 72“,  članica je  „Molvarskog likovnog kruga“ i „Grupe Mirko Virius“ iz Zagreba.  Iz predgovora koji je za ovu prigodu napisao Pero Markić, prof.lik.umj. ističe  zanimljive detalje o Slavinom stvaralaštvu, koje citiram: Ova darovita slikarica,  s velikom upornošću nekoliko decenija eksponira se samostalnim i zajedničkim izložbama, a svoj doprinos daje i kao član likovne sekcije ”Podravka 72”, te kao suradnica u mnogim kulturnim zbivanjima ovoga kraja. Slava Blažeković nosi se naravi sjećanja iz rodnog Repaša i novih viđenja iz koprivničkog prigradskog naselja Starigrad, gdje živi u skladnoj obitelji u vlastitom domu. Njeni su motivi vezani za zavičajnost, za jedno vrijeme, koje se u tradiciji  veže za zemlju: tu se nižu sjenokoše, njive sa zlatnim klasjem, bregoviti voćnjaci, trsje sa sočnim grozdjem... U dubini, nebo dodiruje horizont a rumeni oblaci razvukli se s kraja na kraj. Takav prizor uglavnom nije samotan, tu su vrijedne ruke koje domaćim alatkama daju smisao pstojnosti na vlastitom imanju uz skroman i pobožan život. Isto tako seoske hiže, dvorišta, ospodarske zgrade sa okućnicama, ulice i sav život u tom prostoru iz prethodnog su vremena,  koje Slava doživljava kao dragocijenost i temelje na kojima se grade nove epohe. Niti grupe predmeta nisu izvan ovog vremena ni prostora, a rožice zrače posebom nježnošću, pastoznosti kolorita, centralnim grupiranjem i finom tonskom modelacijom. U programu otvorenja prisutnima se obratio i predsjednik Likovne sekcije Podravke, Zvonko Košćak koji se prigodnim riječima zahvalio Slavi na djelovanju u Likovnoj sekciji, te predložio daljnju  suradnju po špitanju izlagačkih aktivnosti  između  Likovne sekcije Podravke i golske Likovne udruge. U programu su sudjelovali pjesnici Ivan Picer, član literarne sekcije Podravke, Ivan Pobi iz Koprivnice,  Anamarija Lončar i Karla Horvat, a za  muzički ugođaj pobrinuli su se duo Matej i Katica, koji su izvodili poznate skladbe autora slikara Ivana Večenaja. O slikaričinom stvaralaštvu govorio je Pero Markić. prof.lik.umj. Izložbu je otvorio saborski zastupnik i načelnik Općine Gola dr. Stjepan Milinković. Izložba će ostati otvorena do 13. prosinca.
U drugom djelu programa autor Ivica Jurjević predstavio je svoju zbirku pjesama s naslovom “Pjesme hrvatskim braniteljima“, te svojim zasebnim recitalom i tematikom privukao pažnju mnogobrojnih posjetitelja, koji nisu krili svoje oduševljenje. Predgovor za ovu zbirku pjesama napisao je Mile Balen, književnik i dragovoljac domovinskog rata, visoki časnik 148. Brigade. HV-a. Knjigu je bogato ilustrirala slikarica Blaženka Počuča, a izdala je Hrvatska dijaspora iz Zagreba.
N.Z.L.



Save up to 45% off our Holiday Gift Guide!


Fall_Thanksgiving 468x60


Fall_Thanksgiving 234x60


Embrace The Awesomeness of Zubaz at FansEdge


Joby.com

1 komentar: