Powered By Blogger

nedjelja, 5. prosinca 2010.

Stipendija, kako to lijepo zvuči...

Ovih dana koprivnički studenti dobili su vrlo ugodne vijesti, poštom, kojima ih je obradovao gradonačelnik Zvonimir Mršić. Odobrene su im stipendije, u mjesečnom iznosu od 500,00 kn,  koje će primati na svoje račune   tijekom  akademske godine 2010/2011. Svaka čast našemu gradonačelniku. Pravi je altruist i stvaratelj novih vrijednosti, što duhovnih što materijalnih. A i grad nam je lijep.  Pravi čovjek na pravome mjestu, i to zaslužno, patetički, ali neosporno.
No, tu nažalost priči oko odobrenih stipendija nije kraj. Sam dizajn gradonačelnikovog team-a ili stručne komisije oko dobivanja stipendija, čini mi se da nema baš neku zavidnu razinu.  Nezavidna kreativnost podsjeća me na trivijalnu kompetentnost.
Sretne me jučer jedan samohrani tata, jedne studentice sav u brigama oko dobivanja stipendije njegove kćeri. Upitah ga u čemu je problem?!  Saslušala sam ga s pažnjom i shvatila kako u toj cijeloj situaciji postoji niz nelogičnosti, na koje smo već navikli bilo gdje se okrenuli.
Naime, neki od uvjeta ili kriterija za isplatu stipendije zadiru u socijalno osjetljiva područja. Dakle idemo redom:
1.    Roditelji   studenata ili umirovljenici, misli se na djedove ili bake, trebaju biti jamci za ovu siću* od stipendije. Roditelji su u panici s pravom, jer možda niti ne mogu biti jamci ili su prezaduženi u ovoj krizi i borbi za ekonomski opstanak.  Pa zamislite vi, čiji su to zapravo novci koje bi trebali dobiti naši studenti?!. Jednom riječju, Naši. Svi smo mi porezni obveznici koji uplačujemo u državni proračun, tada država daje, spusti novac u lokalne financije na Gradove ili Županije, da oni s njima raspolažu prema potrebi i na dobrobit zajednice ili društva općenito. Dakle mi moramo biti jamci za naš novac,  ili valjda tobože ako studenti ne završe akademsku godinu, što nije izričito navedeno, a ne bi se trebalo niti uzimati u obzir, jer je u pitanju socijalni momenat, a ne vraćanje kredita, što bi izgledalo vrlo loše.  Ovo mi se čini kao grabljenje magle ribarskom mrežom.

2.    Zatim, treba popuniti i mjenicu, tu se stvari čine još važnijima i još ozbiljnijima, kao da se radi o kreditu, a nije mi jasno gdje su troškovi obrade i kamate, nije valjda da će to platiti Grad?. Na taj način  će se  još  novaca sliti u državni proračun. Sigurno je modus kreirao Šuker dugogodišnji – student financija.

3.    Zamislite, kojega li apsurda, svaki potencijalni dobitnik stipendije treba imati otvoren računa u Podravskoj banci. Ovo je zaista drsko i nesocijalno prema roditeljima, ali je sigurno dobro i socijalno za davatelja stipendija. Sigurno im je banka dala specijalne bonuse i pogodnosti.
Svaki otvoreni račun u banci za klijenta je trošak i sve zavisi od banke do banke. Neke banke, tu spada i Podravska nemaju niske  trošakove. No, svejedno. Besramno je roditelje radi toga gurati u nepotrebne izdatke, ako im djeca već iz bilo kojih razloga imaju otvoren račun kod neke druge banke koju su si sami odabrali. 

Na kraju kada se podvuče crta, dođemo do zaključka da prvu ratu stipendije treba žrtvovati za troškove oko sređivanja potrebne dokumentacije.
Ustvari, zašto bi bilo sve jednostavno, kada može biti komplicirano, na što smo već i navikli. Pa, kako bi mi u EU s takvim primitivnim  državnim sustavom, koji me nimalo ne podsjeća na demokratski, nego na feudalni.



Free Shipping only at WirelessEmporium.com



Use the configurator as a tool to help select the correct tripod or head for your camera!



Panetonne On Sale

FootwearETC.com

Nema komentara:

Objavi komentar