Powered By Blogger

utorak, 2. listopada 2012.


Julienne Eden Bušić za roman „Živa glava“ dobila nagradu

UBIUDR


za najbolji roman iz Domovinskoga rata

Nagradu „Bili smo prvi kad je trebalo“ Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke(UBIUDR)na tradicionalnom natječaju za najbolju književno-publicističku knjigu na temu hrvatskog Domovinskoga rata za 2012. godinu, dobila je hrvatska spisateljica američkog podrijetla Julienne Eden Bušić za knjigu  „Živa glava“, koja je objavljena u nakladi tvrtke Interpublic d.d. To je odlučio Prosudbeni sud u sastavu: Draženko Samardžić,ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru,  Anja Šovagović-Despot, dramska umjetnica i publicistkinja,  Mladen Pavković, novinar i publicist, Kostadinka Velkovska, dramska umjetnica i Rajko Gašparić, hrvatski branitelj. Riječ je o romanu koji problematizira tematiku silovanja u ratu, što je zapravo ratni zločin.   Radnja započinje u Vukovaru. Osim što ima neosporne književne kvalitete, ova knjiga ukazuje i na dosad malo poznati i nedovoljno procesuirani zločin, odnosno vapi za pravdom i pravednošću svih žrtava.

Ovo je već trinaesta godina da Udruga branitelja Podravke dodjeljuje ovu Nagradu, s ciljem da što više ljudi, poglavito istinskih sudionika događanja tijekom Domovinskoga rata potakne na pisanje i objavljivanje knjiga o suvremenoj hrvatskoj povijesti, ali i da ukaže na žalosnu i sramotno nisku zainteresiranost medija za ovakve i slične knjige, te da potakne povjerenstva za otkupom knjiga s tematikom stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.
Lani je ovu Nagradu primio dr. Milan Vuković za knjigu „Haaški sud“.
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 14 naslova, a žiri je posebno pohvalio  knjigu „Crna mapa“ Vladimira Mukuseva.
Nagrada, se sastoji od prigodne Plakete, a književnici  Julienne Eden Bušić bit će svečano uručena u petak, 5. listopada u 11 sati u dvorani Knjižnice i čitaonice „Bogdana Ogrizovića“, Preradovićeva 5, u Zagrebu.
 
U ime Prosudbenog suda:
Mladen Pavković,
predsjednik UBIUDR Podravka, tel/fax:048-651-573, 099-6651-562
 
 

177732_True Image 2013 by Acronis - new version just released!

Nema komentara:

Objavi komentar