Powered By Blogger

srijeda, 9. ožujka 2011.

Sindikati 'izvozali' Podravkine radnike


Još od prastarih vremena smatralo se da pregovarači moraju biti mudri, lukavi, dobri retoričari, pametni i pripadnici staleža, kako bi što bolje uvjerili sugovornika u suprotno, u svoju korist i zadovoljstvo, očito spomenutim činjenicama nisu se poslužili sidikalni pregovarači s Upravom Podravke.
U priopćenju radnicima Podravke,  koje im je upućeno od strane sindikalnih pregovarača predstavnika  PPDIV-a, SINPOD-a i  HUS-a nezavisnog  sindikata Podravke, čiji pregovarački Team je zastupao pravnik iz Zagreba, Marinko Vrsaljko, a u kojem stoji slijedeći sadržaj:
Citiram: Današnji pregovori sindikata i Uprave Podravke oko  aneksa Kolektivnog ugovora su prekinuti. Prekinula ih je sindikalna strana jer je Uprava odbila prihvatiti njihov prijedlog o isplati jednokratnog dodatka od 400 kn neto za veljaču kao što je bilo i lani, a što se trebalo regulirati Sporazumom.  Kolektivnim ugovorom iz 2007. Godine je propisano ocjenjivanje pojedinačnog radnog doprinosa radnika na godišnjoj razini, no početkom 2010. Godine, na prijedlog Uprave Podravke ocjenjivanje radnika je zamijenjeno  isplatom jednokratnog dodatka od 400 kn neto prilikom isplate plaće za veljaču, što je regulirao potpisani Sporazum između Uprave društva i svih navedenih sindikata koji zastupaju radnike Podravke. U pregovorima oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora koji su upravo u tijeku, sindikati su predložili da se ovo pitanje regulira jednako kao i  u  2010. Godini sporazumno, međutim Uprava društva  je umjesto 400 kuna neto predložila 450 bruto, što bi znatno umanjilo prošlogodišnji ostvareni  pojedinačni iznos stimulacije.
Uprava Podravke je u pregovorima, ranije, odbila razgovarati o povećanju osnovne plaće i drugih radničkih prava, smanjivanje postojećeg stečenog prava bila je kap koja je prelila čašu sindikalnog strpljenja i prokazala Podravkinu upravu kao socijalno neosjetljivu.
Podravkina Uprava se  u komunikaciji prema javnosti i medijima prikazuje riječima kako su joj Podravkini radnici najveća kompanijska vrijednost, a prema njima se u stvarnosti odnosi isključivo kao prema trošku tj. nužnom zlu.
Između ostaloga pregovaračima je Upravka Podravke nudila:
- odmrzavanje naknade za minuli radni staž
- korekcije koeficijenata NKV radne snage ovisno o godinama radnog staža
- povećanje dodataka za otežane uvjete rada
- redefiniranje kompanijske stimulacije vezano uz ostvarivanje planirane neto dobiti Grupe Podravka.
Pored navedenih beneficija, razgovaralo se i o usklađivanju Kolektivnog ugovora Grupe Podravka s odredbama Zakona o radu.

Tema oko koje dva pregovaračka tima nisu našla zajednički jezik bila je Individualna stimulacija koju je Poslodavac bio spreman isplatiti već na plaći u ožujku, a sukladno svojim trenutnim mogućnostima.
Ostaje za vidjeti da li će se u narednih nekoliko dana uspjeti postići dogovor, odnosno hoće li pregovarački tim Sindikata pristati na ponuđenu Individualnu stimulaciju, kako bi radnicima već na plaći u ožujku bila isplaćena stimulacija.

Na silno negodovanje radnika Podravke, koji su zgroženi ovakim destruktivnim pregovorima između Sindikata i Uprave Podravke, a koji od svoje mizerne plaće na račun Sindikata za njegov rad izdvajaju od 1-3% bruto i/ili neto od svoje plaće.  Pitam se koji su to ljudi koji zastupaju sindikate i koji koji su im zapravo interesi: da li novac, borba za fotelje, potkupljivost, muljaža?  Baš i nema neke koristi od njihovog rada i djelovanja. A po pitanju njihovih zasluga trebalo bi se dulej razmišljati!?
Mišljenje:  umjesto da u ovim kriznim vremenima gdje su radnici apsolutno u nezavidnom položaju od strane Države i Poslodavaca,  Spomenuti Sindikati prihvate prijedlog Uprave od 450 kn bruto, bilo bi manje nego 400 kn neto, što nam govori da bi to svakako bilo dobro jer bi radnici koliko toliko dobili neki novac koji im je prijeko potreban za egzistenciju. Sinikati su zapravo isprovocirali Upravu koje se nije mogla složiti s njihovim destruktivnim zahtjevima. Sindikati su pri tom zatvorili svoja vrata za kvalitetne daljnje pregovore. Moram napomenuti da će Podravkini radnici dobiti 400 kn manju plaću u ožujku na ime veljače koja ima samo 20 radnih dana. Tih 450 kn bruto što je nudila Uprava Podravke, bila bi dobra zadovoljština na plaću radnicima.
Niti Uprava se ne može baš pohvaliti svojim rezultatima u poslovanju i u brizi za radnike, a koja se od njih očekuju  s obzirom na plaće i povlastice koje su si dodjelili u ovim recesijskim vremenima.
Može se konstatirati da su radnici ovakvim radom Sindikata i poslovnom politikom Uprave  pretvoreni u robove ili taoce kojima godinama nije povećana plaća, niti ukazano vrednovanje po pitanju struke i obavljanja poslovnih aktivnosti.
Apeliram na radnike da istupe iz članstva jer su se Sindikati pretvorili u prevarante kojih na hrvatskoj gospodarskoj sceni ima toliko da ne bi svi stali u jednu državu ili u Geto, gdje bi im bilo i mjesto pripadnosti.
 Svi vi koji ste u članstvu sindikata ispišite se što prije kako ne bi plaćali maglu, jer sindikalni predstavnici zastupaju svoje interese, a ne vaše.  Sindikati, su ionako kao „sveta voda“.. nikakve koristi od njih. Ali  zato  imaju koristi od radnika.

Miami Beach Free Valet Parking Hotel Package



FrontLine Plus Sale at ValuePetSupplies.com!  120x60 banner


Discount Auction Deals


20% off BullyStick Sale at ValuePetSupplies.com!  468x60 banner


Miami Beach Hotel Romantic Vacation

Nema komentara:

Objavi komentar