Powered By Blogger

ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

Četrdeseti jubilej likovne sekcije Podravke i Smotra djela – 2012.




U nedjelju 25. studenoga u prostorijama Pastoralnog centru bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici, bilo je je iznimno svečano. Povod je bio proslava jubileja, 40-godina osnutka Likovne sekcije Podravke. Tom prigodom okupili su se broji uzvanici, osnivači, ljubitelji umjetnosti, prijatelji, članovi sekcije te osobe iz javnog, političkog i društvenog života grada Koprivnice i šire.

Naime, narečenog datuma bila je održana i Smotra – 2012. tradicionalna likovna izložbe slika i skulptura koja predstavlja ogled stvaralaštva Sekcije kao cjeline te njenih članova tijekom razdoblja od godinu dana, a priređuje se krajem svake kalendarske godine.

U današnje vrijeme rijetko da se može pronaći djelovanje KUDA-a pod okriljem neke tvrtke, upravo takva simbioza djelovanja postoji u Podravki, koja godinama materijalno i financijski pomaže KUD Podravku, u kojoj uspješno djeluje više umjetničkih sekcija. Kulturno umjetničko društvo Podravka okuplja brojne članove, zaposlenike i one koji to nisu, jednom riječju umjetničke stvaratelje, tako promičući ime Kompanije i KUDA-a na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednica KUD-a Podravke gđa. Jadranka Lakuš obratila se prisutnima na svečanom otvorenju izložbe, te prigodnim riječima kazala kako je 'Likovna sekcija iznjedrena u krilu Podravke, kompanije koja je godinama brižno skrbila o svojim zaposlenicima, potičući njihovu kreativnost i stvaralaštvo. Likovna sekcija okuplja slikare i kipare različitih profesija, otvarajući svoja vrata i umjetnicima koji nisu zaposleni u Podravki. Sekcija je jedan od osnivača KUD-a Podravka koji okuplja 150 članova koji osim prema likovnosti, svjedoče svoju ljubav prema tamburaškoj glazbi, zbornom pjevanju i pisanoj riječi. Kroz likovnu sekciju Podravka 72, prošle su generacije i generacije slikara i kipara koji su u svojim radovima u različitim tehnikama sačuvali iskonsku ljepotu podravskog krajobraza, vrijednosti života uz Dravu, bogate običaje ovog kraja te toplinu duše i osjećaja ovdašnjeg čovjeka'.

U prigodnom dijelu programa koji je pratio mješoviti pjevački zbor crkve, bl. Alojzija Stepinca, pod ravnanjem dirigentice Ivane Jaklin, prisutnima se obratio i župan, Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zatim Pero Markić, umjetnik i profesor likovne umjetnosti, te osnivači Likovne sekcije Podravke, Nikola Večenaj Leportinov, dok je Radovan Grgec bio zadužen da razreže rođendansku tortu. Predsjednica Koprivničkih Udruga, te izaslanica hrvatskog Sabora kulture, gđa. Slavica Benko, uručila je prigodne zahvale i priznanja zaslužnim članovima Likovne sekcije Podravke. Predsjednica Likovne sekcije Podravke Brankica Radmanić zahvalila se svim prisutnim gostima i članovima, kazavši kako bez njihove potpore ne bi bilo ni aktivnog djelovanja i napretka Likovne sekcije.

Na sveopće zadovoljstvo i radost, izložbu je otvorila članica Uprave Podravke, gđa. Jadranka Ivanković, koja je uz svoje poslovne aktivnosti u dva mandata obnašala dužnost i predsjednice KUD-a Podravka, potvrdivši time da je umjetničko stvaralaštvo poticano od Uprave kompanije, koja je podržavala cijelo to vrijeme. Cjelovečernji program vodili su Jadranka Lakuš i Krešo Blažek.

Na spomenutoj izložbi sudjelovalo je 33 slikara i kipara zajedno. Izložba u pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca biti će otvorena sve do 15. prosinaca, 2012. godine.
Na kraju svečanog programa bio je priređen bogat domjenak, uz delicije i rođendansku tortu. Tako je Likovna sekcija Podravka, te njezini članovi i uzvanici, dostojno su proslavili značajan jubilej 40-godina postojanja. Nama preostaje da slavljenici i njezinim članovima poželimo puno uspjeha i dobrih djela u daljnjem radu i postojanju u budućnosti!

Autor: Nada Zlatar Lukavski


1 komentar: