Powered By Blogger

srijeda, 22. rujna 2010.

Od Hlebina do Vatikana i Islanda

U ugodnoj atmosferi tribine 43 minute sa... na kojoj je bio gost  naš poznati slikar naive  iz Gornje Šume, Mijo Kovačić,  a koja se održala u Podravkinoj kino dvorani, povodom njegove 75. godišnjice života i bogatog  stvaralačkog opusa.  Tribina je započela brzojavnom čestitkom koja je bila upućena  gostu od  potpredsjednika Matice hrvatske Stjepana Sučića, čiji sadržaj nije zanemariv, u kojemu se ističe negov   doprinos  u umjetničkom i kulturnom životu hrvatske Domovine.
Organizatori tribine su bili Udruga branitelja invalida i udovica Domovinskog rata Podravke i Ogranak Matice Hrvatske u Koprivnici.  O Mijinom stvaralaštvu opširno izlaganje dali su predsjednik Matice hrvatske u Koprivnici, Dražen Ernečić i novinar i publicist Mladen Pavković.
Zanimljiv sadržaj tribine, nizom slajdova na velikom platnu  bilovao je mnogobrojnim crtica iz dugogodišnjega slikarevog    opusa. Mijo Kovačić  je jedini živući velikan suvremene hrvatske umjetnosti  iz druge generacije Hlebinske slikarske škole, riječi su to Dražena Ernečića. Važno je spomenuti i to, da je Mijo počasni član Matice Hrvatske i Molvarskog likovnog kruga. Slikanjem se bavi od 1935. god. Prvu ozložbu ostvario je u pošti u Koprivnici, a dalje su se redale svjetske galerije koje su udomljavale njegove vrijedne izložbene eksponate. Izlagao je u najznačajnijim domaćim i svjetskim galerijama i muzejima – Zagrebu, Hlebinama, Vatikanu, Beču, New Yorku,  St. Petersburgu u SAD-u, Kuala Lumpuru, Pekingu, Tokiju.. Njegove slike na tržištu danas dosižu vrlo visoku cijenu, što je i potvrda o kvaliteti i postignuću   slikarevog renomea.
Kao čovjek iz naroda, seljak, naivac, uvijek se koristi u svom sadržaju slika  motivima koji ga okružuju.  Mnogobrojne Mijine antologijske slike nastale su baš inspiracijom Drave i Podravine kao područja na kojem živi, u Gornjoj Šumi. Ipak mu je najveća inspiracija  Drava, kako kaže, te se  gotovo  uvijek  koristi  motivima slikajući Dravske resurse.  Na njegovim se slikama mogu vidjeti  ispirači zlata, kopanje šljunka i pijeska, ribiče, mlinove, trstiku koja je  starinski materijal za gradnju kuća,  a posebno  ga zaokuplja ruralna svakodnevica  slikajući umorne težake, i priče iz naroda. No, nije sve tako obično, Mijo ponekad poseže i za nekim slikarskim egzibicijama, tako je njegova slika na kojoj je naslikao crni snijeg izazvala veliku pažnju, čiđenje i mnoga pitanja. Dakle ne radi se samo o običnom slikaru već o velikanu hrvatske moderne naivane umjetnosti, kako je i zaslužno stekao tu titulu.
Jedno od njegovih najvrijednijh djela 'Pijevac' kao simbol Podravine i Podravke, nalazi se  u Podravkinoj deponiranoj kolekciji iz poznate 'sobe Pijevaca', koju su podravkini posjetitelji  i gosti uvijek rado posjećivali. Mijo je negodovao  oko statusa pijevaca u depou, ističe kako bi ih  rađe vidio na zidovima neke galerije ili  muzeja.  Dražen Ernečić kustos, izrazio je želju  i poručio članovima Uprave Podravke da  bi se rado našao s nekima od njih na kavi, kako bi zajedno  razriješili taj status i smijestili Pijevce na zidove galerije Hlebine u smislu aneksa.
Nada Zlatar Lukavski
Foto: Nedeljko Bahić









Nema komentara:

Objavi komentar