Powered By Blogger

ponedjeljak, 28. ožujka 2011.

Obilježavanje Svjetskog dana voda u organizaciji Društva kemičara i tehnologa Koprivnice

 U sklopu manifestacije Koprivnički klimatski tjedan od 21. ožujka do 27. ožujka Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica obilježilo je Svjetski dan voda (22. ožujak) prigodnim predavanjem  na temu „Voda kao čimbenik održivog razvoja“. Predavanje je održano u Gradskoj vijećnici, a predavač je  bio dipl. ing. Daniel Fišter, član DKTK i zamjenik voditelja odjela Ekologije Podravke. Ovo je prvo predavanje DKTK organizirano za širu javnost grada Koprivnice.
U predavanju se govorilo o zaštiti vode u okviru održivog razvoja. Zaštita vode i vodnih resursa je jedan od osnovnih područja zaštite okoliša. Iako su količine vode na Zemlji vrlo velike, zalihe upotrebljive pitke vode su relativno male, svega 0,8 posto ukupnih količina vode, koje su osim toga nejednako raspoređene. Hrvatska ima relativno velike zalihe pitke vode, ali one nisu neograničene. Da je voda postala ozbiljan globalni problem govori i inicijativa UN da se do 2015. godine prepolovi broj ljudi koji nemaju pristup zdravoj vodi ili si je, zbog siromaštva, ne mogu priuštiti.  Zbog toga je nužno zaštiti pitku vodu kako bi je imali dovoljno za potrebe u budućnosti. Zaštita vode moguće je na dva osnovna načina:

1. racionalnijom upotrebom vode – recirkulacija vode
2. sprečavanjem onečišćavanja – pročišćavanjem voda


Osim takvih „velikih“ zahvata postoji niz mjera koje može primijeniti svako na osobnoj razini. Osnovno je razviti svijest svakoga da je zaliha vode ograničena te da je nužna štednja vode i racionalizacija njene potrošnje.


Miami Beach Free Valet Parking Hotel Package


Military Rates 15% off and 2 Mojitos


Get Internet Through Coax Cable!


TOMS.com

Nema komentara:

Objavi komentar