Powered By Blogger

četvrtak, 9. rujna 2010.

Na Renesansnom festivalu promovirana knjiga kraljevskih jela

Kako bi maštovite renesansne kreacije postale dostupne običnom puku i sačuvane od zaborava, Zlatko Sedlanić pripremio je Renesansnu kuharicu u kojoj su uz odlične fotografije predstavljeni recepti za kraljevska jela. Renesansni festival koji već nekoliko godina na koprivničkom Festungu (ostacima velebnih protuturskih fortifikacija) uspješno oživljava atmosferu, običaje, ličnosti i gastronomiju davno minulih vremena, u ovogodišnjem je izdanju donio mnoge nove sadržaje, a posebno mjesto imala je kraljevska gozba. Kralju Ludoviku Anžuvincu koji je Koprivnici darovao povelju slobodnog kraljevskog grada, njegovoj kraljici i gradskom sucu poslužena su jela kojih se ne bi postidjeli ni onovremeni ni sadašnji dvorovi. Kopun s nadjevom od kestena, čarobni zalogajčići od pilećih jetrica, patka s nadjevom od kopriva s divljim narančama i medom, kunić u umaku od brusnice, rolada od kopuna s keljom i umakom od kadulje, veprov hrbat u kosanoj masti, pita od krušaka s nadjevom od badema, samo su dio delicija serviranih na posebno ukrašenom stolu, u rezbarenim tikvicama, krušnim zdjelama, na drvenim pladnjevima. Izgled, miris i nadasve okus jela nije ostavljao ravnodušnima ni najveće kulinarske znalce. Recepte je na temelju originalnih srednjovjekovnih zapisa osmislio Podravkin promotor kulinarstva Zlatko Sedlanić koji se na međunarodnom natjecanju kuhara u Mađarskoj prije nekoliko godina okitio prestižnom titulom kraljevskog kuhara. Kako bi te maštovite kreacije postale dostupne običnom puku i sačuvane od zaborava, Zlatko Sedlanić pripremio je Renesansnu kuharicu u kojoj su uz odlične fotografije predstavljeni recepti za kraljevska jela.  Do 16. stoljeća mnoge namirnice bez kojih danas ne možemo zamisliti jelovnik kao što su krumpir, rajčica, mak, kukuruz nisu bile poznate. Kuhari su kao začine koristili mediteransko bilje poput ružmarina, lovora, origana.


Nama je danas znatno jednostavnije jer se u receptima može koristiti Vegeta mediteran koja sadrži sve te sastojke. Umjesto gorušice koja se tada upotrebljavala nama je na dohvat ruke Podravka senf kojim se mogu obogatiti mnoga jela. Kako su se u to doba mogli koristiti samo sastojci dobiveni iz prirode, tako sam ja u svojim receptima odlučio upotrijebiti Vegetu Natur, objašnjava Zlatko Sedlanić koji je prvi primjerak Renesansne kuharice uručio kralju.Renesansna kuharica kao dojmljiv gastronomski uradak od dvadesetak jela u čijoj su pripremi uz autora sudjelovali i Marina Paleka i Dario Horvat, a food styling potpisali Zlatko i Ksenija Sedlanić te Stjepan Žagač postala je tako originalni suvenir Renesansnog festivala. Posjetiteljima koji su dva dana uživali u nezaboravnoj atmosferi mističnog doba pružit će tako priliku da se i sami okušaju u spravljanju neuobičajenih delicija.
J.L.


Fall Back in Style UltraDiamonds.com



                                            Save 30$ on the IRIScan Anywhere 2



                                               BrushstrokesDirect.com -The Best Art Reproduction Process in the World!




                                                 BrushstrokesDirect.com -The Best Art Reproduction Process in the World!


                                                                     So Serene


                                                                  Museum quality fine art photography prints


                                                                     RedDoorHomeDecor.com-Quality Products and Specialty D�cor Items for Every Corner of Your Home at Fantastic Prices!


                                                                          Save 15% on Hand-Dipped Gourmet Gifts at Shari's Berries


                                                                       Serenity Spa And Photo Box Gift Set (Anti-Stress Serenity/Rain Fragrance)

Nema komentara:

Objavi komentar