Powered By Blogger

utorak, 25. svibnja 2010.

Jože Ciuha na otvorenju svoje izložbe u Koprivnici

Milorad Kovačević, Jože Ciuha sa suprugom

Slovenski akademski slikar Jože Ciuha sa suprugom bio je na otvorenju izložbe svojih slika, crteža i serigrafija u galeriji Cuker škatuljica u Koprivnici, vlasništvo Nataše Hrupec. Izložba je otvorena u subotu (22. svibnja 2010. godine).

Izloženo je 40-ak radova, sve mali formati, jer, kako je rekao sam umjetnik, u mali prostor galerije stale bi jedva dvije-tri njegove velike slike. Zato je, kaže, izložba malih formata i za njega bila iznenađenje i doživljaj.

                                     Mnogobrojni posjetitelji u prepunoj galeriji Cuker škatuljice

O slikarstvu slovenskog umjetnika koji živi po trećinu godine u Parizu, Sloveniji i u Hrvatskoj na Šipanu, na Jadranu, govorio je publicist i kritičar i pisac predgovora u katalogu izložbe Zvonko Penović. Između ostalog je kazao: - Jožine SMS-ove i SOS-eve mogu dekodirati, naslutiti ili čuti tek suptilni, istovalentni tragači žedni harmonije. Ciuha snagu svog čudesnog duha stavlja u filozofsko poetični kontekst: Papir sa crtežom uzletio je i postao ptica. Kamen se pokrenuo, podigao i postao oblak. Njegove slike su u neprekinutom kretanju. Kotrljajući se naviru kao kozmički kotači savjesti, da bi u konačnici tjerane velikom brzinom postale i gutači svijesti. Nudi i izbavljenje. Odgovor je u nama, u proljeću srca.
Izložbu je otvorio poznati mirotvorac i ljubitelj kulturnih vrednota, Milorad Kovačević, čijim je doprinosom i ostvarena ova izložba i dolazak umjetnika Ciuhe u Koprivnicu.

autor: Domagoj Švabek

                       Laptop Insurance 468 by 60

Nema komentara:

Objavi komentar