Powered By Blogger

petak, 7. veljače 2014.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posjetio Podravku

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posjetio je Podravku, gdje ga je o razvojnim planovima naše tvrtke upoznao predsjednik Uprave Zvonimir Mršić sa suradnicima.
Tom prigodom Mršić je istaknuo kako Podravka godišnje otkupljuje poljoprivrednih proizvoda za više od 80 milijuna kuna u Hrvatskoj i ono što Podravka nudi, odnosno što čini s tim proizvodima, je da im dodaje vrijednost i plasira ih na tržište kao visokokvalitetni brend te više od pola tih proizvoda završi na svjetskom tržištu. No, isto tako Podravka ne može zadovoljiti svoje potrebe za voćarskim i povrtlarskim kulturama u Hrvatskoj i zbog toga je zainteresirana da se poveća ta proizvodnja jer Podravka ni prošle godine nije uspjela zadovoljiti svoje potrebe na hrvatskom tržištu za velikom većinom poljoprivrednih proizvoda koje je željela kupiti.
- Potpuno smo otvoreni za kooperativnu proizvodnju u 2014. godini, a naši planovi su ambiciozni, što znači da možemo otkupiti sve što smo planirali prošle godine, a možda čak i više. U ovom trenutku naš problem je da ne postoji u nekim segmentima dovoljno interesa i da proizvodi koji se nude nisu po kvaliteti i cijeni konkurentni stranim proizvodima. Podravka može biti veliki izvozni kanal za hrvatsku poljoprivredu te očekujem da i hrvatska poljoprivreda bude spremna biti naš kvalitetan i siguran dobavljač – naglasio je Mršić.
Stabilni poslovni odnosi između primarne proizvodnje i prerađivačke industrije vrlo su važni za hrvatsku poljoprivredu, a posebice u tom kontekstu važna je Podravka sa proizvodima koji stvaraju dodanu vrijednost pa je tako na sastanku ministar Jakovina obećao pomoć ministarstva određenim Podravkinim projektima.
- Podravka iz ministarstva može očekivati pomoć kroz ubrzano provođenje zemljišnih reformi, sustav uređenja potpora, Agenciju za plaćanja u poljoprivredi te program ruralnog razvoja, kojega smo prvog poslali prema Europskoj komisiji. Program vrijedi gotovo 332 milijuna kuna i taj novac će biti na raspolaganju i prehrambenoj industriji, primarnim proizvođačima te cijelom sustavu – rekao je Jakovina.
Također, ministar je u Koprivnici najavio kako hrvatski poljoprivrednici mogu očekivati nastavak reformi te gotovo 500 milijuna kuna više sredstava za potpore, od kojih je isplata prvoga dijela započela krajem prošloga tjedna.

Nema komentara:

Objavi komentar