Powered By Blogger

utorak, 27. travnja 2010.

Kruh naš svakidašnji

Domaći kruh od Podravkinog brašna
AbeBooks Generic Banner 180x150


Više puta ne razmišljamo što zapravo jedemo ili što je sadržano u namirnicama koje su sastavni dio naše prehrane. Nedugo sam došla do jedne spoznaje i strašno sam se začudila kako neki trgovci prodaju nekvaliteno brašno iz kojega se ne može ispeći kruh niti pecivo. Radi se zapravo o Mlinu iz Drnja koji distribuira 'stočno brašno' pod konzumno. Moji roditelji žive na selu, te u dugogodišnjoj praksi mijenjaju urod pšenice za brašno ili kupe u obližnjem mlinu. S tim mlinom nije bilo nekih značajnih problema do unatrag godinu ili dvije. Nitko od mještana nije se usudio ili imao volje javno progovoriti o spornom brašnu. Upravo sam ja tome odlučila stati na kraj i neću dopustiti takvima i inima poduzetnicima da truju ljude sa spornim brašnom, na kojemu nema niti markice niti deklaracije. To je čisti posao za državni inspektorat. Kazne za takve 'majstore' su od 1000 do 50.000 tisuća kuna. Sporno brašno dala sam na analizu u labaratorij za kontrolu kvalitete u Podravku, te izvjestila neke nadležne institucije. Slučaj o tome dala sam objaviti i u Podravskom listu. Članak je objavljen u ponedjeljak i može se pročitati u spomenutim novinama. Nastavak priče objavit ćemo kada nalazi iz labaratorija budu gotovi. Naime šokirala me činjenica da je vlasnica mlina u svojoj izjavi novinarima, dala do znanja da je to zapravo stočno brašno, što se lijepo da isčitati između redaka njezine izjave.
domaći kruh od brašna iz Drnjanskog mlina


Povod tome da se objavi priča o brašnu sumnjive kvalitete je kruh koji kada se ispekao sličio je na sve drugo samo ne na kruh. Korica mu je i bila donekle jestiva, a jezgra je bila gnjecava i pretvarala se u tekuće stanje. Takav kruh u životu nisam vidjela. Pitam se što zapravo jedemo. Moja mama nije uopće htjela povjerovati da se radi o brašnu sumnjive kvalitete, već je željela pokriviti svoju peć, što je zaista smiješno. Da bih je razuvjerila, kupila sam Podravkino brašno iz kojega je ispekla kruh. Naravno rezultati nisu izostali. Kruh je savršeno ispao iz visokokvalitetnog brašna. Naime, Podravka provodi stalne kontrole kvalitete u svojim labaratorijima, tako da joj ništa ne može promaći, a rezultati su neizostavni. Nabolji kruh i peciva bez aditiva i drugih sumnjivih primjesa je kruh iz Podravkine pekare i tu nikada nećete pogriješiti ako kupite pdravkin kruh i brašno.



ALLDATAdiy

Nema komentara:

Objavi komentar