Powered By Blogger

subota, 30. travnja 2011.

Barnagorski slikopis


Barnagorski slikopis

Dražen Kuharović- kipodjelac
Okorjela sam spavalica i teško žrtvujem vikend za bilo što drugo. Prošlo subotnje  buđenje bilo je vrijedno  izuzetne prilike, koju nisam htijela propustiti.
Nakon ispijene jutarnje kavice u caffe baru Da Vinci, s Ivanom i Leom,   krenuli smo  prema našem odredištu u Čepelovec.  U ugodnom društvu  i razgovoru mlade, spretne vozačice i umjetnice te njenog sina,   nisam niti primjećivala detalje puta, već sam se odjednom našla, baš kao iz bajke pred prekrasnim zdanjem Dvora Barnagora. Pomislih kako sam došla u neki drugi svijet, poveznice sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. Nametnulo mi se pitanje! Možda sam nekada bila princeza..? Dvorac datira iz 1867. godine a smješten je u pitoresknom krajoliku na padinama Bilogore  uz potok Barna (smeđi na madžarski), blizu mjesta Čepelovec, sve se doimlao baš kao iz bajke, samo su nedostajale dame iz toga vremena u šetnji oko dvorca. Zato sam ja ušetala u tu ulogu. Nisam samo  šetala,  ja sam ipak dama koja pripada modernim vremenima,  joggirala sam, uživajući na toplom suncu, udišući mirisni barnagorski proljetni zrak.
Božica u svom šrajtiš kutku
Naime,  na poziv  drage mi osobe, prijateljice, i poznate književnice Božice Jelušić, da se pridružim  cijelodnevnom važnom  događaju na njezinom obiteljskom ladanju u  Barnagor Dvoru, odmah i bez dvojbe prihvatila sam njen poziv. Dakako bila sam veoma počašćena što je Božica pozvala baš mene. Njezine sposobnosti  teško je pobrojiti i sve ih opisati, uglavnom njezina djela govore o njezinoj intelektualnoj snazi i stvaralčkoj energiji koju prenosi i na druge. Nju ne treba posebno predstavljati ona ja zapravo hrvatski brand name u sferi, književnosti, umjetnosti, novinarstava na mikro i makro razini lijepe naše a i šire. Svi ljudi koje ona okuplja oko sebe zasebnim odabirom su osebujni, baš kao i njezina obitelj. Svi su oni intelektualci u podlozi, kreativci u duhu, umjetnici po vokaciji. Ona je osoba koja ima prekrasnu zbirku riječi te je posebno njeguje i  lijepo  se izražava u govoru, a  najbolja  mi  je njena izrečena misao:  izmisli riječ kada  je se ne možeš sjetiti.
 Događaj je bio organiziran u Barnagoru za prijatelje i umjetnike s posebnim razlogom i povodom. Sastala se tu prava multikulturalna elita: poznati kipar Dražen Kuharović, Ljubica Matulec također poznata kiparica, Đuro Zvonar kipar, Eleonora Grgac, keramičarka, pjevač i skladatelj Nano Prša, producentica Zlata, zatim se  tu moglo susresti poznatih novinara i javnih osoba poput Seide Obarčanin Bukvić,  te još nekih koji su stigli iz Koprivnice i moja malenkost. Nabrojila sam samo neke, ostali neka mi oproste nisam htijela da pogriješim u nazivu.                                                                                       

Bilo bi dobro prileći.. 
Svi smo se našli  u početnoj točki događanja u parku Pijevaca, simbola Podravine i podravaca na ladanju  obiteljskog dobra Jelušić-Kranželić. Naš poznati kipar, Dražen Kuharović, odigrao je  tu važnu ulogu, on je zapravo bio osovina događanja, jer je njegov pijevac prvi ušetao i barnagorski Park.  Uzevši u ruke svoje moderne alate-pile, s iznimnom virtuoznošću i muškom sngom koja mu pripada isklesao  je od gologa  hrastovog balvana pravoga pijevca Podravca,  koji će krasiti barnagorski park, te svojim kukurijekom pozdravljati drage goste, umjetnike i skitnice...  Moram priznati da je bilo zanimljivo gledati kipara Držena  kako s izuzetnom lakoćom  drvo pretvara u pijevca koji samo što nije kukuriknuo.. U planu je još  petnaestak njih, koji će se naći u zbirci, riječi su to Božice,  ponosne vlasnice dvorca. Svako od nas, tamo prisutnih, imao je svoju zadaću:  Nano Prša, naš poznati pjevač, domoljub, humanitarac, kreativac, skladatelj, pisac, moj susjed i prijatelj, čovjek koji ne stari, mlad u duši, otkvačen, dječačkog izgleda i posebne svemirske sange i energije, odlučio je napraviti film o Draženu, te je tom prigodom svojom kamerom pomno bilježio  baš svaki rez u  stvaranju pijevca.  Njegova prijateljica, koja ga je dopratila simpatična i vedra osoba, Zlata, pomalo samozatajna,  inače producentica, zabilježila ja okom svoga objektiva svaki detalj i svaki naš pokret, tako da nećemo  oskudjevati u fotobilješkama koje ća nam krasiti naše mape sjećanja, na ovaj značajan događaj.
Barnagor dvor
Zanimljiva je sama povijest dvorca koja  se povezuje povlasticom što ju je seljački sin Petar Trezić dobio u znamenitoj bitci kod Solferina 1859. (nakon koje je ustrojena međunarodna organizacija Crvenoga križa). Trezić se, na austrijskoj strani, našao usred te bitke kao Hauptmann i sa svojom lovačkom četom osvojio jedno francusko mitraljesko gnijezdo. Iako je Austrija tu bitku izgubila, u korist Lombardijskoga saveza, Trezić je honoriran nižim plemićkim nazivom Ritter (vitez) za pojedinačni ratni podvig, jer je njime spasio mnoge živote. Zato i njegov obiteljski grb sadrži brijeg i iznad njega osmerokraku zvijezdu. Pripadnost riterskom plemstvu, pored onoga ‘von’ - prenosiva  na sve njegove potomke donijela mu je ipak skromne povlastice. Novo zaslužena plemića Petra von Trezića neposredno nakon bitke primio je  Franjo Josip, car,  prigodom koje je Trezić dobio posjed oko današnjeg dvora, s 20-ak jutara zemlje.
by NZL
Kao što rekoh dvorac dominira iz epohe 1876. kada je bila završena i njegova gradnja, a prema usmenoj predaji pripadao je vitezu Petru von Treziću koji je titulu i posjed dobio za zasluge u bitci kod Solferina  1859 god. Sve do 1987. God dvorac je bio u vlasništvu obitelji Trezić, a tada ga je kupila obitelj Jelušić-Kranželić, koji su sadašnji vlasnici impozantnog zdanja. Smješten je na brežuljku nedaleko Čepelovca okružen engleskim parkom, voćnjakom, livadama i šumama. Unutrašnjost dvorca krasi vrijedna zbirka umjetnina, knjižnica, koja ima preko 3500 knjiga, većina ih je pisana goticom, te na više stranih jezika. Posebna vrijednost unutrašnjosti objekta je originalni stilski namještaj, raritet predstavlja glasovir marke Czapka&Sohn (Wien) iz 1880. god. U zbirci umjetnina sadržano je oko 300 i više originala koje potpisuje više od stotinu autora. Među svijetski poznatima, akademskim i neakademskim slikarima i kiparima spomenula bih samo neke: Edo Murtić, Željko Mucko, Robert Wrana,  Nikola Reiser, Josip  Genralić, Ivan Večenaj, Nada Švegović Budaj, Biserka Zlatar, Katarina Henc, Ivan Andrašić, Ivica Šiško, Rudolf Špoljar, Josip Fluksi, Ivan lacković Croata,  Milan Pavlović, Nada Žiljak, Mijo Kovačić, Martin Mehkek, Franjo Dugina, Željko Korošec, Zorka Forko, Radovan Grgec..

kiparica Ljubica Matulec i Božica Jelušić
Duhovno obogaćena, napunjenih baterija, zadovoljna i puna dojmova i utisaka, koje su na mene ostavili domaćini Božica i njezin suprug Đuro, simpatičan, druželjubiv gospodin s kojim sam se baš lijepo napričala, oko tema za moje Prekodravlje, njenu povijest, politiku, ljude i događaje, koje  smo  dobro isfiltrirali uz čašicu kvalitetnog Chardonnaya. Božica je ovaj puta bila u ulozi voditeljice, kustosice i domaćice koja se pomno brinula za svakoga od nas da nam nešto ne usfali, uz bogati menu i dobro vino. Baš sa stilom i po dvorski barnagorski.  Provedeni dan u  Barnagoru proteko je poput munje, te sam se ponovo morala implementirati u 'vremenski stroj',  a povratak za Koprivnicu nažalost je slijedio.. Ovaj puta s drugim društvom, s Nanom i Zlatom, dok nas je Dražen pratio u svom Mercedesu. I tako je 'pala'   još jedna putna kavicu u dobrom duštvu u Novigradu podravskom, gdje nas je poslužila mlada konobarica, bogatog poprsja.
Baš ovdje u Dvoru Barnagoru dogodila mi se implementacija u 'vremenski stroj'. Potpuno sam se okrenula  u prošlost, ne razmišljajući o budućnosti. Te sam zaključila da je povratak u 'vremenski stroj' zaista moguć. Važan je samo pristup  u našim glavama i u načinu na koji razmišljamo i kako se ponašamo te manipuliramo vremenom. Pitam se zašto žurimo u budućnost...?
NZL
 Laptop Keyboard for HP Compaq Pavilion ZD5000, ZV5000, ZV6000, ZV6100, ZV6200, NX9100, $16.99, Free Shipping





Shop Ziamond.com!

Shipping that Rocks! - $2.95 Shipping at Solid Sign

petak, 29. travnja 2011.

Izložba pisanica, ručnih radova i umjetničkih slika u galeriji ''Stara škola u Goli''




Izložba pisanica i ručnih radova u galeriji ''Stara škola u Goli''



Pozivnica za sve ljude dobre volje, ljubitelje umjetnosti i ukrasnih predmeta te one koji još slave Uskrs, prava je prigoda da, danas na Uskrsni ponedjeljak 25. travanja, 2011. god  u 19:00 sati  prisustvuju otvorenju uskrsne izložbe,  koja je u organizaciji Udruge umirovljenika Gola, čiji je predsjednik Franjo Tinodi. Izložbu će otvoriti saborski zastupnik i načelnik Općine Gola dr. Stjepan Milinković.
u programu će sudjelovati, Pjevački zbor ''Prekodravski zvon", te djeca dječjeg vrtića ''Vrapčić"

Na izložbi se mogu vidjeti radovi Dječjeg vrtića "Vrapčić" iz Gole, žene su izložile svoje ručne radove i pisanice, a umjetnici slikari predstavit će se izložbom slika.

Svi su dobro došli i veselimo se vašem dolasku!






Mother's Day


Manhattan Fruitier



Monfrotto.us-Quality Photography Equipment!  336x280 Banner




PIAA Products 10% OFF



srijeda, 27. travnja 2011.

Dodjela priznanja junaku Hrvatskog Domovinskog rata generalu Mladenu Markaču

UDRUGA BRANITELJA, INVALIDA I UDOVICA
DOMOVINSKOG RATA PODRAVKE (UBIUDR)
U SURADNJI S DRUGIM UDRUGAMA PROIZAŠLIM IZ HRVATSKOG DOMOVINSKOG RATA


POZIVA VAS

U SUBOTU, 7. SVIBNJA 2011. U 11 SATI U DVORANU INA-e U ĐURĐEVCU
na

DODJELU

PRIZNANJA
JUNAK HRVATSKOG DOMOVINSKOG RATA

GENERAL PUKOVNIKU

MLADENU MARKAČU

ZA SVE ŠTO JE UČINIO ZA USPOSTAVU I OČUVANJE SLOBODNE, SAMOSTALNE I NEOVISNE HRVATSKE DRŽAVE, ŠTO JE BIO MEĐU PRVIMA
KAD JE TREBALO!


Svećanost će se održati uoči generalovog rođendana (8. svibnja 1955, Đurđevac), uz nazočnost predstavnika Udruga proizašlih iz hrvatskog Domovinskog rata, ali i drugih štovatelja njegova lika i djela.

Priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata, koje je pokrenula UBIUDR Podravka, u suradnji s drugim Udrugama, do sada su dobili: dr. Franjo Tuđman (posthumno), Ratna bolnica Vukovar na čelu s dr. Vesnom Bosanac i dr. Jurajem Njavrom, general Blago Zadro (posthumno), te general pukovnik Ante Gotovina.


Radujemo se Vašem dolasku.

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR)
tel/fax: 048-651-573, 099- 6651-562





 

Free Shipping at FergieShoes.com 4/20 - 4/27/11. Standard ground only.






Stephan Lupino gostuje u Nutilusu u Koprivnici

U  Nautilusu  sa…
STEPHANOM
LUPINOM

akt u Lupinovoj verziji

Pozivamo Vas da nam se pridružite na ugodnom večernjem druženju i razgovoru s

 Lupino u akciji

STEPHANOM LUPINOM

Stephan Lupino, pravim imenom Ivan Lepen, bio je prvak Hrvatske u karateu. Živio je u Rimu, Londonu i New Yorku gdje je radio kao tjelohranitelj, model i glumac. Fotografijom se počeo baviti 1983. snimajući po njujorškim noćnim klubovima. Objavljivao je  u prestižnim umjetničkim i modnim časopisima ( Photo, Zoom, Vouge, Playboy, Hommes…). Surađivao je i u humanitarnim akcijama za pomoć djeci oboljeloj od karcinoma i djeci s Downowim sindromom.
Proslavio se i kao dizajner namještaja.

Voditelj: Mladen Pavković


 Stefan Lupino



Ulaz slobodan
Svi ste dobrodošli, broj mjesta ograničen!
                                                                                                                      
Nautilus
Trg mladosti 18, Koprivnica

UTORAK, 3. SVIBNJA  2011. U 20 SATI

ORGANIZATOR
UDRUGA BRANITELJA, INVALIDA I UDOVICA DOMOVINSKOG RATA PODRAVKE (UBIUDR)
tel/fax: 048-651-573, 099-6651-562


Up to 50% off Mother's Day Flowers & Gifts
Rubberized Plastic Back Case Cover with Metal Skin Inner for iPhone 4G, $5.25, Free Shipping




FootwearEtc

četvrtak, 14. travnja 2011.

Izložba umjetnina iz zbirke Mije Kovačića


Izložba umjetnina iz zbirke Mije Kovačića



U Galeriji Koprivnica - Danas, u četvrtak u 14. travnja, 2011. U 20:00 sati,  otvorit će se izložba umjetnina našega poznatog slikara naive iz Gornje Šume Mije Kovačića (1935.)  Inače slikar Mijo Kovačić je jedan od najznačajnijih slikara hrvatske naivne umjetnosti 20. stoljeća. A prvi puta se prestavlja i kao uspješan kolekcionar umjetnina, što je do sada bilo  poznato tek nekolicini prijatelja i stručnjaka koje je Mijo Kovačić pustio u vlastiti svijet intime,  u kojem više od četiri desetljeća vodi emotivne unutarnje dijaloge s umjetnicima u čijim je djelima pronalazio tragove vlastite poetike. Prve umjetničke predmete, uglavnom porculan i slike, prikupio je početkom ranih sedamdesetih godina 20. Stoljeća.
U Galeriji Koprivnica biti će predstavljena djela iz zbirke Mijo Kovačić, Gornja Šuma koja su naslikali Menci Clemet Crnčić, Oton Iveković, Jozo Bužan, Franjo Viktor Šignjar, Tomislav Krizman, Ljubo Babić, Jerolim Miše, Bogumil Car, Vladimir Filakovac, Zlatko Šulentić, Vladimir Kirin, Vilko Gecan, Vilko Šeferov, Krsto Hegedušić, Ivan Generalić, Ivan Rabuzin Edo Murtić...






Unique, Affordable Wedding Rings from Apples of Gold!

srijeda, 13. travnja 2011.

Otvorenje izložbe slika triju slikarica -''Križevački trolist''


Pozivamo Vas na otvorenje samostalne izložbe slika s nazivom

„KRIŽEVAČKI TROLIST“



Koju priređuju tri slikarice Koprivničko-križevačke županije

ĐURĐA POŽGAJ
BOBA CSIK-PAVIČIĆ
KATICA AUGUSTINOVIĆ

u četvrtak  21. travnja 2011. u 19 sati


U izložbenom prostoru Opće bolnica Tomislav Bardek, Edukacijski

centar u Koprivnici





Manfrotto Stile Banner




Save up to 50% off Mother's Day Gift Guide!






FREE Standard Shipping on Orders $49 or more at RedEnvelope

četvrtak, 7. travnja 2011.

