Powered By Blogger

subota, 5. veljače 2011.

U Europsku Uniju s pastirima menadžerima


 Pastir-menadžer

Korak blizu ili daleko?! Hoće li  Vlada zaposlenjem pastira, podići BDP? Ovo mi  zvuči kao rugalica Antunutunu, Grigora Viteza. Bilo bi smiješno i zabavno da nije u pitanju mikroekonomski problem. Kada želimo nekoga uvrijediti i omalovažiti, te ga prikazati glupim i primitivnim, počastimo ga biranim riječima, pastir, čoban ili slično. Nezamislivo je kako naša Vlada u 21. stoljeću namjerava zaposliti 150 pastira ili bolje rečeno kreirati nova radna mjesta s takvim nazivima. Pojmovi su to koji su bili akutalni u davnim vremenima, tako da današnje genearacije ne znaju što ona zapravo znače, i što se očekuje od čovjeka ako mu se dodjeli radno mjesto pastir. Pastir je još i sinonim za crkvenog Oca koji treba imati svoje ovce pod duhovnom kontrolom. Tako bi  potonji mogli shvatiti kako je to radno mjesto gdje se moraju ispovijedati ovce. Pa zato ih treba najmanje 150.  Koliki  bi se porezi i doprinosi tada prikupili zaposlenjem tih pastira, i ulili u Vladin proračun. Kada sam čula tu novotariju od gluposti koju je izrijekla gđa. SorKo, pomislih kako je valjda Hrvatska prepljavljena ovcama kao ovčjim potopom te ih treba razgoniti ili podojiti. Kojega li poniženja za hrvatski nezaposleni narod.  SorKo nije rekla odakle i kuda će doći profit od proizvodnje i  prodaje ovaca i proizvoda. Ili su one namjenjene samo u turističke svrhe, pa bi se naplaćivale ulaznice kod ulaska u tor, da se  samo pogledaju lijepe ovce. I tako na 150 punktova. Opet bi vlada dobro prošla ako bi pastiroposlodavci plaćali državi poreze.
Ne mogu a da ne primjetim, kako su u svakom slučaju najbolje prošli Remetinčani. U zatvoru ili na slobodi imaju sve što ima treba. Novaca su dosta uzeli od hrvatskog naroda, pa mogu bezbrižno uživati i meditirati, ma gdje bili.  Pitam se zašto se gđa SorKo nije sjetila pa da pošalje Rementinčane da čuvaju ovce, a ne da ih hranimo kao golubove, jer ispada da su i nadalje povlaštena kasta iako su promjenili adresu u Remetinec. Nije li bilo dovoljno to, da su  hrvatski narod bacili u očaj i depresiju, nego ih još moramo i uzdržavati, da mogu uživati u tretmanu i standardu kakav ne poznaje nažalost većina građana ljepe naše. Samo da spomenem za primjer Amere, kako oni postupaju s kriminalcima: Meadow poznati financijski prevarant s Wall Streeta dobio je kaznu zatvora od 150 godina, razumljivo je da živu glavu iz njega više neće izvući, a imovina mu je blokirana. Zatim slavne zvijezde zbog razuzdanog života, i nekih sitnih nepodopština, kao napr.  Naomi Campbell, George Michael, Paris Hilton,  bili su suđeni te su se morali izvrgnuti ruglu i javnosti čisteći ulice ili skupljajući psećja govna. Nikome od njih nije palo na pamet da se drugačije ponašaju.
Da smo mi naše kriminalce potjerali iz Remetinca čuvati ovce, država i hrvatski narod u mnogo čemu bi profitirali.  Ne bi trebali graditi dodatne zatvore, jer se neće svi nadolazeći  moći u njih smjestiti, ako ovi ostanu u njima, zatim oni bi svoje troškove brojenja ovaca opravdali, a možda bi tek onda shvatili kako i na koji način, te u koje svrhe se moraju koristiti brojke. Remetinčanima ne bi pala kruna s glave da ih se pošalje čuvati ovce, a još bi bili i na friškom zraku, te bi zarađivali da otplate štetu koju su nanijeli hrvatskom narodu.
Međutim, priča ima i drugi oblik tumačenja. Ulaskom u EU,  otvoraju se škole i edukacije za zanimanje ovčar-menadžer, samo bez kravate i odijela kada je na terenu. Jer ulaskom u EU, gospodarstva će se morati registrirati u pravni subjekat te će morati imati direktora ili menadžera, koji će voditi gospodarstvao. Premjerka nije navela poznati slučaj, možda za to ona niti nezna, što me ne bi začudilo. Naime, uzgajivači ovaca i koza na krškim područjima nakon stjecanja diplome neće više biti ovčari i pastiri nego će steći zvanje menadžera za farmu, koje zvuči daleko ljepše i stručnije.

Obrazovanje ovčara započinje unutar priprema naše zemlje za ulazak u EU, budući da će i uzgajivači ovaca i koza u Europi sutra morati imati licencu za bavljenje tim poslom, a stočari će morati postati pravni subjekt registracijom obrta ili trgovačkog društva kako bi svoje proizvode mogli prodavati na tržištu. 
 







Organic Bouquet - Gifts for All Occasions

Nema komentara:

Objavi komentar