Powered By Blogger

ponedjeljak, 10. lipnja 2013.

Raskoš cvjetnoga vrta Marijane Janeković


Naziv je izložbe slika kojom se  autorica predstavila  prošle subote,  8. lipnja, u prostoru Edukacijskog centra Opće bolnice '' dr. Tomislav Bardek'' u Koprivnici. 

Mnogobrojna publika, prijatelji i ljubitelji Marijaninog slikarstva okupili su se na rečenog datuma kako bi uživali u slikama te odali pažnju autorici za nesebičan trud i ljepotu kojom ih je počastila. Izložbeni prostor bio je ispunjen ljepotom cvjetnih motiva, u kojem je autorica  izložila pedesetak djela, ulja na platnu.

Ovo je autorici četvrta samostalna izložba slika te je sudjelovala na mnogobrojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu, a svoja djela nesebično poklanja i u humanitarne svrhe te onima kojima je to najpotrebnije. Tri godine za redom Marijanini radovi su odabrani za izložbu neprofesionalnih likovnih stvaratelja hrvatske u organizaciji hrvatskog Sabora kultura, što ona posebno naglašava kao važnu odrednicu za poticaj i motiv u daljnjem stvaralaštvu.

Naime, autorica zagovara cjeloživotni razvoj i učenje što je vidljivo u njenom slikarskom opusu. Završila je brojne seminare i edukacije, a autorica predgovora za katalog koji je pratio ovu izložbu, Gordana Juran-Ratković, prof. ističe: ''Ipak, u onome što Marijana trenutno slika vidi se utjecaj edukacije kod Garyja Jenkinsa, američkog slikara i edukatora u Berlinu. Danas na njenim uljima na platnu uočavamo siguran potez kistom i kompoziciju, majstorsko kombiniranje boja i motiva i nastojanje da stil bude realistički, ali daleko od hiperrealizama. Umjetnica svojim slikama želi  prenijeti svoj doživljaj stvarnosti i svoje raspoloženje, a ne imitirati stvarnost.''

Izložbu je otvorio dr. Petra Stapar, ravnatelj Opće bolnice, a publici se prigodnim riječima obratila Vesna Sertić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra Bolnice, te sama autorica.

Izložba će ostati otvorena do 8.kolovoza, tako svi oni koji nisu mogli prisustvovati otvorenju izložbe, imaju dovoljno vremena da je posjete i uživaju u raskošnom Cvjetnom vrtu Marijane Janeković.

N.Z.L

172948_Spring Jewelry 2013

srijeda, 5. lipnja 2013.

Pozivnica - pripovijetke Božene Loborec



EDITA ŠESTAK PRIČA DJECI I ODRASLIMA

PRIPOVIJETKE BOŽENE LOBOREC

U petak 7. lipnja 2013. godine u 18.00 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica nastavlja se ciklus programa pod nazivom „Edita Šestak priča djeci i odraslima“.
 
Povodom 87. godišnjice rođenja (2.6.1926.) i 10. godina od  smrti (3.1.2003.) Božene Loborec, Edita Šestak pripremila je pričaonicu na kojoj će djeca i odrasli imati priliku čuti pripovijetke iz zbirke „Četiri dječaka i jedan pas“ ove poznate koprivničke pjesnikinje i pripovjedačice koja je pisala za djecu, mlade i odrasle, a ostala je zapamćena kao pjesnikinja koja je afirmirala Koprivnicu kao temu književnog stvaralaštva više nego itko drugi.  „Četiri dječaka i jedan pas“ zbirka je pripovijedaka koje govore o Koprivnici, prijateljstvu i dječjim igrama na periferiji grada. 
 
Program je slobodan za sve zainteresirane pa dođite i provjerite što je Edita Šestak za vas pripremila.

AbeBooks Logo CanadaMaja Gačan
Knjižnica i čitaonica "Fran Galović"
Zrinski trg
48000 Koprivnica
 
172948_Spring Jewelry 2013