Powered By Blogger

petak, 28. veljače 2014.

I Vegeta igrala Ligu prvaka

​Povodom 103. rođendana Hajduka u splitskom City Centru održana je izložba dresova na kojoj je predstavljeno 60 dresova koje su kroz povijest kluba nosili istaknuti nogometaši. Obuhvaćeno je razdoblje od 70-ih godina prošlog stoljeća do danas, a iz bogatog sadržaja vrijedi izdvojiti dresove Ivice Šurjaka, Jurice Jerkovića, Stipe Pletikose iz prve utakmice s Dinamom, Aljoše Asanovića, Igora Tudora, Harija Vukasa, Jurice Vučka, Tončija Gabrića, Danijela Subašića, Zorana Varvodića...
Na izložbi koja je izazvala veliku pažnju javnosti, istaknuti su i dresovi s natpisom Vegeta koji potvrđuju da je i popularni dodatak jelima igrao Ligu prvaka. 
Za ostvarenje ove izložbe najzaslužniji su novinar Tomislav Gabelić i dvojica navijača Hajduka, Ivan Visković i Marko Katić, koji su svojim primjercima upotpunili glavninu onoga što se može vidjeti. Inače u planu je i izdavanje knjige o povijesnim Hajdukovim dresovima koja bi trebala ugledati svijetlo dana ovog ljeta.

ponedjeljak, 24. veljače 2014.

Tatjana Neimarević iz Podravke najbolja je hrvatska tajnica u kategoriji velikih tvrtki

​Tatjana Neimarević, tajnica predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića proglašena je najboljom tajnicom Hrvatske za 2013. godinu u kategoriji velikih tvrtki. Ovo visoko strukovno priznanje dodijeljeno je Tatjani na tradicionalnoj nacionalnoj konferenciji poslovnih tajnika/ica, voditelja/ica ureda i administrativnih djelatnika održanoj u zagrebačkom kongresnom centru Antunović.
Izbor najboljih tajnica Hrvatske šestu godinu za redom organizirao je Časopis Poslovni savjetnik u suradnji s tvrtkom Heraklea koja je provela mystery calling - tajni kupci zvali su tvrtke, slali elektronske poruke tajnicam/tajnicima te im postavili razna pitanja tražeći informacije vezane uz njihovu tvrtku i poslovanje, a sve u svrhu pronalaska najbolje tajnice/ika 2013. godine. Cilj svega bio je utvrditi koliko su tajnice/ici ljubazne/i i snalažljive/i te imaju li potencijala za unapređenje svojih sposobnosti i na kojim područjima.
U svom obraćanju na svečanosti dodjele nagrada Tatjana je zahvalila Poslovnom savjetniku u svoje ime, ali i u ime Podravke na iskazanoj časti dodjelom naziva „najtajnica“ u konkurenciji velikih tvrtki.
-Drago mi je da Poslovni savjetnik već godinama radi na afirmaciji tajničke struke i ukazuje na važnost tajničkog posla. Iskreno govoreći nisam se nadala ovom priznanju,ali sam sretna i ponosna što sam ga dobila i što ono dolazi u moju Podravku koja raste, razvija se i mijenja i koja intenzivno kreira klimu koja od svih nas traži najbolje. Jedna od vrijednosti koju gajimo i kojoj smo predani jest izvrsnost, a ovo je priznanje jedan od pokazatelja da smo kao kompanija na dobrom putu da u svim segmentima poslovanja pa tako i u tajničkom – težimo izvrsnosti. Zahvalna sam svom šefu, g. Zvonimiru Mršiću s kojim sam izgradila uspješan i ugodan poslovni odnos i svojim suradnicima koji me svakodnevno potiču i inspiriraju da širim djelokrug svog posla izvan granica službenog opisa i time težim dati maksimum u svom angažmanu. Oduvijek sam vjerovala da ništa ne pada s neba, a pogotovo ne nagrade i svjesna sam da iza ovog priznanja stoji trud- istakla je Tatjana.
S obzirom na veličinu grupe Podravka i poslove podijeljene prema organizacijskim cjelinama, Tatjanin posao je orijentiran prvenstveno na izvršenje zadataka koje pred nju stavljaju Predsjednik i Uprava. Svakodnevnih obaveza nije malo, odgovornost je velika, najvažniji poslovi su koordinacija predsjednikovih obaveza, amortizacija problema, preuzimanje organizacije zadataka na sebe, filtriranje i delegiranje zadataka na osobe unutar organizacije zadužene za njihovo izvršenje. Kako predsjednik Uprave ima brojne obaveze i Tatjanin posao je vrlo dinamičan, a njena brzina, točnost, organiziranost, snalažljivost, diskrecija i profesionalni odnos prema službenim informacijama vrlo su bitni. Pokazalo se da je to prepoznato i van kompanije.
Tatjana Neimarević lauerat je u kategoriji velikih tvrtki, dok je u kategoriji javnih institucija najbolja Vedrana Kovačić iz sindikata PPDIV, a u kategoriji malih i srednjih tvrtki Mihaela Miljković iz tvrtke Millenium promocija d.o.o..


Predstavljanje knjiga Tajane Obradović i Suzane Bosnić


Predstavljanje knjiga Tajane Obradović i Suzane Bosnić

u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

         U srijedu 26. 2. 2014. godine u 19.00 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica dvije će mlade hrvatske autorice predstaviti svoje knjige,  koje su nedavno objavljene u Nakladi Funditus.

Suzana Bosnić, novinarka i spisateljica stasala u zagrebačkom Centru za kreativno pisanje pod vodstvom Miroslava Mićanovića, Tomislava Zajeca i Marinka Koščeca predstavit će svoj književni prvijenac, zbirku kratkih priča Pod zemljom u velikim cipelama. Tajana Obradović, novinarka, urednica i spisateljica čitateljima otprije poznata po prvijencu Cyberseks – Čarobna šuma, predstavit će svoju drugu knjigu Onda znaš kako stvari stoje.

Predstavljanje će moderirati Vera Vujović (Zagreb, 1964.), književna prevoditeljica i urednica knjige Onda znaš kako stvari stoje koja je nagrađena nagradom Kiklop za najbolju dječju knjigu u 2006. Nikola Tesla – snovi koji su nam donijeli struju.

Knjige će se moći kupiti po promotivnim cijenama.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane
 

Suzana Bosnić  Pod zemljom u velikim cipelama

Zbirka kratkih priča „Pod zemljom u velikim cipelama“ prvijenac je hrvatske autorice Suzane Bosnić u kojem koristi isječke iz života, crtice i bilješke koje postaju lirske priče o događaju, osobi, mjestu. Priče svoje pravo značenje skrivaju mnogo više između redaka, nego u njima. Često upravo zadnjim odjeljkom priče, rečenicom ili riječju autorica otvara priču - književno, emocionalno i misaono započinje priču koju upravo završava, ili pak priču započinje u čitateljevoj glavi ili srcu.

Suzana Bosnić (1976.)  novinarka je i spisateljica. Priče su joj najprije objavljivane u književnim časopisima, pa u zbirci kratkih priča grupe autora Krom i pakao (Cekape, 2012.). U ljeto 2013. je u izdanju Funditusa objavila zbirku kratkih priča Pod zemljom u velikim cipelama. Za priču Ali, ne, je i nagrađena. Za Suzanu kažu da je osvježenje na hrvatskoj književnoj sceni i da njezine priče na prvi pogled mogu biti promatrane kao novi uzlet vrlo kratke proze, koja u sjećanje priziva mjestimice hladni asketizam pisaca kvorumaške generacije, dok će dublji uvid u njen prozni prvijenac u njezinim krajnje koncentriranim rečenicama otkriti ponajprije poeziju žudnje za prošlim vremenima, upamćenim događajima i izgubljenim ljubavima.

Tajana Obradović  -   Onda znaš kako stvari stoje

Je li zlato sve što sja ili su često u pravu oni koji tvrde da se sreća ne kupuje novcem? U što se može izroditi dobar posao preko veze i kamo nas može odvesti sklonost kompromisima? Roman „Onda znaš kako stvari stoje“ Tajane Obradović na ova pitanja odgovara izravno, jednostavno i efektno, detektorski. Gorka pilula stvarnosti otopljena u velikoj mjeri(ci) zdravog duha.
Tajana Obradović (1971.) je novinarka, urednica i spisateljica. Suvlasnica je izdavačke kuće Funditus i autorica dvaju romana. Prvijenac Cybersex – Čarobna šuma uspoređuju s trilogijom Pedeset nijansi sive, no ona sama ne misli tako. Nakon drugog romana – Onda znaš kako stvari stoje kažu da se, tematizirajući jedan od akutnih društveno-etičkih problema hrvatske današnjice (mobbing) potvrdila kao vrsna promatračica i istraživačica devijantnih fenomena suvremenog doba.

Choco i Wine Fest s Linom

Čokolada i različite delicije koje se od nje mogu napraviti u kombinaciji s čašom vrhunskog vina spoj je kojemu nitko ne može odoljeti - potvrdilo je to i drugo izdanje festivala Choco & Wine Festa održanog u Brtonigli.
Zgrada budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva bila je premala da primi posjetitelje iz cijele Istre, ali i brojne druge iz Slovenije i Italije koji su željeli probati ili kupiti različite vrste čokolade i čokolatina, od kojih su mnoge bile umjetničke kreacije te isprobati najnovije trendove koji spajaju čokoladu s različitim namirnicama. Kao primjer dovoljno je navesti fondue od sira i čokolade koje je nudila poznata slastičarska obitelj Lukin „ambasadori Podravke“, sve to uz polusuha ili slatka vina istarskih vinara. Naši prijatelji iz Ville Soši nudili su u suradnji sa gastro timomom Podravke i Lino napitak, čoko delicije od Linolade te je tu bio i sveprisutni Lino kao velika atrakcija za sve posjetitelje, a posebno djecu. Uz sve degustacije i radionice organizirana je i dječja čokoigraonica, gdje su najmlađi crtali sa čokoladom i bili su nagrađeni prigodnim poklonima Podravke koje im je uručio sam Lino.

Još jedan Choco & Wine Festa uspješno je organiziran uz pomoć voditelja gastro prodaje Zorice Kolar i Tomisla
va Jelića iz Istre, a ovaj zanimljivi festival sigurno će postati tradicionalni.

Pobjednik zaplakao na postolju


Generacije i generacije godinama će u Gradini pričati koliko je veselja i uzbuđenja u ovom malom mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji doživljeno na Lino višebojcu.
O silini emocija najbolje govore suze radosnice koje su potekle licem pobjednika Kristijana Kovačevića - prvog dječaka koji je plakao na postolju Lino višebojca.
- Bilo mi je samo važno da uđem u ekipu, da budem dio Lino višebojca kojeg smo svi nestrpljivo očekivali, nisam razmišljao o pobjedi ni onda kada me voditelj Robi pohvalio zbog četiri postignuta slobodna bacanja. Mislio sam da će pehar pripasti starijim, jačim dečkima. Suze su potekle same, rekao je skromni dječak u kojemu su se još dugo nakon proglašenja miješali zbunjenost i ushićenje.
Kristijanove suze posebno su se dojmile Antuna Markovića i Petra Brleka, nogometaša Slaven Belupa koji su gostovali na Lino višebojcu u Gradini, a kojima je bio ovo prvi susret s projektom Podravke, SN i HT-a.
- Drago nam je što smo mogli doprinijeti stvaranju pobjedničke atmosfere i iskrenog dječjeg veselja. Kroz dječakove suze shvatili smo koliko je djeci važno izvući ono najbolje iz sebe i osvojiti nagradu. Mi koji se profesionalno bavimo sportom znamo da favoriti ne pobjeđuju uvijek, a djeca eto u Lino višebojcu to uče na najbolji način, istakao je Slavenov golman Antun Marković koji se i sam razigrao na terenu.
Osim po suzama pobjednika, Gradina će u povijest Lino višebojca ući i po prvim partijama šaha odigranima u osam sezona. Na poziv škole koja godinama ima odličnu šahovsku ekipu u goste je došao i FIDE majstor iz ŠK Podravka Jurica Srbiš, inače juniorski prvak Hrvatske koji je s najboljim šahistima škole odigrao simultanku na 10 ploča. To što su mu pripale sve pobjede djeci nije bilo važno, bitnije je da su po prvi puta imali priliku igrati s hrvatskim reprezentativcem i od njega naučiti neke šahovske tajne.
Dugo će prepričavati kako je prekrasno bilo na Lino višebojcu, baš kao što će to činiti pobjednica u konkurenciji djevojčica Kristijana Nikolić Kaić, autorica najboljeg literarnog rada Josipa Silner te izazivači sportskih gostiju Slavko Jagarinac i Melani Viljevac. (J.L.)

Lino gost Samoborske fašničke republike


Fašničkoj princezi Sraki, Princu, Fiškalu i Sucu, prepoznatljivim likovima Samoborskog fašnika ove će se godine pridružiti i medvjedić Lino.
Na ovoj značajnoj turističko-zabavnoj manifestaciji čija tradicija traje već 188 godina,medvjedić Lino bit će prisutan u sadržajima namijenjenim djeci pa će se tako družiti s malim maškarama u povorci, posjetit će mališane u vrtićima, poigrati se s djecom u likovnim igraonicama, te biti sudac u utrci Srakotrk. Svojim proizvodima Lino će nagraditi najbrže, najveselije i najbolje maskirane pa će, kako je to na konferenciji za novinare istakao samoborski sudac, u Samoborskoj fašničkoj republici Čokolino uz krafne biti glavna dječja hrana.
Podravka će na Samoborskom fašniku, na kojem će sudjelovati oko 3500 maskirane djece te više od 5000 članova kostimiranih skupina prirediti i degustaciju novih juha i čajeva.

ponedjeljak, 17. veljače 2014.

Predstavnici Općine Čapljina posjetili Podravku


Podravku su posjetili načelnik Općine Čapljina dr. Smiljan Vidić sa suradnicima te su tom prigodom upoznati s temeljnim značajkama naše kompanije.

Domaćin čelnim ljudima Čapljine bio je direktor sektora Tržišta jugoistočne Europe Robert Fodor koji je tijekom susreta naglasio kako je Podravka sa svojim proizvodima i ljudima dugo prisutna u tom dijelu Bosne i Hercegovine te da uvijek postoje mogućnosti za još bolju i konstruktivniju suradnju na gospodarskom planu. Upravo je i to bila jedna od tema sastanka u Podravki jer su gosti govorili o razvojnim planovima Općine Čapljina, otvaranju gospodarske zone u kojoj planiraju nova radna mjesta.
Tijekom boravka u Podravki gosti su razgledali tvornicu Vegete i juha, gdje su imali prilike se upoznati s proizvodnjom najpoznatijeg proizvoda Podravke – Vegete. (B.F.)

srijeda, 12. veljače 2014.

Stručno predavanje Gorana Šafareka u Gradskoj knjižnici u Koprivnica



MULTIMEDIJALNO PREDAVANJE
GORAN ŠAFAREK: CRNA MLAKA


Srijeda, 12. 2. 2014. u 19.00 sati
(Stručno-znanstveni odjel)

Nakon znanstvenih istraživanja u dalekim, egzotičnim zemljama, Goran Šafarek pronašao je možda još veću egzotiku u Hrvatskoj, u biorezervatu Crna Mlaka o kojemu će održati multimedijalno predavanje u srijedu 12. 2. 2014. godine u 19.00 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Iako prevladava mišljenje da je čuvana priroda zapreka razvoju, duboko u pokupskim šumama primjer je suživota čovjeka i prirode. Dok se u maglovita jutra hrane na stotine čaplji, radnici mrežama vade ribu koja završava na stolovima Italije pa sve do udaljene Engleske. Uz čaplje, tu su još mnoge vrste ptica, a posebice patke njorke kojima je Crna Mlaka najvažnija postaja na selidbenom putu. Krajem ljeta okuplja ih se i do 6000, a važnost tog broja shvatljivija je ako znamo da se u većini europskih zemalja gnijezdi tek nekoliko desetina ili stotinjak parova te vrste.

Teško je pojmiti da je takva divljina samo 30-ak kilometara udaljena od Zagreba. Kako opstaju zajedno čovjek i ptice, pogledajte u multimedijalnom predavanju biologa Gorana Šafareka koji će predstaviti knjigu i film o ornitološkom rezervatu i ribnjacima Crna Mlaka, nastalim  u sklopu međunarodnog projekta Adriatic Flyways, zaštite selidbenih puteva ptica. Kratak video o Crnoj Mlaki možete pogledati na sljedećoj poveznici:


 
O PREDAVAČU

Goran Šafarek rođen je u Koprivnici, a diplomirao je na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na kojemu se i zaposlio kao znanstveni novak – asistent. Radio je na znanstvenom istraživanju fitoplanktona Jadranskog mora. Bio je član uredništva znanstvenog časopisa Acta Botanica Croatica. Sada radi kao samostalni biolog, publicist, fotograf i snimatelj.
Sudjelovao je na brojnim projektima poput projekta UNDP-a na restauraciji močvarnih staništa uz rijeku Dravu, na projektu UNESCO-vog Biosfernog rezervata Drava-Mura te na biološkoj inventarizaciji uz rijeku Dravu pod vodstvom Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), RiverWatch. Godine 2008. započeo je inventarizaciju ptica i biljaka, a 2009. inventarizaciju staništa u Posebnom zoološkom rezervatu Veliki Pažut te potom kartiranje staništa Drave. Radio je na više projekata povezanih s turizmom i održivim razvojem uz rijeku Dravu – izrada biciklističkih staza, poučnih staza, brošura, kasnije na razvoju turizma promatranja ptica. Radio je na projektu UNDP-a (COAST program) na zaštititi i održivom razvoju muljevito-pjeskovitih staništa Zadarske županije. Pokrenuo je edukativno-promotivni projekt Rijeke Hrvatske koji možete vidjeti na http://www.crorivers.com/ .

Bio je sudionik znanstvenih ekspedicija po tropima Afrike Azije i Latinske Amerike. Prilikom tih istraživanja otkriveno je i desetak vrsta vodozemaca i gmazova. Objavio je preko sto članaka (i tekstove i fotografije) u različitim časopisima: Meridijani, National Geographic, GEO, Playboy, Jet Set, Moj planet, Putovanja, Croatia Airlines, Naturfoto (Njemačka), Priroda, Hrvatska vodoprivreda, Hrvatske šume. Surađivao je s Hrvatskom turističkom zajednicom. Objavio je knjigu Drava – koprivnička Podravina, Ušće Mure – Hrvatska Amazona, Rijeke Hrvatske, Crna mlaka, a u pripremi su nove (Šoderica, Vodeno blago Hrvatske…). U suradnji s Hrvatskom televizijom snimio je pet dokumentarnih filmova. Jutarnji list stavio ga je na listu na listu "100 ljudi koji su učinili Hrvatsku boljom". Dobitnik je Medalje grada Koprivnice za sveukupni doprinos promicanju vrijednosti prirode u svrhu održivog razvoja.
Ulaz je slobodan za sve zainteresirane pa dođite i pogledajte ovo zanimljivo multimedijalno predavanje.

Za dodatne informacije pošaljite e-mail na gsafarek@yahoo.com.

 
Maja Gačan

 

 

 

 

utorak, 11. veljače 2014.

Dan europskog broja 112

​Vijeće europskih zajednica 29. srpnja 1991. godine donijelo je Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Broj 112 uveden je u Republici Hrvatskoj u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine, čime se Hrvatska pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem hitnih službi na jedinstveni broj 112.
Broj je dostupan za sve vrste hitnih situacija, u bilo koje doba dana i noći, neovisno gdje se nalazili u Hrvatskoj, a telefonski poziv je besplatan.
Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je ustanovljen 11. veljače kao Dan jedinstvenog europskog broja 112 za hitne službe.
Deklaracijom se pozivaju zemlje članice EU da medijski promiču ovaj jedinstveni broj i sve aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan kako bi što više građana Europske unije bilo upoznato s namjenom broja 112. 

Privremeni konsolidirani nerevidirani rezultat Grupe Podravka za 2013. godinu

​Neto dobit Grupe Podravka, bez jednokratnih stavki, u 2013. godini iznosi 200 milijuna kuna
• Neto dobit Grupe Podravka, bez jednokratnih stavki, veća za 78 posto
• Sve razine profitabilnosti Grupe Podravka bilježe značajan porast
• Svi troškovi, izuzev troškova marketinga, bilježe značajno smanjenje
• Porast prodaje ostvaren na svim inozemnim tržištima
Neto dobit Grupe Podravka bez jednokratnih stavki u 2013. godini iznosi 200 milijuna kuna, što predstavlja rast od 78 posto u usporedbi s neto dobiti 2012. godine prikazane na usporediv način.
Rezultat poslovanja Grupe Podravka u 2013. godini pod značajnim je utjecajem jednokratnih stavki koje u razini neto dobiti ukupno iznose 133,4 milijuna kuna te se prvenstveno odnose na usklađenja vrijednosti imovine uslijed restrukturiranja te otpremnina radi zbrinjavanja viška radnika.
Naime, u 2013. godini izvršena su vrijednosna usklađenja nematerijalne i materijalne imovine koja u promatranom razdoblju iznose 80,8 milijuna kuna. Na navedena usklađenja vrijednosti imovine u najvećoj mjeri utjecali su ispravci vrijednosti materijalne imovine koja je namijenjena za prodaju te umanjenja vrijednosti nematerijalne imovine, odnosno marki proizvoda. Povrh toga, ostale značajnije jednokratne stavke koje su negativno utjecale na rezultate poslovanja odnose se na troškove nastale zbrinjavanjem viška radnika (otpremnine) u iznosu od 57,2 milijuna kuna, troškovi koji se odnose na proces restrukturiranja u iznosu od 8,8 milijuna kuna te rezervacije za sudske sporove koji ne proizlaze iz operativnog poslovanja u iznosu od 1,9 milijuna kuna.
Ukupna prodaja Grupe Podravka u 2013. godini iznosila je 3.626,0 milijuna što ukazuje da je Grupa Podravka unatoč i dalje prisutnoj tržišnoj krizi na mnogim važnim tržištima uspjela zadržati razinu ukupne prodaje na istoj razini kao i godinu ranije. Pored smanjenja prodaje na domaćem tržištu, rast prodaje ostvaren je na svim inozemnim tržištima, a najveći apsolutni porast ostvaren je na tržištu jugoistočne Europe.
Prodaja strateškog poslovnog područja (SPP) Prehrana i pića iznosila je 2.773,2 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje prodaje od 1 posto. Nešto niža razina prodaje strateškog poslovnog područja Prehrana i pića posljedica je niže prodaje na tržištu Hrvatske, a najznačajniji utjecaj na to imao je proces restrukturiranja kojim su obuhvaćeni niskoprofitabilni proizvodi. S obzirom na dužni niz godina nezadovoljavajućih rezultata poslovanja, Podravka je ciljano u 2013. godini smanjila prodaju svježeg mesa te je kroz započeti proces restrukturiranja odlučila izaći iz programa Pića, Pekare te dijela zamrznutog programa. Uslijed toga, prodaja navedenih programa u 2013. godini niža je za 55 milijuna kuna (prodaja svježeg mesa niža je za 31 milijun kuna, prodaja Pića niža je za oko 18 milijuna kuna, dok je prodaja zamrznutog i pekarskog programa niža za oko 6 milijuna kuna). Izuzevši pad prodaje u programima u restrukturiranju (svježe meso, pića, zamrznuti program i pekarski program) ukupna prodaja SPP-a Prehrane i pića veća je za 1,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Sve ostale grupe tržišta bilježe pozitivne prodajne rezultate uz najveći doprinos Poljske, Rusije, Slovenije te Austrije.
SPP Farmaceutika ostvarilo je prodaju u iznosu od 852,8 milijuna kuna, odnosno prodaja je porasla za 3 posto u odnosu na godinu ranije. Navedeni porast generiran je višom razinom prodaje na inozemnim tržištima, koja bilježe rast prodaje od 9 posto, uz najveći doprinos Rusije te Bosne i Hercegovine. Prodaja na tržištu Hrvatske količinski je rasla, ali je uslijed pada cijena vrijednosno niža za 2 posto. Pad cijena dogodio se na cijelom tržištu etičkih lijekova kao posljedica promjena unutar hrvatskog zdravstvenog sustava.
„Završivši poslovanje 2013. godine, slobodno možemo reći kako smo odradili veliki posao i usmjerili Grupu Podravka u sigurniju budućnost. Protekla godina označava značajnu prekretnicu u razvoju Grupe Podravka. Donijete su neke vrlo važne odluke poput primjerice odluke o izmjeni Statuta Podravke d.d. gdje se u ravnopravni položaj stavljaju svi vlasnici Podravke te je izmjenom Statuta omogućena i jednostavnija provedba moguće dokapitalizacije Društva. Donesena je i vrlo važna odluka o investiciji u dvije nove tvornice Belupa vrijedna 390 milijuna kuna, a pored toga odlučili smo se i na izlazak iz određenih programa koji su nažalost predstavljali preveliki teret u poslovanju naše kompanije. Sve ovo, kao i mnogo drugih pozitivnih stvari, ide u prilog tome da postoji vrlo jasan zajednički stav i namjera Nadzornog odbora i Uprave učiniti Grupu Podravka vrlo uspješnom kompanijom usporedivom s najvećim konkurentima na međunarodnom tržištu – istaknuo je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke prigodom objave poslovnih rezultata.
Kada je riječ o troškovima Grupe Podravka, oni su niži za 83 milijuna kuna u odnosu na 2012. godinu. Svi troškovi, izuzev troškova marketinga usmjerenih na potporu inovacijskog programa, bilježe značajno smanjenje.
Neto dug Grupe Podravka na dan 31.12.2013. godine iznosi 886,5 milijuna kuna te je niži za 18 posto, odnosno 193 milijuna kuna u usporedbi s krajem 2012. godine što svakako govori o kvalitetnom upravljanju razinom zaduženosti Grupe Podravka.

petak, 7. veljače 2014.

Promocija jela pripremljenih s Podravka proizvodima u hotelu 'Radisson blu'

Ulazak u 2014. godinu obilježila je još jedna u nizu aktivnosti gastro prodaje koja je u poznatom dubrovačkom hotelskom resortu „Dubrovnik Sun Gardens“ organizirala prezentaciju asortimana Podravkinih proizvoda.
Cijela akcija odvijala se u koordinaciji voditelja gastro prodaje za regiju Dalmacija Dragomira Vukovića i voditelja kulinarstva Dražena Đuriševića, a veliki doprinos u organizaciji promocije dao je i trgovački predstavnik Neven Zečević. Naši promotori kulinarstva Zlatko Sedlanić, Mišel Tokić i Zoran Delić pripremili su bogat toplo hladni buffet u kojemu su prevladavala jela pripremljena sa Podravkinim proizvodima. Asortiman mesne industrije Danica, Podravkine juhe, konzervirani asortiman, Dolcelini proizvodi blistali su na izložbenom stolu hotela „Radisson blu“ koji plijeni svojom vizurom u Orašcu, malom turističkom mjestu pored Dubrovnika. Šef kuhinje Kevin Little koji je veliki dio svoje karijere proveo u hotelima diljem svijeta zadovoljan je prezentiranim i sigurno je da će nastaviti sa korištenjem dijela naših proizvoda. Proširivanje ponude kroz asortiman proizvoda za doručak svakako je jako bitna za šefove kuhinja koji vole prezentirati sebe i sam hotel kroz prvi dnevni obrok. Upravo zato razni okusi marmelada, Linolade, čajeva, Lino žitarice i Lino napitak pobuđuju interes na svakoj prezentaciji. Direktorica nabave Iva Alošinec Cas, koja se radom u drugim hotelskim grupacijama susretala s našim proizvodima, još jednom je izrazila zadovoljstvo razinom prezentacije i načinom na koji su to naši promotori kulinarstva odradili. Kako je i sama rekla nema nikakvih zapreka da se produbi direktna suradnja Podravke i Radisson blu hotela.

Ogulinska Lino bajka

Bajkovitom ozračju Ogulina, rodnog grada poznate spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, djeca su u posljednjim danima siječnja dodala još jednu priču. Iskrenim riječima, s velikim osmjesima na licu, raspjevani i rasplesani učenici I. OŠ Ogulin pokazali su da baš kao i Šegrt Hlapić sanjaju svijet u kojemu pobjeđuju pravda, poštenje, drugarski odnos, u kojemu slabiji ne trpe, a oni koji imaju dijele s drugima. U sklapanju mozaika priče pomagao im je medvjedić Lino, čija je topla šapa pogladila one koji su promašili gol, potapšala male pjevače, darovala učenike u invalidskim kolicima i zagrlila nastavnicu Saidu Stipetić koja se uz pomoć čarobnog štapića čije ime je ljubav prema djeci, pretvorila u najbolje maskiranu osobu na Lino višebojcu.
Priča koju su pričali ogulinski osnovci ima i svoje junake. To su Marija Stipetić i Tin Čičak koji su hrabro stali na gol braneći udarce sportskih divova rukometaša Luke Stepančića i karatistice Ana Marije Čelan Bujas, zatim Tomislav Vukelja koji je biranim riječima opisao savršeni dječji svijet te pobjednici višeboja Tin Stošić i Paula Vučić. Mala Paula, učenica petog razreda, od samog je početka pokazivala želju za pobjedom, nije se pribojavala starijih i većih natjecateljica i na svoj konto je upisala čak 150 bodova. Osmaš Tin priči je dodao dašak neizvjesnosti jer je na kraju imao jednaki broj bodova kao i učenik petog razreda Andrija Glavaš. U nogometnom razigravanju bio je sigurniji i spretniji i šareni pobjednički konfeti ubrzo su lepršali iznad njegove glave.
Sretnom završetku ogulinske bajke doprinio je i školski zbor koji je zbog odličnog nastupa osvojio pozivnicu za finale Lino višebojca.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posjetio Podravku

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posjetio je Podravku, gdje ga je o razvojnim planovima naše tvrtke upoznao predsjednik Uprave Zvonimir Mršić sa suradnicima.
Tom prigodom Mršić je istaknuo kako Podravka godišnje otkupljuje poljoprivrednih proizvoda za više od 80 milijuna kuna u Hrvatskoj i ono što Podravka nudi, odnosno što čini s tim proizvodima, je da im dodaje vrijednost i plasira ih na tržište kao visokokvalitetni brend te više od pola tih proizvoda završi na svjetskom tržištu. No, isto tako Podravka ne može zadovoljiti svoje potrebe za voćarskim i povrtlarskim kulturama u Hrvatskoj i zbog toga je zainteresirana da se poveća ta proizvodnja jer Podravka ni prošle godine nije uspjela zadovoljiti svoje potrebe na hrvatskom tržištu za velikom većinom poljoprivrednih proizvoda koje je željela kupiti.
- Potpuno smo otvoreni za kooperativnu proizvodnju u 2014. godini, a naši planovi su ambiciozni, što znači da možemo otkupiti sve što smo planirali prošle godine, a možda čak i više. U ovom trenutku naš problem je da ne postoji u nekim segmentima dovoljno interesa i da proizvodi koji se nude nisu po kvaliteti i cijeni konkurentni stranim proizvodima. Podravka može biti veliki izvozni kanal za hrvatsku poljoprivredu te očekujem da i hrvatska poljoprivreda bude spremna biti naš kvalitetan i siguran dobavljač – naglasio je Mršić.
Stabilni poslovni odnosi između primarne proizvodnje i prerađivačke industrije vrlo su važni za hrvatsku poljoprivredu, a posebice u tom kontekstu važna je Podravka sa proizvodima koji stvaraju dodanu vrijednost pa je tako na sastanku ministar Jakovina obećao pomoć ministarstva određenim Podravkinim projektima.
- Podravka iz ministarstva može očekivati pomoć kroz ubrzano provođenje zemljišnih reformi, sustav uređenja potpora, Agenciju za plaćanja u poljoprivredi te program ruralnog razvoja, kojega smo prvog poslali prema Europskoj komisiji. Program vrijedi gotovo 332 milijuna kuna i taj novac će biti na raspolaganju i prehrambenoj industriji, primarnim proizvođačima te cijelom sustavu – rekao je Jakovina.
Također, ministar je u Koprivnici najavio kako hrvatski poljoprivrednici mogu očekivati nastavak reformi te gotovo 500 milijuna kuna više sredstava za potpore, od kojih je isplata prvoga dijela započela krajem prošloga tjedna.

Valentinovo u Novigradu Podravskom


Ove subote, 8. veljače, s početkom u 18 h, u Sportskoj dvorani Osnovne škole 'Prof. Blaž Mađer' održat će se tradicionalna manifestacija 'Valentinovo u Novigradu Podravskom'.
Ovaj folklorni događaj organiziraju članovi KUD-a Delovi, a kao posebni gosti nastupit će KUD Oštrc iz Ruda, Varaždinski folklorni ansambl, Folklorni ansambl Bilje te KUD Delovi. Posebnost manifestacije jest izbor najsimpatičnijeg para u originalnoj ili rekonstruiranoj narodnoj nošnji. Predstavit će se 16 parova iz 16 hrvatskih županija, a tema ovogodišnjeg izbora je svakodnevna odjeća.
S obzirom da u novigradskoj crkvi postoji mali oltar sv. Valentina, tamošnji je običaj bio da mladići na proščenju djevojkama kupuju licitarska srca. Kako bi se dočarala ta nekadašnja tradicija, u predvorju dvorane bit će organizirana i promotivna prodaja prigodnih proizvoda koprivničke medičarne te izložba sekcije vezilja OŠ 'Prof. Blaž Mađer' i likovno-kreativnog centra Likresa.
O očuvanju kulturne baštine i starih običaja brine i Podravka, kompanija sa srcem, koja je za sudionike manifestacije pripremila prigodne poklone. Organizatori stoga pozivaju sve zainteresirane na ovu zanimljivu manifestaciju jer dobre pjesme, folklornog plesa, prekrasnih nošnji i tradicije neće nedostajati.