Powered By Blogger

ponedjeljak, 31. ožujka 2014.

Suradnja sa španjolskim Fundacio Tecnalia Research and Innovation

​Podravku su posjetili predstavnici Tecnalie, grupa znanstvenika i vrhunski kuhari koji se bave istraživačkim radom i inovacijama u hrani i kulinarstvu.
Uspješna suradnja započela je prošle godine kad je Ministarstvo gospodarstva RH predložilo Tecnaliu kao primjer izvrsne ustanove koja je istraživačko-razvojni “motor” za jačanje konkurentnosti španjolske i europske industrije.
Dočekao ih je predsjednik Uprave Zvonimir Mršić sa suradnicima, a tijekom boravka u Podravki španjolski gosti su se pobliže upoznali sa kompanijom, njezinom brandovima, poviješću te istraživanjem i razvojem. Također, detaljno im je predstavljen projekt „Centar kompetencija za inovacije u hrani Koprivnica“ na kojem Podravka, Grad Koprivnica i Tecnalia Institut grade zajedničku suradnju. Naime, „Centar kompetencija Koprivnica“ obuhvaća Centar za inovacije u hrani rađen upravo na modelu renomiranog Fundacio Tecnalia. Veličinu i važnost ovog projekta za hrvatsko gospodarstvo potkrepljuje i činjenica je Centar kompetencija Koprivnica svrstan u kategoriju Projekata od nacionalnog interesa. Ciljevi Centra kompetencija su razvoj novih proizvoda s dodanom vrijednošću, primijenjena istraživanja, poticanje proizvodnje lokalnih sorti voća i povrća, ekološka istraživanja, razvoj kulinarstva i edukacije.
Podravka, kao nositelj projektne ideje te Tecnalia Research & Innovation surađivat će na područjima razvoja inovativnih prehrambenih proizvoda i usluga, umrežavanja kroz platformu
otvorenih inovacija te suradnju na europskim istraživačkim programima.
- Izuzetno je zadovoljstvo što će Podravkini znanstvenici surađivati i dijeliti iskustva s kolegama s Instituta Tecnalia. U Podravki intenzivno radimo na razvoju novih ideja i proizvoda te smo uvjereni da će rad i razvoj Centra kompetencija u Koprivnici rezultirati stvaranjem novih, visoko kvalitetnih proizvoda na zadovoljstvo naših potrošača, rekla je članica Uprave Podravke Jadranka Ivanković.
Tijekom boravka u Koprivnici španjolske goste je ugostila i gradonačelnica Grada Vesna Želježnjak sa suradnicima. (M.M.)

Veli Lino i Lino Potter u OŠ RivaLino


Novigradska osnovna škola na kratko je promijenila ime - umjesto Rivarela postala je RivaLino.

Dobila je i novog zaštitnika - medvjedića Lina koji se udobno smjestio u čamcu u školskom predvorju i pecao. Umjesto riba svako malo udicom je zahvatio Čokolino ili Lino ladu. Odmah ih je poklanjao djeci koja su osmislila slatki doručak te uz pomoć kuharica pripremila i tristotinjak kolača. Oblizujući prste djeca su potom odlazila u knjižnicu u kojoj su predstavljeni noviteti, odnosno naslovnice najomiljenijih knjiga - Veli Lino, Lino Potter, Lino u snijegu, Linokio i Čudnovate zgode šegrta Lina.

Nakon čitanja slijedila je likovna radionica u kojoj je ponovno glavni lik bio Lino koji je uz ostalo dobio i plakat sa stihovima: Lino nije Istrijan, al je nama dobro znan. Lino je doša u Istru našu, donesti nam pravu kašu. Čoko, Medo, Frutto, Lino - stvarno nam je jako fino.

Izrađen je i veliki transparent na kojem je pisalo: 6 b is the best, Čokolino treba jest, te šest velikih maketa Lino medvjedića u sportskim pozama koje su krasile zid sportske dvorane. A u njoj prava navijačka ludnica, zaglušno navijanje koje je izmamilo široke osmijehe na licima najbolje hrvatske rukometašice Andreje Penezić i izbornika ženske rukometne reprezentacije Vladimira Canjuge. Rukometni dvojac sudjelovao je u svim igrama, Canjuga je potezao uže za ekipu šestih i sedmih razreda i pucao penale protiv Tonija Najharta, dok je Andreja iskušala talent Laure Renić juniorske reprezentativke Istre i toliko dobro vodila ekipu petih i osmih razreda da su upravo u njoj ponikla oba pobjednika Lino višebojca. To su učenici petog razreda Iva Radizlović (140 bodova) i Dino Vadnov (160 bodova), a o finalu zajedno s njima mašta i Valentina Beg, osmašica koja je ispisala sretnu himnu za savršeni svijet.


Svijet u kojemu su OŠ RivaLino za atmosferu na Lino višebojcu pripale desetke sa zvjezdicama. ( J.L.)

Zapaženo predavanje Nine Puhač Bogadi o zaštiti hrane


Pozdravljajući suradnju s američkim vlastima na području sigurnosti i prvenstveno zaštite hrane, ministar poljoprivrede RH Tihomir Jakovina otvorio je radionicu „Zaštita hrane: prevencija namjernog zagađenja“ u zagrebačkom hotelu International.

Nina Puhač Bogadi predstavila je hrvatsku perspektivu, pogled hrvatske industrije. Pojasnila je principe zaštite hrane, pri čemu je upoznala američke kolege da polazimo iz različitih perspektiva. Američko iskustvo je bilo tragično i zaštita hrane se počela razvijati nakon napada 11. rujna 2001. g. S druge strane, hrvatski počeci su inicirani uslijed zahtjeva trgovačkih lanaca, u prvom redu preventivno. Proizvođači prehrambenih proizvoda koji žele opstati na globalnom tržištu moraju poštivati jedan od osnovnih zahtjeva, a to je implementacija pojedinih standarda sustava sigurnosti hrane (IFS, BRC, FSSC 22000, NSF ...). Upravo ti standardi tržišta sadrže i područje zaštite hrane, koje spada u preduvjetne programe sustava sigurnosti hrane. Zahtjevi dolaze i od strane zakonske regulative zemalja gdje je zaštita hrane ugrađena u zakonodavstvo (npr. USDA/FSIS/FDA).
Također, Nina Puhač Bogadi pojasnila je glavnu razliku u odnosu na sigurnost hrane (Food Safety) gdje se radi o zaštiti od nenamjerne kontaminacije i zaštite hrane (Food Defense) koja se bavi zaštitom hrane od namjerne kontaminacije.

Sudionici su upoznati s načinom implementacije zaštite hrane u postojeći sustav Podravke i metodologijom koja se koristi kod definiranja Plana zaštite hrane. Podravka koristi metodu procjene rizika, pomoću procjene ranjivosti. Za završnicu predavanja je istaknuto da je za provedbu zahtjeva zaštite hrane potrebna suradnja svih razina u državi, od Vlade, Ministarstava, pravnog sektora, prehrambenih proizvođača, trgovačkih lanaca itd. U Hrvatskoj je potrebno još poraditi na povezanosti svih razina kako bi timskim radom i suradnjom zajedno mogli omogućiti širenje svijesti o zaštiti hrane.
Predstavljajući Hrvatsku, Nina Puhač Bogadi pridonijela je i širenju pozitivnog iskustva o hrvatskoj prehrambenoj industriji uopće, pogotovo gledajući na to kroz skori posjet FDA inspekcije mnogim hrvatskim tvrtkama.
Radionicu je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede SAD-a (USDA), Federalnim istražnim uredom (FBI) i Veleposlanstvom SAD-a.

petak, 28. ožujka 2014.

Coolinarika podržala akciju „Izgubljena stranica“ za GSS Hrvatska

Kad se prilikom pregledavanja stranica na internetu pojavi „Error 404“, stranica koju ste tražili zasigurno je nedostupna ili izgubljena. „Error 404“ stranice su posvuda, a njihova svrha je da nas vrate na pravi put kad se izgubimo. Svi smo se bar jednom izgubili na internetu, no to nije ništa u usporedbi sa situacijom kad se izgubimo u krševitim planinama ili gustoj šumi. Tada nam u pomoć priskače hrabra ekipa onih koji daju sve od sebe da pronađu npr. izgubljene planinare ili izletnike.

U želji da pomognemo hrabroj ekipi volontera Gorske službe spašavanja Hrvatska, ali i svima koji se nažalost nađu u situaciji da im je njihova pomoć potrebna, Coolinarika je podržala akciju „Izgubljena stranica“. Ovom mini kampanjom želi se podsjetiti na bezuvjetnu predanost i dobru volju onih koji nam dolaze u pomoć kada se izgubimo u dijelovima netaknute prirode.

Sada „Error 404“ stranica Coolinarike izgleda ovako!Više o samoj akciji koju je osmislila agencija Brlog možete pronaći ovdje.

ponedjeljak, 24. ožujka 2014.

Hokejaši Medveščaka razveseli male Zabočane


​Jonathan Cheechoo i Saša Martinović, hokejaši Medveščaka lako bi mogli zaigrati i u nekom nogometnom klubu. Pokazalo se to na Lino višebojcu u Zaboku gdje su popularni „medvjedi“ razveselili više od tisuću učenika OŠ Ksavera Šandora Gjalskog. Posebno će ih pamtiti šestaš Mateo Kolar njihov izazivač iz publike te pobjednici u višeboju Laura Jurina i Denis Celjak koji su od svojih sportskih uzora primili pehare i plišane Lino medvjediće.
- Iako ne govorim hrvatski, dobro sam se razumio s djecom. Pomagao sam im u pucanju rukometnih penala te kao trener vodio ekipu šestih i sedmih razreda u grupnim igrama. Zajedno smo slavili osvajanje bodova, a kad smo izgubili nekako je bilo lakše zajedno odraditi kaznu - deset sklekova. Uglavnom svi zajedno smo se jako dobro zabavljali, rekao je Jonathan pohvalivši se da ipak zna po koju riječ na hrvatskom, a omiljena mu je Lino lada.
Saša Martinović požalio je što u njegovoj osnovnoj školi u Njemačkoj nije bilo ovakvih natjecanja.
- Šteta da nešto ovakvo nije bilo kad sam ja išao u osnovnu školu. Imali smo samo natjecanja u pojedinačnim sportovima. Zauvijek pamtim jedan nogometni turnir na kojemu je moja ekipa izgubila, dugo sam nakon toga plakao i naučio da je bolje pobijediti nego plakati. I na Lino višebojcu djeca dobivaju takve poruke, tu uče biti dio tima, sportski se ponašati i fair navijati i drago mi je što sam mogao biti dijelom te lijepe priče, istakao je Saša.
Hokejašima KHL Medveščaka zbog kojih je Zabokom po prvi puta odjekivalo Zig, Zag Medveščak! na Lino višebojcu su se pridružili Antonio Črnjević, član hrvatske kadetske košarkaške reprezentacije koja je osvojila europsko zlato i Andreja Ivančević, hrvatska rekorderka na 60 m prepone. Talentirani sportaši ogledali su se u trčanju, odnosno košarci s Billie Bivol i Lucijom Brgles, te brojnim autogramima razveselili navijače.

srijeda, 19. ožujka 2014.

Premijera „Mačka“ u izvedbi lutkarske družine DND


Lutkarska družina Kopriva Pec Pec Društva naša djeca priredila je premijeru lutkarske predstave prema neobjavljenom djelu "Priča o mačku" bivše Podravkašice Nevenke Habijan.
Ime joj je „Mačak“, a djeci donosi poruke o važnosti prijateljstva i ljubavi te o tome koliko je bitno prihvatiti da se u životu ne može uvijek sve dobiti. Prema djelu "Priča o mačku" Koprivničanke i bivše Podravkašice Nevenke Habijan, tekst je priredila voditeljica lutkarske družine Tigrena Csik, koja je i autorica stihova za pjesmu „Mačak“ kojom predstava završava. Stihove je uglazbio prof. Mihael Kivač, a izvode ga djeca iz zbora Osnovne škole "Đuro Ester", dok je scenske pokrete lutkara osmislila prof. Olga Vilić.
U predstavi „Mačak“ glume Mia Kramar, Leona Barešić, Helga Haške, Ivan Janeković, Vito Bijač i Adrijan Astaloš, a u izradi lutaka i scene uz Tigrenu Csik sudjelovala je i Ana Nemec.
Premijera predstave namijenjene djeci od tri godine na dalje održat će se u Domu mladih u četvrtak 20. ožujka u l8 sati, a nakon predstave bit će priređen razgovor s autoricom priče Nevenkom Habijan.
Predstava za djecu koprivničkih vrtića na rasporedu je u ponedjeljak 24.ožujka u 10 sati.

utorak, 18. ožujka 2014.

Himna Lino višebojca na znakovnom jeziku


​Već se događalo da se na Lino višebojcu cijela škola pretvori u zbor, ali u Višnjevcu je po prvi puta himna Lino višebojca izvedena i na znakovnom jeziku.
Dok je više od 650 učenika uz glasnu potporu nastavnika pjevalo stihove himne, dvadesetak djevojčica istovremeno ih je interpretiralo znakovima za gluhonijeme. Tako su osnovci iz osječkog predgrađa počeli skupljati odlične ocjene za svoje domaćinstvo koje je na kraju rezultiralo s tri desetke sa zvjezdicama. Osim za savršenu organizaciju i atmosferu, desetku su zaslužili za maske i transparente. Svako od 26 odjeljenja pripremilo je vlastitu scenografiju, jedna ljepša od druge i bilo je izuzetno teško odrediti koja je navijačka skupina najbolja. Ipak jezičac na vagi prevagnuo je u korist učenika 6 a razreda u crveno-bijelo-plavim majicama, s licima prekrivenim maštovito oslikanim kockicama. Šestaši su se osladili Lino pilowsima, a Lino ladom su nagrađeni učenici prvih razreda pretvoreni u pčelice, odnosno u linoljupce na čijim majicama je osvanuo ručno iscrtan lik medvjedića. Treću desetku Višnjevčani su dobili za uređenje škole čiji je ulaz krasio ogroman lik medvjedića Lina u tipičnoj slavonskoj nošnji. Bećar Lino tu je dočekao i sportske goste- nogometaše Osijeka Ivu Smoju, Marka Malenicu i Karla Lulića.

Jedan od ponajboljih igrača NK Osijek svih vremena i dva mlada reprezentativca odlično su se uklopili u vatrenu atmosferu višnjevačke sportske dvorane, te svojim savjetima i podrškom pomagali natjecateljima.

Usto ogledali su se s izazivačima iz publike, ovaj puta to su bile djevojčice - Dora Zorica i Katarina Boros koje su zadivile svojom spretnošću. Na kraju uručili su pehare najboljima, a to su bili Petar Grgić koji inače trenira nogomet i Ivana Dragić čiji je omiljeni sport odbojka.

srijeda, 12. ožujka 2014.

Zajednički eko vrtovi


Javno predstavljanje projekta 'Zajednički eko vrtovi' koprivničke inicijative volontera i aktivista – Udruge Kopriva održat će se u subotu 15. ožujka u dvorani Gradske vijećnice s početkom u 14 sati.
Predstavljanje je zamišljeno kroz multimedijalnu prezentaciju samog projekta od njegove početne ideje do same realizacije. Udruga Kopriva prezentirat će i dosada postignute rezultate i konkretno riješene stvari na projektu, uz objavljivanje daljnjih planova za što skorašnje postizanje nulte potrebe, odnosno zadovoljenja svih potreba svih korisnika.

Iz Udruge navode kako podrška donatora i sponzora ulijeva nadu da će i po otvorenju projekta biti riješene osnovne potrebe koje osiguravaju uspješnost njegove provedbe. Posebno ističu Podravku koja je svojom pojedinačnom donacijom osigurala sredstva za prvi dio, potreban za uvođenje prijeko potrebnog resursa – vode.
 
Službeno otvorenje projekta planirano je kroz mjesec dana od 'javnog predstavljanja'.

četvrtak, 6. ožujka 2014.

Godišnja skupština DVD-a Podravka



Podravkini vatrogasci prošle godine osposobili su preko 170 zaposlenika, istaknuto je na Godišnjoj skupštini DVD Podravka, održanoj u Kulinarskom centru Štagelj.

Sadašnjim i bivšim članovima te gostima i uzvanicima riječi dobrodošlice uputio je predsjednik društva Zlatko Vratić, a uz članove, predstavnike DVD-a Rasinja i Koprivnice, odazvali su se i predsjednik VZG-a Ivan Golubić te predstavnik područnog ureda DUZS Koprivnica Ivan Skec.
Nakon izbora radnih tijela skupštine, jednoglasno je prihvaćeno izvješće o radu i financijsko izvješće za 2013. godinu. Tajnik Vlado Tkalec naglasio je kako je tijekom prošle godine za gašenje požara i spašavanje imovine osposobljeno preko 170 zaposlenika. Od ostalih aktivnosti izdvojio je održavanje aparata za početno gašenje požara (preko 4000 komada), suradnju s Vatrogasnom zajednicom grada Koprivnice, snimanje filma o radu i djelovanju DVD-a, izložbu vatrogasnih eksponata te edukaciju pripravnika Podravke. Osim toga, u humanitarnom djelovanju Društva udruzi „Djeca leptiri“ donirana su financijska sredstva.
Na sjednici su prihvaćeni i novi plan rada, kojeg je predstavio zapovjednik Božidar Balija i financijski plan za ovu godinu. Plan predviđa ažuriranje svih bitnih podataka o društvu i članovima kroz aplikaciju „Vatrogasna mreža“. Tijekom mjeseca svibnja „Mjeseca zaštite od požara“ poduzimat će se pojačane propagandne i preventivne mjere zaštite od požara, redovno održavanje vatrogasnog spremišta, osposobljavanje zaposlenika te sudjelovanje u stručnim predavanjima iz vatrogastva.
Na kraju sjednice Zlatko Vratić uručio je plaketu DVD-a novim umirovljenicima Josipu Zrinskom i Stjepanu Ištvanu. (D.S.)

srijeda, 5. ožujka 2014.

Karnevalska Lino igraonica okupila brojne mališane

o, Lino!! - odjekivalo je holom Trgovačkog centra na Karnevalu priređenom na sam Fašnik. Jer Lino je bio glavna zvijezda, s njim se plesalo i pjevalo, njegov lik na stotinama papira dobio je nove obrise, a fotoaparati su bljeskali čim je zagrlio bilo koju malu maškaru. Lino igraonica bila je puna tri sata prepuna razigrane, maštovito maskirane djece, među kojima nije bilo teško zamijetiti „najmedvjeđu masku“- malog Jakova Palčića koji je za svoju kreaciju primio paket Lino proizvoda. Podravka je svojim nagradama iznenadila i najmlađe sudionike Karnevala, a to su bili šestomjesečni Tin Gašparić i Mia Povijač, devetomjesečna Lora Marković i godinu dana star Filip Megla te peteročlanu obitelj Kovačić kao najbrojniju maskiranu grupu.
Plišana maskota Lina završila je i u rukama Bojana Jambrošića koji je zajedno sa zborom Arija i Lamiom Belošević pjevao djeci na Karnevalu, a svojim kućama ponijeli su je i brojni roditelji koji su se uključili u nagradnu prodaju Lino dječje hrane priređenu u Intersparu.

utorak, 4. ožujka 2014.

SHAPEovci posjetili članove Kluba Latica


Tim volontera prve i druge generacije SHAPE programa posjetio je članove Kluba Latica, od milja zvane „Klubovce“, u njihovim prostorima u školi Podravsko sunce. Ovime su Klubovci na srdačan način uzvratili gostoprimstvo koje im je naša kompanija pripremila u prosincu prošle godine, kada su, između ostalog, imali prilike panoramski razgledati Podravkine tvornice i družiti se s Podravkinim maskotama Linom, Kvikijem i Šimom. Ovoga puta članovi Kluba Latica pokazali su SHAPEovcima mjesto njihova druženja i razne uratke koje izrađuju i oslikavaju na svojim kreativnim radionicama. Ovo druženje izmamilo je osmijeh na lice svih prisutnih te je Klubovce ostavilo u iščekivanju sljedećih zajedničkih aktivnosti s Podravkinim volonterima.

Podravka okrijepila sudionike Samoborskog fašnika


Ni hladni vjetar ni kiša nisu proteklog vikenda omeli aktivnosti Samoborskog fašnika.
Popularni Srakotrk okupio je u subotu više od 300 natjecatelja koji su morali proći kontrolne točke označene likom medvjedića Lina u sportskim pozama. Zabavno je bilo i na klizalištu gdje je priređen Metloboj - hokej s metlama i Krafling – karling s demižonima u kojima je Lino najboljima dodijelio poklon pakete Podravkinih proizvoda s logom KHL Medveščaka.

No svakako najviše pažnje izazvao je program na glavnoj pozornici u kojemu se smjenjivala predstavljanja dječjih skupina, odlična glazba i osmišljeni nastupi mjesnih odbora koji su na duhovit način komentirali aktualna događanja u društvu. Veliki pljesak tu je dobila i skupina Prapodravci u kojoj aktivno djeluju i brojni Podravkaši.
Za sve maškare i brojne gledatelje Podravka je pripremila posebnu okrepu pa se za šalicu čaja ili juhe čekalo u redovima. (J.L.)