Čelni ljudi Podravke posjetili moderni logistički centar u Širokom Brijegu

Nakon otvorenja 14. Međunarodnog sajma gospodarstva „Mostar 2011.“ čelni ljudi Podravke predvođeni predsjednikom Uprave Miroslavom Vitkovićem posjetili su nove funkcionalne i moderne prostore logističkog centra Podravke u Širokom Brijegu. Tom prigodom Vitković je istaknuo kako je nakon više godina ostvaren san 40-ak Podravkaša u Širokom Brijegu koji su se početkom ove godine preselili u vrlo moderan i funkcionalan logistički centar  kojega se ne bi postidjele niti najveće svjetske kompanije.
- Podravka je poznata i priznata tvrtka u Bosni i Hercegovini, ima kvalitetne proizvode, stručne i vrijedne zaposlenike te i ovim centrom ispunjeni su svi preduvjeti za daljnji rast i razvoj naše tvrtke na ovim prostorima – rekao je Vitković.
U logističkom centru je skladišni prostor i pakirnica od oko 2.400 te uredski prostori oko 400 četvornih metara . U skladištu je više od 2.000 paletnih mjesta, funkcionalne prilazne rampe te prostor predviđen za hladnjaču.
Inače, Podravka d.o.o. Sarajevo u opskrbi tržišta Bosne i Hercegovine distribuira proizvode iz tri logistička centra i to Sarajevo, Banja Luka i Široki Brijeg. U Sarajevu se u novim prostorima posluje od 1. srpnja 2005. godine, u Banja Luci od 1. lipnja 2007. godine, a iz Širokog Brijega od početka ove godine. Širokobriježani logistički pokrivaju čitavu Hercegovinu i dio srednje Bosne. Na toj lokaciji nalazi se sjedište sektora Logistike, Marketinga i Financija te prodajne regije III Hercegovina. U tom centru je danas stalno zaposleno 40-ak djelatnika od 100-njak koliko ih ima u Podravki d.o.o. Sarajevo.
Piše i snimio: Boris Fabijanec

Free Shipping and a Free Gift Box on all orders over $75 with code FSMOM75. (Ends 5.8.11)



Eco-elegant Spring flowers, wreaths and gifts now available from OrganicBouquet.com!



Eco-elegant Spring flowers, wreaths and gifts now available from OrganicBouquet.com!


Get Internet Through Coax Cable!

petak, 1. travnja 2011.

Uskrsna izložba Marice Jalšovec u Bakovčicama


 
 
Uskrsna izložba Marice Jalšovec u Bakovčicama



Slikarica Marica Jalšovec, Ivan Pobi  pjesnik, i Radovan Kneževič
učitelj i voditelj u OŠ Bakovčica

U prepunoj školi u Bakovčicama otvorena je izložba slika Marice Jalšovec iz Koprivnice. Slikarica  je bivša Podravkašica, a sada umirovljenica, koja svoje impresije životnog okružja pretače u zanimljive sadržaje,  tako stvarajući  slike na platnu i  pastelu. Uglavnom su to portreti njezinih dragih, vaze s cvijećem, mnogobrojne mrtve prirode, a izuzetno je odana stvaranju sakralnih motiva. Marica je  članica likovne sekcije „Podravka 72“, završila je slikarsku školu, priredila je niz samostalnih izložbi, te sudjelovala na mnogobrojnim likovnim kolonijama u humanitarne svrhe. Ovom prigodom u Bakovčicama  predstavila se sa portretima Velikani vjere  koji su postali njezin prepoznatljiv stil, a i i nače izložba je upriličena povodm najvećeg katoličkog blagdana – Uskrsa..
O slikarstvu Marice Jalšovec govorio je prof. Pero Markić a izložbu je otvorio Radovan Knežević. U programu je održana i promocija knjige Ivana Pobija, člana literarne sekcije Podravke. Program otvorenja i promocije uveličao je Mješoviti pjevački zbor umirovljenika, Vjekoslav Lukanec, Mirko Švenda Žiga, Podravkini pjesnici te djeca OŠ Bakovčice. (NZL)


Knjiga utisaka




April Promotion

Stop PC Crashes with WinZip System Utilities

20% off BullyStick Sale at ValuePetSupplies.com!  120x60 banner

TOMS.com