Powered By Blogger

ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

Četrdeseti jubilej likovne sekcije Podravke i Smotra djela – 2012.




U nedjelju 25. studenoga u prostorijama Pastoralnog centru bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici, bilo je je iznimno svečano. Povod je bio proslava jubileja, 40-godina osnutka Likovne sekcije Podravke. Tom prigodom okupili su se broji uzvanici, osnivači, ljubitelji umjetnosti, prijatelji, članovi sekcije te osobe iz javnog, političkog i društvenog života grada Koprivnice i šire.

Naime, narečenog datuma bila je održana i Smotra – 2012. tradicionalna likovna izložbe slika i skulptura koja predstavlja ogled stvaralaštva Sekcije kao cjeline te njenih članova tijekom razdoblja od godinu dana, a priređuje se krajem svake kalendarske godine.

U današnje vrijeme rijetko da se može pronaći djelovanje KUDA-a pod okriljem neke tvrtke, upravo takva simbioza djelovanja postoji u Podravki, koja godinama materijalno i financijski pomaže KUD Podravku, u kojoj uspješno djeluje više umjetničkih sekcija. Kulturno umjetničko društvo Podravka okuplja brojne članove, zaposlenike i one koji to nisu, jednom riječju umjetničke stvaratelje, tako promičući ime Kompanije i KUDA-a na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednica KUD-a Podravke gđa. Jadranka Lakuš obratila se prisutnima na svečanom otvorenju izložbe, te prigodnim riječima kazala kako je 'Likovna sekcija iznjedrena u krilu Podravke, kompanije koja je godinama brižno skrbila o svojim zaposlenicima, potičući njihovu kreativnost i stvaralaštvo. Likovna sekcija okuplja slikare i kipare različitih profesija, otvarajući svoja vrata i umjetnicima koji nisu zaposleni u Podravki. Sekcija je jedan od osnivača KUD-a Podravka koji okuplja 150 članova koji osim prema likovnosti, svjedoče svoju ljubav prema tamburaškoj glazbi, zbornom pjevanju i pisanoj riječi. Kroz likovnu sekciju Podravka 72, prošle su generacije i generacije slikara i kipara koji su u svojim radovima u različitim tehnikama sačuvali iskonsku ljepotu podravskog krajobraza, vrijednosti života uz Dravu, bogate običaje ovog kraja te toplinu duše i osjećaja ovdašnjeg čovjeka'.

U prigodnom dijelu programa koji je pratio mješoviti pjevački zbor crkve, bl. Alojzija Stepinca, pod ravnanjem dirigentice Ivane Jaklin, prisutnima se obratio i župan, Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zatim Pero Markić, umjetnik i profesor likovne umjetnosti, te osnivači Likovne sekcije Podravke, Nikola Večenaj Leportinov, dok je Radovan Grgec bio zadužen da razreže rođendansku tortu. Predsjednica Koprivničkih Udruga, te izaslanica hrvatskog Sabora kulture, gđa. Slavica Benko, uručila je prigodne zahvale i priznanja zaslužnim članovima Likovne sekcije Podravke. Predsjednica Likovne sekcije Podravke Brankica Radmanić zahvalila se svim prisutnim gostima i članovima, kazavši kako bez njihove potpore ne bi bilo ni aktivnog djelovanja i napretka Likovne sekcije.

Na sveopće zadovoljstvo i radost, izložbu je otvorila članica Uprave Podravke, gđa. Jadranka Ivanković, koja je uz svoje poslovne aktivnosti u dva mandata obnašala dužnost i predsjednice KUD-a Podravka, potvrdivši time da je umjetničko stvaralaštvo poticano od Uprave kompanije, koja je podržavala cijelo to vrijeme. Cjelovečernji program vodili su Jadranka Lakuš i Krešo Blažek.

Na spomenutoj izložbi sudjelovalo je 33 slikara i kipara zajedno. Izložba u pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca biti će otvorena sve do 15. prosinaca, 2012. godine.
Na kraju svečanog programa bio je priređen bogat domjenak, uz delicije i rođendansku tortu. Tako je Likovna sekcija Podravka, te njezini članovi i uzvanici, dostojno su proslavili značajan jubilej 40-godina postojanja. Nama preostaje da slavljenici i njezinim članovima poželimo puno uspjeha i dobrih djela u daljnjem radu i postojanju u budućnosti!

Autor: Nada Zlatar Lukavski


utorak, 6. studenoga 2012.

Priznanja građanima u povodu Dana grada


Koprivnica je obilježila Dana grada, a na svečanoj sjednici u nazočnosti mnogobrojnih uzvanika, između ostalih članova Uprave Podravke, dodijeljena su javna priznanja Koprivničancima koji su dali poseban doprinos gradu.

Nagradu za životno djelo za izuzetna postignuća na području društvenog života Grada Koprivnice, a posebno novinarstva, primio je koprivnički novinar Ivo Čičin Mašansker. U svojoj bogatoj karijeri osim novinarstvom bavio se fotografijom, režiranjem i vođenjem različitih manifestacija. Uz to je bio inicijator i sudionik brojnih sportskih i kulturnih događanja, a na mjestu glavnog urednika lista „Podravka“ primio je 1969. godine plaketu za najbolje uređivani list radnog kolektiva u Hrvatskoj. Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Vesna Želježnjak uručila je nagrade i istaknutim građanima među kojima se našao i Podravkaš Zlatko Kišiček, koji je odlikovan Medaljom Grada Koprivnice za humanost i osobit doprinos na području dobrovoljnog darivanja krvi.

Svečanost je završila prigodnim druženjem uz Podravkine delecije koje su vješto pripremili specijalisti kulinarstva uz pomoć učenika koprivničke Obrtničke škole. ​


DBS_100x100_general.gif
Dr Scholls Logo
 
 
Shop Ziamond.com!

UBIUDR Podravke traži da se 18. studenoga javno pročitaju imena svih poginulih i nestalih branitelja Vukovara!


Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) već nekoliko godina, poglavito prigodom obilježavanja obljetnice okupacije Vukovara, neprestano postavlja jedno te isto pitanje: zbog čega se ne čitaju imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, a odgovora – nema. Naime, i ove godine tražimo, prije svega od Ministarstva branitelja, da se 18. studenoga u krugu vukovarske ratne bolnice ili pak na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata ovoga grada javno pročitaju imena svih koji su dali živote za obranu Vukovara, a time i za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu. U ovom gradu-junaka nalazi se i najveća masovna grobnice u Europi nakon II. svjetskog rata, ali niti kod ove grobnice, gdje je čak postavljeno 938 bijelih križeva od kojih svaki simbolizira jednu žrtvu ekshumiranu na ovom mjestu, baš kao ni na Ovčari, ne pišu imena poginulih, tako da se stječe dojam da su brojke, a ne ljudi od imena i prezimena dali svoje živote na Oltar Domovine. Amerikanci, primjera radi, svake godine na obljetnicu terorističkog napada na zgrade njujorškog trgovačkog centra (WTC) čitaju imena svih koji su poginuli u tri nebodera, a prvi s čitanjem počinjao je predsjednik SAD-a! Zašto tako ne bi moglo biti i ove godine u Vukovaru, kad ćemo obilježavati tužnu obljetnicu srpske okupacije, zašto ne bi prvi počeo čitati imena poginulih i nestalih Vukovaraca predsjednik Republike Hrvatske, a potom bi mu se pridružili i svi drugi, od branitelja do učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Hrvatske? Imena poginulih u Vukovaru, ali i u Škabrnji toga bi se dana, 18. studenoga, trebala pročitati i u Hrvatskom saboru, ali i u školama. Svi znamo da su mnogi poginuli ili nestali u obrani Vukovara i Škabrnje, ali tko zna, osim nekolicine, imena tih ljudi, junaka hrvatskog Domovinskoga rata? Ministar branitelja Predrag Matić-Fred, usredotočen je na objavu Registra hrvatskih branitelja, za kojeg je rekao da će njegovo objavljivanje biti „najljepši poklon braniteljima za Božić“, a mi mu poručujemo da bi još ljepši poklon bio da se objavi Registar poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja! Takav „registar“ očito nije još moguće objaviti jer prema svemu sudeći nije sređen, čak ni 21 godinu nakon početka agresije na Republiku Hrvatsku! A kad su hrvatski branitelji odlazili u rat svi su govorili „vaša će imena biti upisana zlatnim slovima“! Gdje su ta „zlatna slova“, gospodine Matiću? Gdje je popis svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila? Zašto još do danas nije objavljen? Bojimo se da je to zbog toga što ga „nema“! Kad se govori o hrvatskim žrtvama iz Domovinskoga rata onda se ističu samo brojke, a za one koji su dali život za Domovinu najmanje što bi mogli učiniti je da objavimo ili pročitamo njihova imena!
Hoće li ih netko ipak javno pročitati 18. studenoga barem u Vukovaru?

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR)
tel/fax:048-651-573, 099-6651-562


 
24850_Pick the Perfect Present for Everyone on Your List + Spend $50 Get Free Shipping on Select Items
 

ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Više od 100.000 recepata na dohvat ruke u svakom trenutku


Omiljena kulinarska destinacija Coolinarika.com od danas je dostupna u Windows trgovini novog Microsoftovog operativnog sustava Windows 8.


Nastavljajući dugogodišnju uspješnu suradnju između Podravke i Microsofta, a u povodu izlaska novog operativnog sustava Windows 8, dvije su tvrtke pristupile još jednom zajedničkom projektu.

U hrvatskoj Windows trgovini od danas je moguće preuzeti i aplikaciju Coolinarika, razvijenu za korištenje na tablet i prijenosnim računalima. Na početnoj stranici aplikacije Coolinarika.com korisnici će u svakom trenutku moći naći recept dana, pretraživati recepte po grupama jela te naći popularne i najnovije recepte. Kod prikaza svakog recepta vidljive su sve informacije kojima je i inače opremljen sadržaj na Coolinarici – fotografija, uvodni tekst, koraci pripreme, sastojci, komentari, „tagovi“ te mogućnost pregledavanja kulinarskih umijeća drugih korisnika.

S obzirom na brojne mogućnosti pregledavanja i pretraživanja baze u kojoj se nalazi više od 100.000 recepata, Coolinarika aplikacija poslužit će kao korisna pomoć u kuhinji i biti pristupačan izvor ideja koje odgovaraju na vječno pitanje: Što danas kuhati?

Coolinarika.com već devet godina drži status omiljene kulinarske web destinacije, a trenutno je, prema Gemius Audience, na 10. mjestu najpopularnijih web-stranica u Hrvatskoj. Posjećuje ju preko 1,8 milijuna korisnika mjesečno, a bilježi više od 84.000 registriranih korisnika.

 
Suradnja Podravke i Microsofta započela je 1997. godine, nakon osnivanja Microsoftovog ureda u Hrvatskoj. Podravka je za svoj glavni poslovni ERP sustav 1999. godine izabrala Microsoftov operativni sustav Windows NT, koji se do današnjeg dana kontinuirano nadograđivao pa će tako Podravkine poslužitelje uskoro pokretati nova verzija operativnog sustava Windows Server 2012, dok će Windows 8 pogoniti radne stanice i tablet računala Podravkinih zaposlenika. Tijekom suradnje Podravka je implementirala razne Microsoftove proizvode i znatno unaprijedila svoje poslovne procese, a korištenjem nekih od njih i znatno smanjila troškove poslovanja.
 

1101_Chefs Brand Banner