Powered By Blogger

petak, 21. svibnja 2010.

Veliki dan za veliki jubilej Velikog Čovjeka




Ivan Večenaj, ovih je dana, točno 18. svibnja, proslavio svoj 90-i rođendan. Impozantan broj za slavljenika. Uvijek veseo, optimističan, druželjubiv, kojemu osmijeh nikada ne silazi s lica, spreman na šalu i poneki vic, o pričama iz davnina da se i ne govori. Pun je raznih uspomena, i uvijek ga je zadovoljstvo slušati. Bio je to dan za pamćenje, kojega nisam nikako htijela propustiti. Toga dana u Prekodravlje, točnije u Golu, malo selo koje je dobilo ime po rodama, tako veli Povijesna predaja, smješteno tik uz Mađarsku granicu, gdje je nekada bilo Panonsko more, a rijeka Drava je bila granica, sjatila se sva elita hrvatskog kulturno-povijesnog jet-seta. Bilo je iznimno svečano u Goli, što se osjetilo na svakom koraku.


Te nam je bilo jasno da se zapravo radi o Velikanu i stvaratelju kulturno povijesnih i umjetničkih vrijednosti. O djelima Ivana Večenaja i o njegovom stvralaštvu ne može se sve reći i pobrojati u par rečenica, te staviti na jedan list papira. Riječ je zapravo o poznatom i priznatom slikaru naive svijetskih razmjera, piscu, pjesniku, povjesničaru, čuvatelju kulturne baštine.


Negove slike krase brojne galerije diljem svijeta. Bio je miljenik i prijatelj slavnih ljudi. Družio se sa Sofijom Loren, Julom Brinerom, Papom Ivanom Pavlom II, mnogim državnicima svjetskog kalibra. Nikada nije napuštao svoje rodno selo, i uvijek se vraćao svome 'gnijezdu'. 'Mojsije', 'Jahači Apokalipse', 'Pupava Jana, 'Autoportret', su slikarska djela koja su zaštićena Unescovom poveljom i koja se jedino mogu pogledati u njegovoj galeriji. Riječnik Gole, 'Tajna dvorca Pepelare', 'Prekodravlje tak popeva', 'Krik divlje djevojke', samo su neka poznata spisateljska djela koja se čitaju u jednome dahu, te izazivaju veliko zanimanje i bude silovitu maštu. Baš takvu kakav je i sam autor.

Prigodom toga velikoga sljavljeničkog dana u Goli se održavo simpozij odnosno, stručni skup za, VEČENAJEVO DJELO' kako se ništa ne bi ispustilo iz stvarateljskog opusa. Okupili su se na jednom mjestu, u Goli, poznati, znanstvenici, povjesničari, književnici, njegovi dragi ljudi i Obitelj. Tom značajnom skupu pristupili su i sudjelovali sa svojim osvrtima: dr. Dragutin Feletar, dr. Hrvoje Petrić, Vladimir Crnković, dr. Tonko Maroević, Igor Zidić, Božica Jelušić, Enerika Bijač, Marijan Špoljar, zapravo sva zvučna imena iz povijesnog, kulturnog, društvenog i javnog života. Zanimljiv i značajan osvrt na sveopće kulturno stvaralaštvo Ivana Večenaja, dala je književnica i spisateljica Božica Jelušić koja je veoma mudro sve pretočila u stihove.


U sklopu sljavlja bila je predstavljena mapa 'Zonkraj Drave' s pjesmama i akvarelima, mapa, 'Dom i svijet' u čijem sadržaju je bio prekodravski Slikopis, zatigrafička mapa 'Ivan Večenaj – povodom 90 godina života. Predgovor naslova Dom i svijet za izložbu akvareliranih grafika, napisla je književnica Božica Jelušić. Iz zanimljivog i osebujnog teksta daju se isčitati jasni pogledi na Večenajevo slikarstvo i na stvralaštvo općenito, tako Božica u svome predgovoru ističe: Večenajevo slikarstvo nema formalnih granica prihvaćanja, jer je pred nama veliki obožavatelj i pravi pjesnik prirode, njen oduševljeni čitač, oka nezamagljena zamorom.


To je oko kakvo bez napora 'ulazi u razloge ljepote', dok ruka velikom vještinom i sigurnošću slijedi taj impuls. Na svim njegovim radovima, lokalna i univerzalna povijest prožimaju se u vibrantnim čvorištima, a naglasak je uvijek izrazito humanistički. Čovjekoljubiv i prirodoljubiv, iznad svega. I da ostanemo, na kraju, u sferi poetičnog, koje prožima cijeli Večenajev opus, uzavršivši Emersonovom konstatacijom '' poezija je početak i kraj svekolikog ljudskog znanja''. Riječi su to poznate kjniževnice iz predgovora.

Samo Velika ljubav koja je proizašla iz Večenajevoga srca mogla je biti, a bila je zapravo pokretač svih poduzetih kulturno povijesnih i stvaralčkih radnji, tako izdizajnirana, proizvela je veliko kulturno blago, kao dar i kao kulturnu baštinu svima nama, i budućim generacijama.





                           Try Angie's List Today!



                                              Apples of Gold - Affordable Fine Jewelry

Nema komentara:

Objavi komentar