utorak, 26. ožujka 2013.

EU desk

Na našim intranet stranicama odnedavno možete pratiti i aktivnosti novoosnovanog EU deska.

Stranice EU deska nalaze se u rubrici Organizacijske cjeline, a obuhvaćaju informacije o samom EU desku, o EU fondovima i natječajima, kao i relevantne dokumente uz pojedine natječaje.
Ovdje redovito donosimo vijesti iz raznih područja od interesa za poslovanje Podravke, gospodarstvo Hrvatske, europske trendove i događaje itd.

U kalendaru događanja možete pronaći obavijesti o raznim zbivanjima diljem Hrvatske, a koja tematski pokrivaju hrvatske i EU natječaje (radionice), gospodarske skupove, edukacije i dr.
120x60-blueTakođer se možete prijaviti na newsletter EU deska putem kojeg ćete dobivati obavijest s informacijom o novom newsletteru stavljenom u rubriku Newsletter EU deska.

Podravka i A.T. Kearney započeli projekt „LeaNcO“

Podravka je prošli tjedan u suradnji s konzultantskom kućom A.T. Kearney započela projekt “LeaNcO” (Lean Concept of administration excellence) – odnosno razvoj lean koncepta za izvrsnost u administraciji.

Glavni cilj projekta je povećati učinkovitost i efikasnost procesa te time stvoriti dodanu vrijednost za Podravku.
„Ovaj projekt sastavni je dio programa restrukturiranja naše kompanije kojim želimo podići ukupnu efikasnost na višu razinu od dosadašnje te kako bi na taj način osnažili svoju tržišnu poziciju i oduprijeli se sve snažnijoj konkurenciji“ – istaknuo je predsjednik Uprave Zvonimir Mršić osvrćući se na započeti projekt.
Projekt će trajati osam tjedana unutar kojih će se optimizirati administrativni procesi, procesi analize izvještavanja te procesi vezani na područje Financija. Projekt je dio programa restrukturiranja koji vodi član Uprave Jorn Pedersen, koji je i sponzor navedenog projekta, a na njemu će raditi zajednički tim Podravkinih zaposlenika i A.T. Kearneya koji broji više od 35 članova.
Cilj programa restrukturiranja, a kojeg je dio i ovaj projekt, usmjeren je ka ostvarenju rasta poslovanja naše kompanije – izjavio je Jorn Pedersen prilikom predstavljanja LeaNcO projekta članovima tima.
Voditelj LeaNcO projekta je Marko Ranilović, a glavni članovi projektnog tima iz Podravke su:
■ Financije – Draga Celiščak, Julijana Artner
■ Kontroling – Mario Baburić, Dubravka Rehorović, Alen Novak
■ Ljudski potencijali – Jasenka Maltarić Dujnić, Ivana Majdančić, Slađana Petric
■ Informatika – Goran Međurečan, Jadranka Tolić, Krunoslav Matica
■ Korporativna administracija – Tihomir Dobrić
217424_ProFlowers - Send ProFlowers starting at $19.99Sa strane A.T. Kearneya projektni time čine Branko Žibret, Tomislav Čorak, Melanie Seier Larsen, Marko Derča, Nikola Vuković, Miloš Fidler i Emanuel Tutek.
GoalieMonkey.comOsim njih, za vrijeme projekta na raspolaganju će također biti i ekspertni tim Podravke kojeg čine: Davor Popović, Ivan Galović, Zlatko Ećimović, Zoran Bakliža, Dario Galinec, Nediljko Baričić, Gordana Periškić, Jasmina Ranilović, Maja Janach, Branka Perković i Marinka Akrap.
U ekspertni tim uključeni su i Srečko Debelak, Marko Murn, Hervé Collignon, Wayne Brown i Filip Glavan iz A.T. Kearneya.
Posvećenost projektu od strane Uprave i svih članova tima potvrđuje važnost projekta i opravdava definirano očekivanje uspjeha. Projekt će imati i nadzorni odbor koji je sastavljen od članova Uprave Podravke te senior konzultanata A.T. Kearneya. Nadzorni odbor LeaNcO projekta kontinuirano će pratiti uspješnost provođenja projekta te potvrđivati sve ključne korake s ciljem uspješne realizacije postavljenih ciljeva.


 

srijeda, 20. ožujka 2013.

The Blue Economy - Plava Ekonomija


Prof. dr. Davor Pavuna sudjeluje na predstavljanju knjige Guntera Paulija
 


 „Plava ekonomija: 10 godina, 100 inovacija, 100 milijuna radnih mjesta“


                                                        Predstavljanje knjige
 


Gunter Pauli „Plava ekonomija : 10 godina, 100 inovacija, 100 milijuna radnih mjesta“ (Nakladnik „Katarina Zrinski“, 2012.)
(Hrvatska gospodarska komora -  Županijska komora Koprivnica, Frankopanska 3, srijeda, 20.03.2013. u 17.30h)

Ciklus tribina „Zelena knjižnica“ Sudjeluju: prof. dr. sc. Davor PAVUNA (Ecole Polytechnique Federale, Lausanne, Švicarska), Matija HLEBAR (Udruga UZOR Hrvatske), Mirjana PTIČEK  (urednica knjige)

Moderator: Ina MATIJEVIĆ

Organizator: Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica
 

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizira predstavljanje knjige Guntera Paulija Plava ekonomija -  10 godina, 100 inovacija, 100 mijuna radnih mjesta u srijedu, 20.3.2013. u 17.30 sati u Velikoj dvorani koprivničke Županijske gospodarske komore (Frankopanska 3). Predstavljanje knjige održat će se u okviru tribine „Zelena knjižnica“, nove usluge koprivničke knjižnice. Sudjelovat će  znanstvenik prof. dr. Davor Pavuna (Ecole Polytechnique Federale, Lausanne, Švicarska), Matija Hlebar (Udruga UZOR Hrvatske) i Mirjana Ptiček (urednica knjige). Moderator će biti Ina Matijević. Nakladnik knjige je Katarina Zrinski iz Varaždina. Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Kao i ostale knjige Guntera Paulija i ova je izazvala veliku svjetsku pozornost. Autor predstavlja svoju viziju kako u 10 godina na temelju 100 inovacija doći do 100 milijuna radnih mjesta. Važno je istaknuti da su mnoge od tih  inovacija dostupne običnim ljudima za pokretanje posla i poduzetništva. Mogu biti korisne i vodstvu Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije u borbi protiv nezaposlenosti i rastućeg siromaštva.

Pauli se ograđuje od vladajućeg modela ekonomije koji rezultira zatvaranjem radnih mjesta i uništava prirodu u cilju profita, a naziva ga crvenom ekonomijom. Ograđuje se i od ekoloških rješenja koja uništavaju izvore prihoda najsiromašnijih i ugrožavaju životinjske i biljne vrste, a pripisuje ih zelenoj ekonomiji. Nasuprot njima razvija model tzv. plave ekonomije, koji oponašajući učinkovitost ekosustava ne stvara otpad. Evo što o tome kaže u predgovoru knjizi:

AbeBooks - Signed Books „Zamisli s kojima ćete se susresti u ovoj knjizi među najprivlačnijim su mogućnostima za ostvarenje konkurentne niskougljične i štedljive ekonomije 21. stoljeća. Potrebno je istaknuti da će neke od najvećih mogućnosti za stvaranje radnih mjesta proizaći iz oponašanja učinkovitosti ekosustava koji ne stvara otpad. Svijet prirode je, u svom svojem sjaju i raznolikosti, već spretno, neočekivano i na kontraintuitivne načine riješio mnoge probleme održivosti s kojima se čovječanstvo suočilo. Kad bi ljudska bića samo mogla shvatiti zapanjujuću kemiju, procese, strukture i ustrojstva koje su organizmi – od bakterija i mekušaca do gmazova i  sisavaca – tisućljećima razvijali i iskušavali, možda bismo raspolagali novim i preobražajnim rješenjima za mnoge izazove s kojima se suočava šest milijardi ljudi ovog planeta, kojih će do 2050. godine biti više od devet milijardi.“

Gunter Pauli belgijski je ekonomist, poduzetnik, vizionar, član mnogih svjetskih foruma i fondacija, pisac dječjih knjiga. Posvećen je dizajniranju i implementaciji društva i industrija koje odgovaraju ljudskim potrebama koristeći lokalno dostupne resurse. Predaje po cijelom svijetu kao gostujući profesor i predavač. Član je uprava i nadzornih odbora kompanija u Aziji, Americi i Latinskoj Americi.

Njegove poduzetničke aktivnosti povezuju poslovanje, znanost, politiku i okoliš. Pod njegovim vodstvom, Ecover je pokrenuo prvu ekološku tvornicu 1992 g. što je bila glavna vijest na CNN-u. Inicira globalne projekte koji se bave redizajniranjem proizvodnje i potrošnje u klastere industrija inspiriranih ekosustavima.

Član je Svjetske Akademije umjetnosti i znanosti (San Francisco, Amerika), kreativni član Budimpeštanskog kluba, član Rimskog kluba te moderator Okruglog stola nobelovaca.

Objavio je 19 knjiga (15 napisanih, 4 u reizdanju) koje su prevedene na 30 jezika svijeta i 36 bajki za djecu koje povezuju znanost i emocije. Jedna od njegovih bajki za djecu ''Najjače drvo'' prevedena je na 100 jezika svijeta. Njegova nova knjiga ''Kraj globalizacije'' izaći će na tržište ove godine.

                             

 

 

 

ponedjeljak, 11. ožujka 2013.

Izložba fotografija Zvonimira Ištvana


U sadržaju programa obilježavanja  55.  Obljetnice postojanja medicinskog centra Koprivnica, a povodom međunarodnog Dana žena, prošloga petka 8. ožujaka u Edukacijskom centru  Opće bolnice Koprivnica, bila je održana  samostalna izložba umjetničkih fotografija autora Zvonimira Ištvana.  Na prigodnoj izložbi okupili su se mnogobrojni ljubitelji fotografije, prijatelji,  te članovi družbe  ''Braća Hrvatskoga Zmaja'', kojoj članstvom pripada i sam autor, kao  član Križevačkog zmajskog stola  i  Zmaj Molvarski od Gornje Šume. Ovo je Zvonimiru  25. samostalna izložba na kojoj je predstavio 36 fotografija, prožetih različitom tematikom.  Prema bogatom izlagačkom opusu,  autor se predstavio i u inozemstvu, a šest samostalnih izložbi bilježi diljem susjedne Mađarske.  Na skupnima je izlagao po cijeloj Lijepoj našoj,  u BIH,  Sloveniji, Finskoj, Južnoj Koreji i Mađarskoj.

Predgovor pratećeg kataloga izložbe,  napisao je Dragutin Feletar, Zmaj Velikootočki, koji je u programu otvorenja izložbe govorio o fotografijama.  Uvodnom parafrazom ruske izreke: „Tko nije zalutao u tajgi, taj ne zna što je strah u ljepšu varijantu: ''Tko nije prošetao repaškim šumama taj ne zna što je mir''  prof. Feletar  dalje u svom govoru ističe, da su najfascinantnije fotografije detalja šumskog pejzaža s izboranim korama drveća, jesenskim lišćem, šturim ali lijepim šumskim cvijećem, s leptirom koji je upravo sletio na list ili  skladom stare i mlade šume. Fotografije su prava umjetnička djela,   često s herojskim pejzažima teških kumulusa ili razigranih  cirusa koji lebde nad pejzažima, šuma, livada i rijeke...

Na izložbi se prigodnim riječima publici obratio  i Pročelnik Zmajskog stola u Križevcima Dražen Podravec, Zmaj Virovski od Stare Gore.  Izložbu je otvorila glavna sestra bolnice, gđa. Vesna Sertić, pomoćnica ravnatelja bolnice za sestrinstvo.

Organizatori i pokrovitelji izložbe bili su: Opća bolnica dr. Tomislav Bardek Koprivnica i Družba ''Braća Hrvatskoga Zmaja'', Zmajski stol u Križevcima. Izložba će ostati otvorena sve do 5. travnja, 2012.Godine.
 
Na kraju programa otvorenja, autor je za sve posjetitelje pripremio bogat domjenak
 
NZL

 

 
177732_True Image 2013 by Acronis backup solution. 125x125 banner