Powered By Blogger

srijeda, 20. ožujka 2013.

The Blue Economy - Plava Ekonomija


Prof. dr. Davor Pavuna sudjeluje na predstavljanju knjige Guntera Paulija
 


 „Plava ekonomija: 10 godina, 100 inovacija, 100 milijuna radnih mjesta“


                                                        Predstavljanje knjige
 


Gunter Pauli „Plava ekonomija : 10 godina, 100 inovacija, 100 milijuna radnih mjesta“ (Nakladnik „Katarina Zrinski“, 2012.)
(Hrvatska gospodarska komora -  Županijska komora Koprivnica, Frankopanska 3, srijeda, 20.03.2013. u 17.30h)

Ciklus tribina „Zelena knjižnica“ Sudjeluju: prof. dr. sc. Davor PAVUNA (Ecole Polytechnique Federale, Lausanne, Švicarska), Matija HLEBAR (Udruga UZOR Hrvatske), Mirjana PTIČEK  (urednica knjige)

Moderator: Ina MATIJEVIĆ

Organizator: Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica
 

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizira predstavljanje knjige Guntera Paulija Plava ekonomija -  10 godina, 100 inovacija, 100 mijuna radnih mjesta u srijedu, 20.3.2013. u 17.30 sati u Velikoj dvorani koprivničke Županijske gospodarske komore (Frankopanska 3). Predstavljanje knjige održat će se u okviru tribine „Zelena knjižnica“, nove usluge koprivničke knjižnice. Sudjelovat će  znanstvenik prof. dr. Davor Pavuna (Ecole Polytechnique Federale, Lausanne, Švicarska), Matija Hlebar (Udruga UZOR Hrvatske) i Mirjana Ptiček (urednica knjige). Moderator će biti Ina Matijević. Nakladnik knjige je Katarina Zrinski iz Varaždina. Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Kao i ostale knjige Guntera Paulija i ova je izazvala veliku svjetsku pozornost. Autor predstavlja svoju viziju kako u 10 godina na temelju 100 inovacija doći do 100 milijuna radnih mjesta. Važno je istaknuti da su mnoge od tih  inovacija dostupne običnim ljudima za pokretanje posla i poduzetništva. Mogu biti korisne i vodstvu Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije u borbi protiv nezaposlenosti i rastućeg siromaštva.

Pauli se ograđuje od vladajućeg modela ekonomije koji rezultira zatvaranjem radnih mjesta i uništava prirodu u cilju profita, a naziva ga crvenom ekonomijom. Ograđuje se i od ekoloških rješenja koja uništavaju izvore prihoda najsiromašnijih i ugrožavaju životinjske i biljne vrste, a pripisuje ih zelenoj ekonomiji. Nasuprot njima razvija model tzv. plave ekonomije, koji oponašajući učinkovitost ekosustava ne stvara otpad. Evo što o tome kaže u predgovoru knjizi:

AbeBooks - Signed Books „Zamisli s kojima ćete se susresti u ovoj knjizi među najprivlačnijim su mogućnostima za ostvarenje konkurentne niskougljične i štedljive ekonomije 21. stoljeća. Potrebno je istaknuti da će neke od najvećih mogućnosti za stvaranje radnih mjesta proizaći iz oponašanja učinkovitosti ekosustava koji ne stvara otpad. Svijet prirode je, u svom svojem sjaju i raznolikosti, već spretno, neočekivano i na kontraintuitivne načine riješio mnoge probleme održivosti s kojima se čovječanstvo suočilo. Kad bi ljudska bića samo mogla shvatiti zapanjujuću kemiju, procese, strukture i ustrojstva koje su organizmi – od bakterija i mekušaca do gmazova i  sisavaca – tisućljećima razvijali i iskušavali, možda bismo raspolagali novim i preobražajnim rješenjima za mnoge izazove s kojima se suočava šest milijardi ljudi ovog planeta, kojih će do 2050. godine biti više od devet milijardi.“

Gunter Pauli belgijski je ekonomist, poduzetnik, vizionar, član mnogih svjetskih foruma i fondacija, pisac dječjih knjiga. Posvećen je dizajniranju i implementaciji društva i industrija koje odgovaraju ljudskim potrebama koristeći lokalno dostupne resurse. Predaje po cijelom svijetu kao gostujući profesor i predavač. Član je uprava i nadzornih odbora kompanija u Aziji, Americi i Latinskoj Americi.

Njegove poduzetničke aktivnosti povezuju poslovanje, znanost, politiku i okoliš. Pod njegovim vodstvom, Ecover je pokrenuo prvu ekološku tvornicu 1992 g. što je bila glavna vijest na CNN-u. Inicira globalne projekte koji se bave redizajniranjem proizvodnje i potrošnje u klastere industrija inspiriranih ekosustavima.

Član je Svjetske Akademije umjetnosti i znanosti (San Francisco, Amerika), kreativni član Budimpeštanskog kluba, član Rimskog kluba te moderator Okruglog stola nobelovaca.

Objavio je 19 knjiga (15 napisanih, 4 u reizdanju) koje su prevedene na 30 jezika svijeta i 36 bajki za djecu koje povezuju znanost i emocije. Jedna od njegovih bajki za djecu ''Najjače drvo'' prevedena je na 100 jezika svijeta. Njegova nova knjiga ''Kraj globalizacije'' izaći će na tržište ove godine.

                             

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar