Powered By Blogger

srijeda, 26. svibnja 2010.

Zanimljiva izložba Nikoline Ivezić – Bang! Bang!

Prošle subote u Galeriji grada Koprivnice, svojim djelima predstavila se akademska slikarica, mlađe generacije Nikolina Ivezić. Sadržaj izložba je zasebne tematike, što se može zaključiti iz samoga naziva. Zapravo je to ciklus posvećen ženi kao inspiraciji i kao objektu istovremeno. Po riječima iz predgovora koji je za spomenutu izložbu napisla viša kustosica i ravnateljica Muzeja grada Koprivnice, Draženka Jalšić Ernečić, daju se isčitati i razjasniti enigma postavljen izložbe. Kustosica Jalšić između ostaloga ističe: autorica preispituje krajnje ozbiljnu temu međuljudskih odnosa, točnije odnosa prema ženi-objektu od koje se na početku 21. stoljeća očekuje ljepota, stil, seksipil i poduzetnost, dok osobnost i pamet najčešće nisu uvjeti ženske uspješnosti i mita o svemogućim (nad) ženama. Pritom se preispituju dvije suprotstavljene koncepcije i naglašavaju stvarni problemi današnjice: iako su se žene izborile za više slobode i ravnopravnosti, one su još uvijek objekti i simboli seksualnosti koje mediji eksploatiraju više nego ikad, oblikujući pritom ikonografske obrasce poželjnog izgleda žene.

Nikolina Ivezić je '' enfants terribles'' suvremene hrvatske umjetnosti, umjetnica koja iznenađuje i šokira, istražuje polje društveno prihvatljivih pravila ponašanja, autentičnosti ljudske jedinke i njezinog samopuzdanja, pri čemu si dopušta komentiranje i kritiku društvenih konvencija i kršenje općeprihvaćenih normi. Kao pripadnica mlađe generacije, Nikolina Ivezić posjeduje ''žensko'' samopouzdanje, ima vlastiti stav o tome na koji način su ženska prava i feminizam percipirani u suvremenom društvu. Svaka slika Nikoline Ivezić, predstavlja društvenu kritiku i komentar s narativnim elementima. Društveno osviješteni projekt žene predstavlja kao objekt, koji asocijacijom apsurda razotkriva koncept zapadnog svijeta koji degradira ženu u predmet muške požude. Likovi Nikoline ivezić su lascivne, erotizamom nabijene ženske figure koje posjeduju suptilni pristup Sigmunda Freuda prema kojem upravo libido predstavlja temeljni pokretač čovječanstva. Autorica nas suočava s vlastitim podvojenim stavovima u kojima su pomiješani tolerancija i iskušenje, pri čemu vrlo odlučno progovara protiv povezivanja seksualnosti s nasiljem i agresivnošću.
            
Figure bez lica (bez osobnosti) uspostavljaju kontakt s promatračem, zavodljivo ga uključuju kao svjedoka u svoj brutalni svijet u kojem metafora ženstvenosti prati modne trendove: male crne coctail haljine, pripijene uniforme, crne cipele vrtoglavo visokih potpetica, crno i crveno donje rublje... Kritički je osvrt kustosice Jalšić na autoričinu izložbu. U galeriji je izloženo 45 slika u kombiniranoj tehnici na platnu, izložba će biti otvorena do 14. Lipnja 2010. Do sada, autorica i slikarica Nikolina Ivezić ostvarila je niz samostalnih i veći broj skupnih izložbi.



                                                1underwearstore

               

Zarada na Internetu


2 komentara:

  1. The only factor to do ϳust before choosing up
    anу brand, is to completelу іnveѕtigation it and seek the
    аdvicе of а specialist.

    Alѕo visit my ωеblog ... http://www.leb4host.com/index.php?do=/blog/117238/four-finest-extend-mark-product-opinions/

    OdgovoriIzbriši
  2. Ι leave a responѕe whеnever І lіke a post on а website oг if I
    have somethіng to contrіbute to the ԁiscussiοn.
    It is triggerеd by the sіncerness displayed in thе post I browsеd.
    And aftеr this article "Zanimljiva izlo�ba Nikoline Ivezi� - Bang! Bang!".
    I ωas moved enough to drop a thοught ;-) I actually do have а couple of questiοnѕ
    for уou іf yοu don't mind. Is it just me or does it look like like a few of the remarks appear as if they are coming from brain dead folks? :-P And, if you are posting on other social sites, I would like to keep up with you. Would you make a list every one of all your community pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

    Also visit my web-site Body Hair

    OdgovoriIzbriši